Eczacılar halk sağlığına hizmet eden önemli bir meslek koludur. Vatandaşın her zaman güvenle, hem sağlık konusunda hem de normal hayatta dertlerini paylaştığı kişilerdir eczacılar... Eczacılara vatandaşlar sorgusuz, sualsiz girip her derdini anlatabilir. 
Ama pandemi günlerinde eczacılığın değeri çok daha fazla ortaya çıktı. Pandemi olur olmaz, bulaş riskini ve doktorların yükünü azaltmak için devlet özellikle kronik hastalığı olan vatandaşların sadece eczanelere gidip ilaçlarını alması gibi bir yola gitti. Bu, pandemide, özellikle doktorlara, hemşirelere, hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarını rahatlatmak adına alınmış çok önemli bir karardı. Ayrıca vatandaşın ilaca ulaşmasını aksatmayacak önemli bir karardı. 
Ama ne yazık ki, bir maske konusu var ki... 
Hem eczacılık kötü bir girdaba girdi, hem de eczacılar bir sürü kötü ithamla karşı karşıya geldi. 
Ticaret Bakanlığı, şikayetler üzerine eczaneleri denetledi. Eczaneler, vatandaşa ulaştırmak için yüksek fiyatlarla aldıkları maskeleri cüzi kârlarla vatandaşa ulaştırdıkları için tacizlere ve cezalara muhatap kaldılar... Daha sonra devlet, maskelerin satışının yasak olduğunu ve ücretsiz dağıtılması gerektiğini açıkladı. 
Ben bir eczacı olarak, Eskişehir Eczacı Odası'nın eski başkanı ve Türk Eczacılar Birliği'nin yöneticisi olarak, kendi sosyal medya hesaplarımdan, maskelerin ücretsiz dağıtılması işinin eczacılara verilmesi gerektiğini ısrarla savundum. Çünkü eczacılar yaptıkları iş itibariyle halk sağlığını birebir ilgilendiren bir konumdalar. Maske de bir sağlık ürünü ve halkın sağlığını korumaya yönelik şu anda en değerli ürün konumunda...
Aradan geçen üç günün sonunda devletin önerdiği formüller vatandaşlara ücretsiz maske ulaştırmada yetersiz kalınca, ücretsiz maske dağıtılması görevi eczanelere verildi. Hükümet yetkilileri, ücretsiz maske dağıtımının adresinin eczaneler olması çağrımıza kulak verdi. Aklın yolu bir... Doğru bir sistemde uzlaşıldı. 
Bu da pandemi günlerinde eczacılık mesleğinin halk sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bir kere daha teyit etmiş oldu.
Vatandaşlar kargodan maske beklemek yerine, marketlerde maske peşinde koşmak yerine, her zaman gittikleri eczanelerden maskelere ulaşabilecekler. 
Ama eczacılar bu maske konusunda stokçulukla, fahiş fiyatla satmakla çok itham edildiler. Ticaret Bakanlığı da buna biraz çanak tuttu. O yüzden çok kırgınlar. Hayati risk alarak mesleklerini sürdürüyorlar. Eczacılık mesleği şu anda tüm dünyada çok değerli durumda...
Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkelerde bile eczaneler açık kalmaya devam ediyor. Eczacılar ve çalışanları hiçbir koruma ekipmanı kendilerine verilmediği halde, kendi imkanları ile kendilerini korumaya çalışarak sağlık hizmetini vermeye devam ediyor. 
Bana göre, eczacılarımıza her zaman güvenmiş olan vatandaşlarımızın şapkalarını önlerine koyup biraz düşünmeleri lazım...
Eczacılara yapılan hakaretelri düşünmeleri gerekli...
Bu dönemde, eczacıların da, diğer sağlık çalışanları gibi biraz gönüllerinin hoş tutulmasına ihtiyaçları var. 
Eczacılık mesleği ve eczacılar her zaman vatandaşlara lazım olacak. Her zor durumda da vatandaşın yanında olmaya devam edecekler. Sadece, vatandaşın onlara biraz daha sevgi duymasını, gönüllerinin hoş tutulmasını bekliyorlar...