TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin vize işlemlerini askıya almasıyla ilgili, "Kısa bir süre önce Dışişleri Bakanlığı üzerinden İçişleri Bakanlığımıza gelen bir yazıda ABD elçiliklerinin, misyonlarının güvenliklerinin artırılması yönünde bir talep var. Bu talebi memnuniyetle karşılayıp, söz konusu ülkenin misyonlarına yönelik güvenlik tedbirlerini artıracağımızı büyükelçiliğe bildirdik. Ancak büyükelçiliğin verdiği cevap 'Bizim güvenlik sorunumuz yok, bu düşüncenizden dolayı teşekkür ediyoruz.' Hal böyleyken, vizeleri askıya alma sebebinin güvenlik olarak gösterilmesi yaman bir çelişkidir. Türkiye bir kabile devleti değildir, bize yapılanın misliyle karşılığını veririz." dedi.

Yıldırım, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmaya, Avrupa Ampute Futbol Federasyonu Avrupa Şampiyonası final maçını kazanan Ampute Milli Takımı'nı tebrik ederek başladı.

Ampute Milli Takımı'nın getirdiği bu şampiyonluğun göğüsleri kabarttığını, herkesi gururlandırdığını belirten Yıldırım, Milli Takımı ve teknik ekibe tebriklerini iletti. Yıldırım, İnönü Stadyumu'nda Milli Takım'a destekleriyle güç veren bütün vatandaşlara da şükranlarını sundu.

Yıldırım, iki yıl önce meydana gelen, 100'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiği menfur terör hadisesinin, gar patlamasının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi, üzüntülerini paylaştığını ifade etti. Yıldırım, terörün her türlüsünün insanlık dışı olduğunu, bütün ülkelerin, ayrı gayrı yapmadan bunun karşısında durması gerektiğini kaydetti.

Son grup toplantılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirdiklerini anımsatan Yıldırım, Erdoğan'ın Ukrayna ve Sırbistan'ı kapsayan bir resmi ziyaret gerçekleştirdiğini, önemli görüşmeler yaptığını, anlaşmalar imzaladığını söyledi.

Yıldırım, 14 Ağustos'ta milletin partisi olan AK Parti'nin 16. kuruluş yıl dönümünü hep beraber kutladıklarını hatırlatarak, geçen 2 aylık sürede kongrelerin yapılmaya başlandığını, bu çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

- "Türkiye sevdamız bitmez"

Geçen hafta sonu büyük bir katılımla Afyonkarahisar'da geleneksel istişare ve değerlendirme toplantılarının 26'ncısını gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"İstişare toplantımız, partimize yakışan bir olgunlukta gerçekleşti, tamamlandı. Cumhurbaşkanımızın riyasetinde değişim ve yenilenme meşalesini hep birlikte Afyon'dan yaktık. Bu değişim AK Parti için bir yönüyle tekrar aslına dönüştür. Bizim için 'değişim' demek, yenilenmek, tazelenmek ve gelecek hedeflerine kilitlenmektir. Şimdi yeni bir aşkla, yeni bir heyecanla önümüzdeki 2023, 2053 hedeflerine emin adımlarla yürüyoruz. 16 yıllık tecrübemizi yeni bir vizyon, yeni heyecanlarla birleştirerek geleceği inşa ediyoruz. İstişare toplantımızda bizlerle birlikte Türkiye'nin dününü, bugününü, yarınlarını konuşma fırsatı bulduk. 2019 seçimlerine giderken yol haritamızı, hedeflerimizi yapacaklarımızı ayrıntılarıyla değerlendirdik. Ayrıca ülke meseleleri hakkında da parti politikalarımıza katkı veren bütün arkadaşlarımız, görüşlerini ifade etme fırsatı buldular. Bakanlarımız, ortaya konulan görüşleri, soruları cevaplandırma imkanı buldu."

Yıldırım, "İnanıyorum ki her bir arkadaşımın yüreği, millet ve memleket sevdasıyla doludur. Bizim siyasetimizin özü vatandaşımıza hakkıyla, canı gönülden hizmet etmektir. Çünkü bizim prensibimiz halka hizmet, hakka hizmettir. Çünkü AK Parti hareketi, bu ülkeye sevdalı olanların başlattığı bir harekettir. Ömür biter ama bizim Türkiye sevdamız asla bitmez." diye konuştu.

- "Müttefiklik ilişkisiyle bağdaşmayan karar"

Başbakan Yıldırım, ABD'nin hafta sonu müttefiklik ilişkisiyle bağdaşmayan bir kararla Türkiye'ye vize vermeyi askıya aldığını duyurduğunu anımsattı. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunu da misyonlarının, büyükelçiliklerinin, konsolosluklarının personelinin ve çevre güvenliğinin yetersizliğiyle açıklamaya çalıştı. Türkiye'nin, ABD misyonları ve personelinin güvenliğine yönelik taahhütlerimizin sorgulanmasından dolayı esef duyuyoruz. Ülkemizdeki ABD misyonları dahil, bütün elçiliklerin personeline sağlanmakta olan geniş güvenlik tedbirleri en kuvvetli bir şekilde devam ediyor. Bununla ilgili olarak, daha kısa bir süre önce Dışişleri Bakanlığı üzerinden İçişleri Bakanlığımıza gelen bir yazıda, ABD elçiliklerinin, misyonlarının güvenliklerinin artırılması yönünde bir talep var. Bu talebi memnuniyetle karşılayıp, söz konusu ülkenin misyonlarına yönelik güvenlik tedbirlerini artıracağımızı büyükelçiliğe bildirdik. Ancak büyükelçiliğin verdiği cevap, 'Bizim güvenlik sorunumuz yok, bu düşüncenizden dolayı teşekkür ediyoruz.' Hal böyleyken, vizeleri askıya alma sebebinin güvenlik olarak gösterilmesi yaman bir çelişkidir. Türkiye bir kabile devleti değildir, bize yapılanın misliyle karşılığını veririz."

(Sürecek)