İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş şu ifadeleri kullandı;

"20 Eylül, Sivrihisar’ımız için tarihi ve özel bir gün. Bugün 14 Ağustos 1921 de düşman istilası ile başlayan ve 37 gün süren esaretten sonra gelen özgürlüğe kavuştuğumuz gündür. Bugün 20 Eylül 2022 Sivrihisar’ın kurtuluş bayramının 101. yıl dönümüdür.

​Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde vatanın bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak üzere başlatılan mücadelede, aziz milletimiz yerini almış her türlü yokluk ve imkânsızlığa rağmen, kanı, canı pahasına kahraman ordumuzun ve milletimizin azmi ve kararlı mücadelesi sonucunda Anadolu toprakları parçalanmaktan kurtarılmış, özgürlük ve bağımsızlığımıza kastetmek isteyen emperyalist güçlere unutamayacakları bir ders verilerek “Kurtuluş Savaşı Destanı” yazılmıştır.

​Sivrihisar kurtuluş savaşının başlangıcından itibaren, Millî mücadelenin yanında yer almış ve her durumda Millî mücadeleye destek vermiştir. Sivrihisar bu süreçte Eskişehir-Ankara arasında stratejik konumun itibarı ile pek çok askeri ve siyasi olayların merkezi olmuş, önemli olaylara tanıklık yapmıştır. Özellikle ilçemizin işgal günlerinde varını yoğunu vererek ve kefen paralarına kadar toplayarak, kahraman ordumuza uçak armağan etmesiyle ülkede bir ilki gerçekleştirmiş olması ve Sivrihisar uçağının milli mücadelede önemli görevler üstlenmesi sonucunda tarihin altın sayfalarında yer almış olması ilçemizin onur ve gurur kaynağı olmuştur.

​Sivrihisar Milli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetini ilk kuran belde olması ve Atatürk’ün kurtuluş savaşında Ankara dışında ilk bakanlar kurulunu Zaim ağa konağında toplayarak ülkemizin kurtuluşuna dair önemli kararların alınması ile tarihi bir önem taşımaktadır.

​Sivrihisar cephelerde mücadele veren kahraman ordumuza ve milis güçlerine silah, mühimmat, iaşe ve nakdi yardımlarda bulunarak ve kurduğu 50 kişilik müfreze ile vatan savunmasına destek vermiş, yaralı askerlerimiz için sahra hastanesi kurmuş, bütün imkânları ile nakliye hizmetleri ile milli mücadeleye destek vermiştir.

​Kurtuluş savaşı boyunca, Millî Mücadeleye destek veren, mücadelenin zaferle taçlanmasında payı olan ve tarihin altın sayfalarında yerini alan Sivrihisar kurtuluş bayramını mana ve önemine yakışır bir şekilde coşkuyla kutlaması en büyük hakkıdır. Ülkemizin ve ilçemizin kurtuluşu için mücadele veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi, kahraman ecdadımızı minnet, şükran ve rahmetle yâd ediyorum.

​Tarih ve kültür şehri ilçemiz Sivrihisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünde tüm hemşerilerimizin bayramını kutluyorum."