Enflasyon nedir? Paranın değer kaybıdır özetle.

  Peki... son onbeş senedir enflasyon ile kaybettiği değeri döviz karşısında da kaybetti mi  paramız?

  Basit bir hesapla son onbeş yılın enflasyon değerleri ve döviz kurunu orantıladığınızda dolar da 7-8 lira arası bir aralık karşımıza çıkıyor. Zaten bir yıl öncesine kadar da ihracat yapanlar  kurun düşüklüğünden, rekabetin zorlaştığından yakınıyorlardı.ekonomistler ise kur düşüklüğünün ithalatın artmasına sebeb olduğunu, cari açığı körüklediğini söylüyorlar idi. 

  Bunların hepsi doğru idi, ancak güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme için önce altyapı yatırımları yapılmalı, bunun için de para bulunmalı idi. Düşük kur ile senelerce bu kaynak sıcak para olarak kullanıldı.

 Bu hem sürdürülebilir değildi, hem de gerekli altyapı yatırımlarının çoğu tamamlanmıştı.Bu arada başkanlık sistemi ile de yönetim reformu tamamlanıp şartlar oluştuğunda , ekonomik bir düzeltme zaten zorunlu idi. Bunun bilinen adı develüasyondu. Yani paramızın gerçek be sürdürülebilir ekonomik değerine oturtulması ciddi bir değer kaybı ile sonuçlanacaktı. Bunun siyasi faturası ağır olur. Büyük kitleler kısa vadede uğradığını düşündüğü ekonomik  kayıplardan dolayı iktidara desteğini azaltır ve öfkesini yöneltir. Dolayısı ile bu tarz ekonomik hamleleri yapmak bilgi ve cesaret ister. İktidarlar mümkün olduğunca bu tip kararları erteler ve sorunlar geometrik olarak büyür. 

  Aikido diye bir savunma öğretisi var. Bunun da özeti düşmanının sana saldırmak için harcadığı enerjiyi kullanarak, sen efor sarfetmeden düşmanını kendi enerjisi ile bertaraf etmelidir.

  Tam da bu noktada ABD enteresan bir “ sazanlık” ile kur üzerinden ülkeye saldırınca Reis bence kasıklarını tuta tuta gülmeye başladı.

  Çünkü bu sayede; 

   - Kurlar biraz sarsıntılı da olsa olmadı gereken yere oturacak ve zorunlu develüasyon gerçekleşecek,

  - Bunun tüm sorumluluğu ABD ve Trump’ a ait olacak,

  - uluslarası arenada ciddi bir gerilimde oluşacak saflar test edilecek,

   - Yüksek kur lüks ve lüzumsuz ithalatı baskılayıp tasarrufu teşvik edecek,

  - İhracatçı rekabet avantajı elde edecek,

  - Turizm hızla hareketlenecek,

  -Yerlilik ve millilik bilinci hızla artacak...

  ....

  Bunlar ilk aşamada sayabildiğim kazanımlarımız...

 Bir oyun var elbet ama ben emin oldum ki Türkiye artık oyun kuruculardan.

Ve elbette ki en büyük oyun kurucu Allah CC .Hayır da, şer de Alla CC dan. 

Şer bildiklerinizde hayır vardır diyen de Allah CC.

 O zaman bu oyunu kuran kim? Galibi kim? Bir daha düşünmekte fayda var...

- - - -