ANKARA (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Teklifi'ne ilişkin, "Kura çektiğinizde okuma-yazma bilmeyen veya bu konuda okuma bilip de veya yazmayan sandık kurulu başkanı oluyor. Buna standart getirmek lazım." dedi.

Şentop, AK Parti Genel Merkezi önünde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

YSK'nın teşkilat yapısıyla ilgili değişiklik teklifine konusunda soru üzerine Şentop, mevcut uygulamaya göre sandık kurulu başkanlıkları için ilçe seçim kurulu başkanının kamu görevlilerinden oluşan liste hazırladığını ve siyasi partilerin de liste yaptıklarını anımsattı.

Belirlenen listeden kura çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirlendiğini anlatan Şentop, şöyle konuştu:

"Yaşanan tecrübeler var. Tabii bu konu da tartışılacak alt komisyonda. Değişiklik teklifinde niye bu var diye söylüyorum bunu. Siyasi partilerin gösterdiği adaylar... Mutlaka her siyasi parti dikkat ediyor ama mesela daha önce bizim gördüğümüz, rastladığımız aralarında okuma-yazma bilmeyen kişiler de oluyor. Çünkü siyasi parti gösteriyor, biraz da her zaman dolduramıyoruz listeleri. Siyasi partiler dolduramıyor. AK Parti açısından sorun yok da listelere isimler yazılıyor. Kura çektiğinizde okuma-yazma bilmeyen veya bu konuda okuma bilip de veya yazmayan sandık kurulu başkanı oluyor. Buna standart getirmek lazım."

Sandık kurulu başkanlarının sorumluluğu bulunduğuna işaret eden Şentop, "Bu sorumluluk mevzuatta düzenlenmiş aslında. Fakat hiçbir kamu tecrübesi olmayan, bu anlamda kamusal bir iş yapmayan bir kişi, bu sorumluluğun anlamını fazla bilmeyebiliyor." dedi.

Komisyonda bu konuların değerlendirileceğini anlatan Şentop, "Belki kamu görevlileri arasından sandık başkanlığı için iki, üç liste belirlenir. Bunlar arasından kura çekilebilir. Diğer partilerle konuşulacak, tartışılacak. Ama 'Niye buna ihtiyaç duyuldu?' derseniz bundan dolayı, yaşanan bazı sıkıntılar vardı. Eğitim verilmesine rağmen listelerin düzgün tanzim edilmemesi, YSK'nın gönderdiği formların doğru doldurulmaması gibi hususlar. Ama bu konuda siyasi partiler belli kriterler getirirse kendi belirleyecekleri kriterler için düşünülebilir." diye konuştu.

Müşahitlerle ilgili yaşanan sıkıntılara değinen Şentop, şu bilgileri verdi:

"Elbette 'Müşahit çok olsun, sınır olmasın' diyebiliriz ama YSK veya ilçe seçim kurulları tarafından kayda alınmamış veya kimlik verilmemiş müşahitler olduğu takdirde, o zaman herkes müşahit olarak orada o gün görevlendirilebiliyor. Zaman zaman birçok siyasi parti var orada, bir siyasi parti müşahitleriyle doldurduğu için alanı, burası da geniş bir alan, stadyum falan değil, sonuçta okulda bir sınıf olarak düşünelim. Müşahitleriyle doldurduğu zaman bir siyasi parti diğer siyasi partilerin temsilcilerine, müşahitlerine yer kalmıyor, imkan kalmıyor. Bu bakımdan bir düzen getirilmek amacıyla düşünülmüş ama bunun keyfiyeti yine konuşulabilir. Alt komisyon bunları çalışacak zaten."