TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin, "Tarihe karışmış adli kapitülasyonların bugün de devam ettiğini zannedenler yanılmaktadır. Hiçbir güç Türkiye'nin hukuki sürecine müdahale edemez, yargıyı akamete uğratamaz." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

Aydın, yasama yılının Türkiye'ye ve demokrasiye hayırlar getirmesini temenni ederek, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Yüksel'e rahmet diledi.

Ankara Garı saldırısında hayatını kaybedenlere de rahmet dileyen Aydın, bu saldırıyı kınadığını söyledi. Aydın, Avrupa Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımı'nı da kutladı.

Genel Kurulda söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ankara Garı saldırısını kınayarak, saldırıda ölenleri anmak ve saldırıyı kınamak isteyen ailelerin, sivil toplum örgütlerinin ve milletvekillerinin emniyet güçleri tarafından engellendiğini belirtti.

"Bir ülkede hükümet, terörün kınanmasına izin vermemek suretiyle teröre yol ve izin verir." ifadesini kullanan Altay, bugün Ankara'da yaşananlarla ilgili Genel Kurulda bilgi verilmesini istedi.

Altay, 10 milletvekilinin hapiste bulunduğunu anımsatarak, milletvekillerinin tamamının bir an önce özgür kalmasını talep etti.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Ankara Garı saldırısında hayatını kaybedenleri anarak, doğrudan ve dolaylı şekilde teröre destek verenleri kınadığını söyledi. Ampute Futbol Milli Takımı'nı da kutlayan Usta, öte yandan Türkiye'nin İdlib operasyonunun, milli güvenliği sağlamak için gündeme geldiğini dile getirdi. ABD'nin, Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermesini beklediklerini belirten Usta, ABD'den vize konusundaki krizi daha da fazla tırmandırmaması gerektiğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, birtakım işkence iddialarını gündeme getirerek, bunların aydınlatılmasını istedi. Ankara Garı saldırısında hayatını kaybedenleri anmak için yapılmak istenen etkinliğin, Ankara Valiliğince engellendiğini aktaran Yıldırım, bunu kınadıklarını dile getirdi.

- "Amerika'da mahkemeler varsa Türkiye'de de mahkemeler vardır"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına değinerek, "Muhatap hangi ülke olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik her türlü kısıtlamaya karşı Türkiye hiç beklemeden aynı yaptırımlarla karşılık verir. Vatandaşlarımızın hakkı, hukuku, ülkemizin şeref ve onuru her şeyin üzerindedir." diye konuştu.

Türkiye'nin bu anlamda ABD'ye karşı aynı tedbirleri uyguladığına işaret eden Muş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve hiçbir diplomatik dokunulmazlığı bulunmayan bir elçilik çalışanının yargılandığı davanın gerekçe gösterilerek, vize kısıtlamasına gidilmesinin en hafif tabiriyle hukuku tanımamak olduğunu söyledi.

Muş, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, "Nasıl ki Amerika'da mahkemeler varsa Türkiye'de de mahkemeler vardır. Kendi ülkelerinde hukuka riayet edilmesini bekleyenler, yargının azizliğinden bahsedenler Türkiye'de de hukuka ve yargıya saygı göstermelidir. Tarihe karışmış adli kapitülasyonların bugün de devam ettiğini zannedenler yanılmaktadır. Hiçbir güç Türkiye'nin hukuki sürecine müdahale edemez, yargıyı akamete uğratamaz." diye konuştu.

Türkiye'nin, gerilimin düşürülmesi ve meselelerin en kısa sürede müzakere yoluyla çözülmesi için çaba harcadığını vurgulayan Muş, bu anlamda meselenin çözülmesi, Türkiye ve ABD ilişkilerinin güçlü bir şekilde sürdürülmesini temenni ettiklerini belirtti.

ABD ile vize meselesi devam ederken, bazı siyasilerin "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'nin, Hükümet ile de milletin ayrı tutulmasına" ilişkin düşüncelerini esefle kınadığını dile getiren Muş, "Hükümet, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'dir. Cumhurbaşkanı, cumhurun, yani milletin cumhurbaşkanıdır. Bunlar milletin verdiği yetkiyle Türkiye'yi temsil eder. Hiçbir güç Türkiye Cumhuriyeti devleti ile milletini birbirinden ayrı tutamaz." ifadesini kullandı.

Ampute Futbol Milli Takımı'nı kutlayan Muş, Ankara Garı saldırısında hayatını kaybedenleri de andı.

Genel Kurulda gündem dışı söz alan MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Orta Vadeli Program hakkındaki konuşmasında, ekonomide sıkıntıların başgösterdiğini ifade ederek, ekonomideki hedeflerde revizyona gidilmesi gerektiğini söyledi.

Bu programın ekonomiye bir yol haritası olma vasfını taşımadığını savunan Ayhan, Orta Vadeli Program hedeflerinin tutturulması konusunda ekonomi çevrelerinde ciddi endişelerin bulunduğunu ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ise kadına yönelik şiddet konusundaki konuşmasında, son 9 ayda öldürülen kadın sayısının 285'e yükseldiğini belirterek, kadınların korunamadığını öne sürdü. İlgezdi, kadınların inançları ve kıyafetleri üzerinden ötekileştirilmesini istemediklerini dile getirdi.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da Uluslararası Kadeş, Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu'na ilişkin konuşmasında, bu toprakların asırlarca mazlum milletlere umut aşıladığını anımsatarak, MÖ 1280'deki Kadeş Anlaşması'nda kadın ve erkek eşitliğinin de onaylandığını ifade etti.

Öte yandan AK Parti sıralarından birine, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel'in fotoğrafı konulurken, HDP sıralarının önünde ise Ankara Garı saldırısında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu afişe yer verildi ve sıralara kırmızı karanfil konuldu.