Brüksel’de geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlere katılan 9 Türk kökenli milletvekili belediye meclisine girmeye başardı.

Belçika genelinde 14 Ekim’de 6 yılda bir düzenlenen belediye ve eyalet seçimlerinde 9 Türk kökenli milletvekili belediye meclisine girmeye başardı. Yerel seçimlerine katılan Türk kökenli milletvekilleri, Şevket Temiz, Hasan Koyuncu, Emin Özkara, Emir Kır, Veli Yüksel, Meryem Almacı, Serdar Kılıç, Güler Turan ve Eşit Haklar Bakanı Zuhal Demir belediye meclisine girerken, milletvekili Fatma Pehlivan, Özlem Özen ve Mahinur Özdemir ise yerel seçimlere katılmadı.

Brüksel Bölge Hükumeti Milletvekili Şevket Temiz aldığı 2400 tercihli oyla Brüksel merkez belediye meclisini girmeye başardı. Brüksel Bölge Hükumeti Milletvekili Hasan Koyuncu 2581 ve Emin Özkara aldığı 1674 tercihli oyla Schaerbeek belediye meclisini girmeye başardı. Federal Hükumeti Milletvekili ve Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır ise aldığı 4310 tercihli oyla liste başı aday olması nedeniyle tekrar belediye başkanı olacak.

Federal Milletvekili ve Groen! (Yeşiller) Partisi Genel Başkanı Meryem Almacı aldığı 8414 oyla Anvers belediye meclisini girmeye başardı. Flaman Bölge Hükumeti Milletvekili Güler Turan ise 2695 tercihli oyla tekrar Anvers belediye meclisini girmeye başardı. Federal Hükumeti Milletvekili Veli Yüksel ise aldığı 2934 tercihli oyla tekrar Gent belediye meclisini girmeye başardı.

Türkiye karşıtı Eşit Haklar Bakanı Zuhal Demir aldığı 8200 tercihli oyla Genk belediye meclisini girmeye başardı. Zuhal Demir’in partisi seçimden 1. çıkamayınca belediye başkanlık koltuğundan da olmuş oldu. Walon Bölge Hükumetinin tek Türk kökenli Milletvekili Serdar Kılıç ise aldığı 975 tercihli oyla Charleroi belediye meclisini girmeye başardı. Federal Milletvekili Fatma Pehlivan ve Özlem Özen ise yerel seçimlerde aday olmadığı gibi Brüksel Bölge Hükumeti Milletvekili Mahinur Özdemir’de yerel seçimlerde aday olmadı. Emir Kır yerel seçimlerin ardından 2019’da 6 yıl için, Saint-Josse belediye başkanı olacak, Şevket Temiz’in de Brüksel merkez belediyesinde belediye başkan yardımcısı olması bekleniyor.