FAHRETTİN KOCA: "MAĞDURİYET VARSA BUNU DEVLET KARŞILAYACAK"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Youtube hesabından bu akşam sağlıkta şiddet ve malpraktis olaylarını içeren kanun teklifine ilişkin bir açıklama yaptı. Koca, malpraktis kaynaklı dava açılmasının Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun onayı şartına bağlanacağını belirtti. Koca, kasıt olmadığı sürece tazminat yükünün hekimlerden kalkacağını ve yurttaşların mağduriyetinin devlet tarafından karşılanacağını açıkladı. 

Koca'nın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“BU ZARARLI TUTUMDAN VAZGEÇELİM

Bu devlet bir hukuk devletidir. Sağlıkta şiddet olayları da dâhil hukuka akseden hiçbir sorunda bir taraf peşinen suçlu, diğer taraf peşinen masum ve mağdur değildir. Teşhis hekimin ise hüküm de hâkimindir. Bu sebeple, bilhassa hekim arkadaşlarımızdan, tüm camiamızdan rica ediyorum. Adalete güvenin. Yapılacak yeni yasal düzenlemeler, sizleri şimdiden müsterih etsin. Şiddet suçlarını gündemde tutma, suçluları teşhir etme çabasının olumsuz sonuçları da olduğunu, hatta mesnetsiz karşıtlıklar doğurabildiğini unutmayın. Suçlara karşı yeterli yaptırım olmadığı şeklindeki gündem, sorunlu bazı kişilik yapılarında suça yönelime yol açmaktadır. Devlet erkinin, gerçeğe aykırı şekilde duyarsız gösterilmesi bumerang gibi bize geri dönmektedir. Bu zararlı tutumdan vazgeçelim.

SAĞLIK HİZMETİNİ ENGELLEME SUÇU ARTIRICI SEBEP

Sağlıkta şiddet suçlarının önlenmesi, Malpraktis davalarındaki hata ve haksızlıkların sona erdirilmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören Kanun Teklifi, Meclis’imize sunulup, Adalet Komisyonu’na sevk edildi. Bu kanun teklifi, kasten yaralamada tutuklu yargılanma sonucunu doğuracak. Yine bu kanun teklifi, sağlık hizmetini engelleme suçunu şiddet olayında cezayı artırıcı bir suç haline getirecek.

HEKİMDEN TAZMİNAT YÜKÜ KALKACAK

Malpraktis kaynaklı dava açılabilmesi, kurulacak Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun onayı şartına bağlanacak. Teklifin temelini oluşturan hükümler, tarihi bir sonuç doğuruyor: Kasıt olmadığı sürece hekimden tazminat yükü kalkacak. Vatandaşın mağduriyeti varsa bunu devlet karşılayacak.

TARAFLAŞMAYA, AYRIŞMAYA YOL AÇTI

Camiamız, bu gelişmelerden duyulacak heyecanı maalesef göstermedi. Neden? Maalesef daha önce de örneğini yaşadığımız olaylar yaşandı. Sorunların çözümü etrafında buluşmak yerine, sorunların güncel örnekleri etrafında toplanıldı. Seyri hukuka bırakılması gereken bir olay, neredeyse bir taraflaşmaya, ayrışmaya yol açtı. Bize gelecek ve huzur vaat eden gerçek gündemden kopmak hatadır. Öte yandan, suç ve ceza şahsidir. Bir kişinin hatası ne bir kurumun ne de bir meslek grubunun hatasıdır.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN ÖNCÜLÜĞÜNDE

Biz toplum olarak, salgının dehşet saçtığı günlerde sağlık çalışanlarına Sağlık Ordusu adını verdik. Hiçbirimiz, şimdi bunun göz ardı edilmesine izin veremeyiz. Bize yakışan bu doğru tarife halel getirmeyelim. Biri milletini düşmana, biri milletini hastalıklara karşı koruyan iki ordumuz var. Ordu-millet olan bu toplum, bu iki orduyu ayıramaz. Sözlerimi üç vurguyla bitirmek istiyorum: Hasta haklarının korunmasında hassasız. Hasta-sağlık çalışanı arasındaki ilişkiyi daha olgun hale getireceğiz. Sağlıkta her türlü şiddet olayına, sağlık çalışanlarının açılan davalarda haksız bedeller ödemesine karşı Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde gereken adımları atacağız.”