TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Türkiye'de bir engelli haritası çıkartılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Engel gruplarını ve engelli oranlarını bilirsek, sosyal politikayı nasıl yönlendireceğimizi de çok rahatlıkla bilebiliriz." dedi.

Karaburun, AA muhabirine yaptığı açıklamada kendisinin de engelli olduğunu belirterek, Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde engellilere yönelik hizmetlerde 2005 yılında paradigma değişikliğine gidildiğini, bu dönemde ülkenin ilk Engelliler Kanunu'nun çıkarıldığını anımsattı.

Bu kanunun, engelliler için o güne kadar atılmış en önemli adım olduğunu anlatan Karaburun, bu süreçte birçoğu ilk ve öncü olan yasal düzenlemelerin yapıldığını, uluslararası sözleşmelere taraf olunduğunu, ulusal ve uluslararası projeler geliştirildiğini ve ilgili tüm taraflarla iş birliği çalışmalarının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Karaburun, engellilik politikasının tıbbi bakıştan sosyal temelli bakışa dönüşüm doğrultusunda Engelliler Hakkında Kanun'un, 2014 yılında revize edildiğini bildirdi.

Engelli bireylerin özel eğitimden faydalanabilmesi için gereken yüzde 40 engel oranının yüzde 20'ye düşürülerek, yaş sınırının kaldırıldığını da aktaran Karaburun, "Özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören engelli öğrenci sayısı 2001-2002 eğitim öğretim yılında 53 bin 306 iken bu sayı 2016-2017 eğitim öğretim yılında toplam bin 362 okul, kurum ve sınıfta 333 bin 598'e yükselmiştir." diye konuştu.

Bennur Karaburun, engelli öğrencilerin ücretsiz taşınması için de 2015-2016 öğretim yılı Haziran ayı itibarıyla ayrılan kaynağın ise 240,5 milyon liraya ulaştığını hatırlattı.

Dünyada bir ilk olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın getirilmesiyle 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısının, bugün 8 kattan fazla artarak 50 binlere ulaştığını vurgulayan Karaburun, özel sektörde istihdam edilen engelli vatandaşlar için de gelir ve kurumlar vergisinden "korumalı işyeri" indirimi yapıldığını ve bu işyerlerinin çevre temizlik vergisinden muaf tutulduklarını aktardı.

- Engellilerin evde bakımı için 4 milyar lira kaynak

Karaburun, AK Parti olarak, engelli vatandaşların sosyal hayata katılımları konusunda fiziksel çevre ile bilgi ve hizmet sunumundaki tüm engellerin ortadan kaldırılması demek olan erişilebilirliği, evrensel bir insan hakkı olarak gördüklerini kaydetti.

Engelli ve yaşlıların, en fazla ailelerinin yanlarında iken mutlu ve huzurlu olacaklarına inandıklarına işaret eden Karaburun, "Eylül 2017 itibarıyla evde bakım uygulaması kapsamında yaklaşık 498 bin 488 engelli vatandaşımızın yakınına nakdi destek sağladık ve sağlamaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda kişi başı aylık bin 27 lira yardım için, toplamda yıllık yaklaşık 4 milyar lira kaynak kullanılmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Karaburun, 184 özel bakım merkezinde hizmet alan 13 bin 413 engellinin bakım ücretinin de devlet tarafından ödendiğini ifade etti.

Hükümetin, işitme engellilerin bilgiye erişebilmelerine de büyük önem verdiğini vurgulayan Karaburun, Türk İşaret Dili Araştırma Projesi kapsamında, 800 bin işaretten oluşan veri tabanı oluşturularak, Türk İşaret Dili Dilbilgisi Kitabı'nın basıldığını ve Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün sanal ortamda hizmete erişime hazırlandığını aktardı.

Karaburun, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz nokta, ülkemiz için hepimize ümit vermekte ve toplumsal bir bakış açısı ile geçmiştekinden daha aktif, daha verimli ve daha ümitli bir geleceğin haritasını bizlere çizmektedir. İnanıyorum ki, önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tüm kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve yerel yönetimlerimizle engelliler için çözümleri artıracak ve sorunları en aza indirecek daha büyük adımlar atılabilecek ve sunulan hizmetler de artarak devam edecektir."

-"Türkiye'de bir engelli haritası çıkartılmalı"

Türkiye'de engellilerin sayısının net bir şekilde bilinemediğini de ifade eden Karaburun, "Bu bizim için en büyük handikap aslına bakarsanız. Siz bu sayıyı bilmek zorundasınız ki önünüzdeki dağın büyüklüğünü bilin ve ona göre sosyal politika hazırlayın. Engellilerin sayısını düzenli olarak bilmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Karaburun, başkanlığını yürüttüğü Türkiye'de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Alt Komisyonun çalışmalarına da değinerek, komisyonun hazırlayacağı raporun önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığına sunulacağını ifade etti.

Türkiye'de bir engelli haritasının çıkartılmasının gereğine de işaret eden Karaburun, "Engel gruplarını ve engelli oranlarını bilirsek, sosyal politikayı nasıl yönlendireceğimizi de çok rahatlıkla bilebiliriz." diye konuştu.