Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan’ın Rusya için güvenli müttefik, stratejik ortak olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özbekistan’a 2 günlük ziyareti, resmi karşılama töreniyle başladı. İki lider, tören sonrası önce başbaşa ardından da dar kapsamlı heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, toplantının basına açık kısmında açıklamalarda bulundu.

“Özbekistan Rusya’nın güvenli müttefiki, stratejik ortağıdır” diyerek konuşmasını başlayan Vladimir Putin, “Özbekistan’ın çok hızlı ve kökten bir şekilde değişmekte olduğunu görüyoruz. Özbekistan ve Özbek halkı için gereken çok geniş çaplı reformlar gerçekleştirilmekte. Eminim, yakın dönemde Özbekistan’da yaşam ve ekonomi yüksek kaliteye ulaşacak. Ülkedeki reformlar, ikili ticari ve ekonomik işbirliğimizi yeni boyutlara taşımamıza imkan sağlıyor” dedi.

Özbekistan ve Rusya ilişkilerinin özellikle son dönemde çok iyi bir noktada olduğunu belirten Mirziyoyev ise, bu yıl sonuna yaklaşık 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine doğru gidildiğini, bu beklenenden daha fazla olduğunu söyledi. İki ülke arasında her alanda işbirliğinin arttığını belirten Mirziyoyev, ticaretin yanı sıra askeri, bilimsel, eğitim, kültürel alanlarda da yeni aşamalar kaydedilmekte olduğunu, nükleer enerji alanındaki işbirliğinin ise yeni stratejik yön olduğunu vurguladı.