Eskişehir, Kalabak su damanacalarında yaşanan büyük kriz ve skandal ile boğuşurken ve yetkililerden halen bir açıklama gelmezken, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi uzmanlarından çok önemli su tüketimi uyarısı geldi... 

Su tüketimi artırılmalı 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesinin Uzman Diyetisyeni Figen Esen, mevsim gereği yaşanan yüksek sıcaklıkların insan vücudunda sıvı elektrolit kaybına yol açabileceğini belirterek su ve sıvı tüketiminin artırılması çağrısında bulundu. 

Dehidratasyon uyarısı!
Yüksek sıcaklıkların insan vücuduna olumsuz etkilerini değerlendiren Diyetisyen Esen dehidratasyon uyarısında bulunarak şöyle konuştu: “Hava mevsim gereği dayanılmaz sıcak. Kalp atışlarımız hızlı, terlememiz çok yoğun. Buna gastro enterit dediğimiz ishal gibi hastalıklar da eklenirse dehidratasyon dediğimiz sıvı elektrolit kaybına her an girebiliriz. Dehidratasyon sodyum, klor ve potasyum iyonları ile birlikte vücuttan aşırı su kaybedilmesi durumudur. Belirtileri vücut ısında artış, ciltte kuruluk ve çatlama, ağızda kuruluk, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik ve sürekli uykulu olma, sık sıvı tüketmeye rağmen susuz hissetme, idrar renginde koyulaşmadır. Bunlardan biri ya da bir kaçı vücudunuzun susuz kaldığının belirtisi olabilir. Dehidratasyon, kayıpların oranına göre hafif veya ağır seyreder. %2 oranında su kaybı hafif dehidratasyondur. %15 oranında su kaybı hayati tehlikedir. Ateş, asidoz, fazla terleme, ishal ve aşırı kusma dehidratasyonun belirtilerindendir. Sıvı ve elektrolit çözeltileri ile kaybedilen su ve elektrolitler yerine konmalıdır.”

Bol su içilmeli
Diyetisyen Esen, sıvı elektrolit kaybına karşı bol su ve sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti: “Hayat kaynağımız olan su vücudumuzda en fazla bulunan bileşendir. Erişkin yaştakiler minimum günlük 3 litre su tüketmelidir. Az miktarda tuz, günde 1-2 şişe maden suyu, su oranı yüksek meyveler ile ayran, meyve suyu gibi alkolsüz içecekler tercih edilmelidir. Erişkin vücudunun yaklaşık %50-60’ı, çocukların ise %60-70’i sudan oluşmaktadır. Yaşlı bireylerde de su tüketimi düşüktür. Özellikle çocuklarımız, yaşlı ve kronik hastalıkları olanların bol bol su tüketmesi şart. Gebelikte günlük sıvı ihtiyacına 300 mililitre, emziklilikte 700 mililitre ek yapılması önerilir.” 

Esen, aç karnına su içmenin mide kasılmalarını azalttığını, suyun iyi bir iştah kapatıcı olduğunu, kan dolaşımını hızlandırdığını, ödemi attığını, düzenli su tüketiminin böbrek taşlarından, idrar yolu enfeksiyonundan koruduğunu sözlerine ekledi. 

Sağlıkçılardan Kalabak isyanı!

Sağlıkçılardan Kalabak isyanı!