Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sokağa çıkma yasaklarının yeniden gündeme gelmesi konusunda, "Bilim Kurulu'nun şu anda gündeminde yok. Sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz" dedi. 

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar: 

8 Haziran 2020 itibarıyla salgın 6 ayını geride bıraktı. Ülkelerin birbirine kıyasla durumu bildiğiniz gibi toplam nüfus içinde her 1 milyon kişiden kaçına pozitif tanı konuyla belirlenmektedir.

ABD 6 bin 673 vaka, İspanya 6 233, İngiltere 4 bin 393, İtalya 2 bin 928, Fransa 2 bin 416, Almanya 2 bin 249 vaka bildirmiştir.

Ülkemiz 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır. Avrupa ülkeleri ön sıradadır. Belçika 813 vefatla listenin başında yer almaktadır. İngiltere'de her 1 milyon kişi başına 618, İspanya 850, İtalya 569, Almanya'da 106 vefat olmuştur.

ABD'de bu sayı 360'tır. Türkiye 1 milyon kişi başına 57 vefat ile 47. sayıda yer almıştır.

Fransa ölüm oranı bakımından yüzde 18,7 ile başlardadır. İngiltere'de yüzde 14.06, Meksika'da yüzde 11.7, İspanya'da yüzde 11.12, Almanya'da yüzde 4.73'tür. Ülkemiz yüzde 2.67 ölüm oranıyla 81. sırada yer almaktadır.

Normalleşme demek eski hayat tarzına dönmek değil 

Her mesajımda sizleri durumdan bilgilendirmeye, risklere karşı uyarmaya çalışıyorum. Haziran ayı ile birlikte başlattığımız normalleşmenin eski hayat tarzına dönüş olmadığını ısrarla vurguladım. Toplum hayatının vazgeçilmez gereklerinin farkındayız. Üretim devam etmek zorunda, eğitim, ulaşım, ticaret, turizm ve bütün hizmet sektörlerinin canlı olması toplumun geleceği için vazgeçilmez unsurlar. Vakalarımız arttı ama sürpriz yok beklenen sınırdayız. Sınırı aşmamak elimizde.

Hafta sonları vatandaşlarımızı açık havadan mahrum ettik, şehirlerarası ulaşımı kısıtladık. Gençlerimizden ve büyüklerimizden evlerinde kalmalarını istedik.

Gencimiz, yaşlımız maskeye, mesafeye, temizliğe dikkat ederek bu toplumsal harekete güç kattı ve sonuç aldık. Sağlık personelimizin fedakarca çalışması ve güçlü sağlık altyapımız bize bir başarı hikayesi yazdırdı. Kara göründü ama deniz hala dalgalı.

Ekonomik, sosyal yönden normalleşme bir zorunluluktur. Bilinçli, istikrarlı, kararlı adımlarla ilerledikçe dalgalardan, dalgalanmalardan korkmayız.

Mart ayı sonunda günde 1500 civarı vakamız varken bunların yarısı pinomoni oluyor ve yoğun tedavi gerektiriyor. Şimdi ise yüzde %9.4'ü pinomoni oluyor.

Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması ise 18.2 günden 2.7 güne indi. Virüsün etkisinde henüz bir azalma yok ama hekimlerin tedavi etme gücünde yükseliş var.



Yoğun bakıma giren hasta sayısı da 330 civarından 34'e düşmüş durumdadır.

Salgın boyunca vefat edenlerin içinde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 71.70'dir.

Son günlerde dalgalanmarın seyri, farklı illerimizde farklı olmaktadır. Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu 12'4 ile Gümüşhane'dir. En düşük olduğu il ise Yüzde 0.33 ile Kilis'tir.



Son 1 ayda Ankara'da günlük ortalama vaka sayısı 127, son 1 haftada günlük ortalama sayısı 155, Son 3 günde ortalama vaka sayısı 177.



Son 1 ayda İstanbul'da günlük ortalama vaka sayısı 653, son 1 hafatada günlük ortalama sayısı 620, son 3 günde ortalama vaka sayısı 616.

BUGÜNKÜ VERİLER AÇIKLANDI



Bügünkü test sayısı 52. 901, bugünkü vaka sayısı 1.429, bügünkü vefat sayısı 19, bügünkü iyileşen sayısı 1.261

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulunuyor

Kontrollü sosyal hayat dediğimiz yeni normalleşmenin en önemli kontrol mekanizması 1,5 metreden aşağı olmayan mesafe, maske ve el hijyeni. Bu virüs insandan insana bulaşıyor. Dolayısıyla gerekli tedbir yapılırsa tehditte ortadan kalmış olur.



İSTANBUL, ANKARA VE BURSA İÇİN MASKE ZORUNLULUĞU ÖNERİSİ



Maske kullanımı ile ilgili şuan 45 ilde görüldüğü için karar alındı. Benzer şekilde ilave olabilecek illerimizin de olabilir. Bilim Kurulumuzun 3 il önerisi oldu. Bunlar İstanbul, Ankara ve Bursa'dır. Tedbir amaçlı maske önleminin alınması olmuştur. Şu dönemde uygulamada maske zorunluluğu olmasına rağmen bunun sağlanmadığını görüyoruz. Bu noktada sağlanmayan illerimizde veya ortamlarda vaka sayılarının arttığını çok net görüyoruz.



SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?



Önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlığı gibi bir durumu düşünmüyoruz.

YAŞ GRUPLARINDA HASTA ORANI ARTTI MI?

18 yaş altı gençlerimizde bir artış olmadı. Ama demin verdiğim rakamlarda yaş ortalamasının aşağıya düşmesini ifade ettim. Özellikle gençlerimizin sokağa çıkmasıyla birlikte bu ortalamanın arttığı. Şu dönemde giderek yaş dağılımının 70.4'e çıktığı görüyoruz. Özellikle yaş ortalamasının yukarıya doğru çıktığını söyleyebilirim. Hem 65 yaş üstü hem de kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın daha az dışarı çıkmalarını tedbirlere dikkat etmelerini rica ediyoruz.

YKS ve LGS NASIL OLACAK?

YKS ve LGS ile ilgili şu dönemde sınavın olabildiğince güvenilir yapılması şeklinde Bilim Kurulu'nun önerisi olundu. Gerekli tedbirlerin alınması yönünde rehber yayınlandı. Her 2 sınav için Bilim Kurulu'nun sınava giriş ve çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir sınava gelişlerini sağlamak üzere tedbir alınmasını, gerektiğinde sokağa çıkma kısıtlaması olması yönünde önerileri oldu.

BEDELLİ ASKERLİKTE DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Bedelli askerlikle ilgili 28 gün uygulaması devam edecek. Bununla ilgili rehberde yayınlandı.

Şimdi Toplum Bilimleri Kurulu kendi aralarında toplanıyor. Ayrıca başkanlığımda da toplantılar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili açıklamaları olacak. Gelecek hafta bu konuyla ilgili yer yer açıklama yapmaya başlarlar diye düşünüyorum.

AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Hem TÜBİTAK hem TÜSEP'in destek olduğu aşı çalışmaları başladı. Bununla ilgili 3 hayvan çalışması da devam ediyor. Klinik çalışma safhasına gelmediğimizi de biliyorsunuz. Dünyada bir kaç ülke dışında bu safhaya gelen yok.

Önümüzdeki aylarda klinik çalışmalarının, insan çalışmasının geleceğini söylemem zor. 2 çalışmanın birinin Eylül, diğerinin Ekim ayında klinik safhasına gelebileceğini söyleyebilirim. 2 üniversitemizin çalışmaları. Somut bir gelişme olursa sizlerle paylaşmış oluruz.

ANTİKOR TESTLERİ



Binde 2 buçuğun altında bir oran var. Semptom göstermeyen vakalardan dolayı 'sürü bağışıklığı gelişti mi diye’ düşünüldü. Sürü bağışıklığı konusunun böylece gerçekçi olmadığını görmüş olduk.

Herkesin test için gayret içinde olmadığını da anlıyoruz. Bir diğer sonuç sürü bağışıklığı kolay sağlanabilir mi? Bu noktadan baktığımızda ise bu oranın yüzde 1,5'un altında olduğunu görüyoruz, böyle bir şiddetli virüse rağmen. Sonuçlar 1 hafta 10 gün içinde biter. O zaman aktarmış oluruz.

MÜLKİ AMİRLER GEREĞİNİ YAPABİLİRLER



Sosyal mesafeye uyulmayan görüntülerin olmasını asla arzu etmiyoruz. İlgili illerimiz ve bölgelerde mülkü amirlerimiz bu konu ile ilgili hassasiyet göstererek gereğini yapabilirler. Vatandaşımızın kendi isteği ve talebiyle bu kurallara uymasının gerekliliğine çalışıyoruz. Bazen dozun kaçtığını maalesef görüyoruz. Bu noktada vatandaşımızdan istirhamımız, kendi sağlınız değil, toplum sağlı önemli. Bir başka kişinin hakkına girmiş oluyoruz. Yeri gelidğinde belirti vermediği için genç yavrularımızın daha rahat hareket etmiyor olmalılar. Bunda büyüklerimizinde, annemizin, dostlarımızın da herkesin hakkı var. Gereken hassasiyeti göstereceğimizden emin olmak istiyorum.