Devlet yurtlarının yetersizliğine dikkat çeken Güllü, artışların yasal düzenlemelere uygun olması gerektiğini ve itiraz hakkı bulunduğunu belirtti.
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, özel yurt ücretlerindeki aşırı artışın 2024-2025 yıllarında eğitim görecek öğrenciler için ciddi barınma sorunlarına yol açacağına dikkat çekti. “Binlerce öğrenci yüksek kira ve yurt yetersizliği nedeniyle barınma sorunu yaşıyor. Üniversite okuyan ve yeni kayıt yaptıracak öğrenciler için barınma sorunu her geçen gün büyüyor. Barınma fiyatlarının aşırı yükselmesinden kaynaklı olarak kayıt yaptıramayan ya da yatıramayan, eğitimine devam edemeyen birçok öğrenci var. Özel yurt ücretleri öğrenci yakınları için katlanabilir olmaktan çıktı” dedi.
Özellikle büyük şehirlerde devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle özel yurtlara veya kiralık evlere yönelen öğrenciler, sosyal medya üzerinden yüksek fiyatlara tepki gösterdi. Güllü, öğrencilerin bu tepkileri üzerine şunları belirtti: “Devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması öğrenciyi özel yurtlara yönelmek zorunda bırakmaktadır. Önümüzdeki günlerde öğrencilerimiz bu ekonomik kriz içinde iyi bir eğitim almanın değil, barınma ve geçim derdine düşecek. Bu kriz derinleşmeden, öğrenciler eğitimlerinden vazgeçmeden konu ile ilgili acil tedbirler alınmalı.”
Özel yurt ücretlerindeki artış oranları dikkat çekici şekilde yükselmiş durumda. Güllü, bu yıl özel yurtlarda yaşanan yüksek fiyat artışlarına dair kanuni düzenlemeleri hatırlattı: “Geçtiğimiz yıl özel yurtlarda belirlenen başlangıç fiyatları belirlenirken, o fiyatları belirlemiş olan bir eğitim kurumu, bu sene devletin yetkili kurumu enflasyon artışını %57 olarak belirlediği halde bunu neden %100, %150 ya da %200 yaptığını kanıtlamak zorundadır. Çünkü özel yurtlar ticari amaçlı hareket edemezler, kamusal hizmet sunmaktadırlar. Bu nedenle bu artışlar kanıtlanmadığı takdirde yargı fazladan alınan ücretin iadesine karar verebilir. Eğer üniversiteler TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranının üzerinde fiyat artışı yapıyorsa, bu durumu Gençlik ve Spor Bakanlığına iletmek faydalı olabilir.”
Özel yurt fiyatlarının nasıl belirlendiğini de açıklayan Güllü, Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'ne atıfta bulunarak şunları söyledi: “2023 yılındaki zam oranlarına değinirken, yönetmelikte belirtilen kurallar çerçevesinde özel yurtların ücret artışları belirlenir. Yönetmeliğe göre, barınma hizmeti ücretine yapılacak en yüksek zam oranı, bir önceki öğretim yılında il müdürlüğüne bildirilen ücrete, temmuz ayında açıklanan on iki aylık ortalama ‘Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi) / 2’ oranına beş puan daha eklenerek hesaplanan orandan fazla olamaz. Yeni hizmete açılan kurumlar ücretlerini açıldıktan sonra bir ay içinde belirleyip il müdürlüğüne bildirmelidir. İl müdürlüğüne bildirilen ücretin üzerinde ücret alınamaz.”
Öğrencilerin yurt ücretlerindeki artışlara itiraz hakkına da dikkat çeken Güllü, “Sözleşmede bu konuda bir ifade bulunmuyorsa, enflasyonun üzerinde artış yapıldığında yurt yönetimi farkı ödemek zorunda kalabilir. Öğrenciler, eğer makul bir açıklama almazlarsa, Gençlik ve Spor Bakanlığına şikâyet dilekçesi verebilir ve enflasyon farkını talep edebilirler” şeklinde konuştu.