Eti kızartmak istiyorsanız ızgara, sulu yemekte yapmak istiyorsanız güveç kullanabilirsiniz. Etin lokum gibi yumuşak olması için nasıl pişeceği, yemeğe göre hangi etin tercih edileceği ve pişirme süresi gibi detaylar vardır. Lokum gibi et pişirmek için tüm bunların doğru bir şekilde ayarlanması gerekir.

Lokum gibi et nasıl pişirilir?

Etin; zeytinyağı, baharatlar ve sütle marine edilmesi gerekir. Süt ile yapılan marine, etin yumuşamasını sağlar. Marine süresi en az 2 saat olmalıdır.

Sık yapılan hatalardan birisi de etin dolaptan alındığı anda pişirilmeye başlanmasıdır. Eti dolaptan aldığınız anda pişirmemeye özen göstermelisiniz. Etin oda sıcaklığına gelmesi için beklemelisiniz.

Eti fırında pişirecekseniz bunun öncesinde tavada bir süre pişirin. Ardından etinizi fırına koyabilirsiniz. Bu işlem sonucunda etinizin daha yumuşak olduğunu fark edeceksiniz.

SİRKE VEYA LİMON

SİRKE VEYA LİMON

Eti lokum gibi pişirmenin diğer yolu da sirke kullanmaktır. Et piştiği esnada üzerine birkaç damla üzüm veya elma sirkesi serpin. Sirkeden hoşlanıyorsanız onun yerine limon suyu da kullanabilirsiniz.

Etinizi kızartma yapmak istiyorsanız tavayı ya da ızgarayı yeterince kızartın. Eğer yeterince kızmamış tavada etinizi yapmaya çalışırsanız et kuru olabilir.

iStock-155100060

Tuzu, et piştikten sonra ilave etmeyi denetin. Eğer kavurma yapıyorsanız eti ocaktan almadan birkaç dakika önce tuzu ilave edin. Eti pişirmeden tuzu eklemeye kalkarsanız et sert olur.

iStock-972852490

Eti kendi yağında pişirebilirsiniz. Sağlıklı bir et pişirmek ve yemek istiyorsanız ekstra olarak yağ eklememeye özen göstermelisiniz.

SİNİR DOKULARINI TEMİZLEYİN

SİNİR DOKULARINI TEMİZLEYİN

Etteki sinir dokularının önceden temizlendiğine emin oldun. Sinirler etinizin sert olmasına ve lezzetinin olmamasına neden olur.

ETİ DOĞRU KESİN

ETİ DOĞRU KESİN

Etin yumuşak olması için doğru kesilmesi gerekir. Eti, kas liflerine paralel olarak keserseniz lokum gibi yumuşak olmayacaktır. Kas liflerine karşı çarpraz kesim yapmaya özen gösterin. Bütün etlerde uzun kas lifleri vardır.

Etin pişip pişmediğini kontrol etmek için çatal veya bıçaktan yardım almayın. Bu işlem etin içine su kaçmasına ve lezzetinin azalmasına neden olur.

Eti kavururken devamlı olarak karıştırırsanız bu durum suyunu salmasına neden olur. Suyunu salan et ise dert olur.