TBMM (AA) - Diyarbakır Cezaevini İnceleme Alt Komisyonu, Diyarbakır 5 No'lu Cezaevinde röportaj gerçekleştiren gazeteci Mehmet Sadık Kaplan'ın tanıklığına başvurdu.

Alt Komisyon, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu başkanlığında toplandı.

Kaplan, 4 yıl sıkıyönetim ve terör örgütü PKK davalarını izlediğine değinerek, cezaevindeki röportajı hangi şartlarda gerçekleştirdiğini anlattı.

Yaptığı ilk haberin cezaevi yönetimi tarafından beğenilmediğini belirten Kaplan, "Yazıyı değiştirmemizi istediler. Biz de bunun üzerine değiştirdik ve beğendiler. Yazı kısaldı, fotoğraflar da istediğimiz biçimde olmadı. Mesela Mazlum Doğan'ın fotoğrafını kullanmadılar." dedi.

Mehmet Sadık Kaplan, daha sonra bir daha izin çıktığını ve cezaevine gittiğini açıkladı.

Bu sefer uyuşturu baronlarının koğuşuna girdiğini aktaran Kaplan, şöyle devam etti:

"Behçet Cantürk, Dündar Kılıç vardı. Kılıç, 'tonlarca uyuşturucuyu biz tek başımıza götürmedik; Turgut Özal'a söyleyin, pılını pırtısını toplasın, memleketi terketsin yoksa cesedini sokaklarda toplarlar.' dedi."

Kaplan, yaptıkları haberlerde Kürt kelimesini kullanamadıklarını, "etnik grup" dediklerini bildirdi.

Alt Komisyon Başkanı Miroğlu, cezaevi yönetiminin, Diyarbakır Cezaevinde işkence olmadığını, her şeyin normal olduğunu yaptırdığı bu haberlerle göstermek istediğini belirterek, "Dış basında, 'cezaevinde işkence olduğuna ilişkin' haberler vardı. Yaptığınız röportajlar da bu haberleri boşa çıkaran haberlerdi." ifadesini kullandı.

O dönemde cezaevinde yatan Orhan Miroğlu, Gazeteci Kaplan fotoğraf çekmek için cezaevine geldiğinde, hasta ve zayıf olan mahkumların koğuşlardan koridora çıkarıldığını, bu kişilerin koğuşların fotoğrafı çekildikten sonra içeri alındığını kaydetti.