ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyelerine yönelik soruşturma ve gözaltı kararına ilişkin, "Böyle bir zamanda böyle bir açıklamayı yapmanın elbette ki hukuki sorumluluğu vardır. Türkiye bir hukuk devletidir. Bu açıklamadan sonra hukuk harekete geçmiştir. Kendileri hakkında yasal işlem yapılmaktadır. Buradan ötesi hukukun işidir." dedi.

Demircan, Pakistan Pencap Eyaleti Sağlık Hizmetleri Bakanı Khawaja Imran Nazir ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, TTB'nin 11 yöneticisi hakkında alınan gözaltı kararına ilişkin soru üzerine Demircan, Türk Tabipleri Birliğinin Afrin operasyonu esnasında yayımladığı bildirinin bütün tabipleri ve sağlık camiasını yaraladığını belirtti.

Demircan, "Türkiye'nin böyle büyük bir terör belasıyla kendi savunma hakkını kullandığı bu operasyonda, ülkenin, devletin yanında olması gerekirken Türk Tabipleri Birliğinin, bu konuda bir şeyler ima eder gibi bir bildiri yayımlaması önce bizi yaraladı." ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliğinin açıklamalarıyla büyük sağlık camiasını temsil etmediğine inandıklarını dile getiren Demircan, şöyle konuştu:

"Milletin değerlerine ve milletin karşı karşıya kaldığı saldırıya karşı yapılmış basit bir açıklama olarak algılanmaması gerekir. Böyle bir zamanda, böyle bir açıklamayı yapmanın elbette ki hukuki sorumluluğu vardır. Türkiye bir hukuk devletidir. Bu açıklamadan sonra hukuk harekete geçmiştir. Kendileri hakkında yasal işlem yapılmaktadır. Buradan ötesi hukukun işidir. Tabipler Birliği, Türk tabiplerini temsil eder noktada değildir. Böyle bir açıklamayı yapmaya hakkı yoktur. Büyük yanlış yapmıştır. Gereken de hukuk önünde yerine getirilecektir."

- "Yasaların verdiği görevi yerine getiriyoruz"

Sağlık Bakanlığı tarafından Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerinin görevlerine son verilmesi amacıyla açılan davanın ardından gözaltı kararı verilmesi konusunda yöneltilen başka bir soru üzerine de Demircan, "Bizim kanunumuz, Tabipler Birliği Yasası da bu konuda Sağlık Bakanlığına bir sorumluluk veriyor. Denetleme görevi veriyor. Bu konuda biz denetleme görevimizi, yasaların yerine getirmemizi istediği görevi yerine getirmek için bu girişimde bulunduk. Bu yasaların bize yüklediği bir görev. Adının başında Türk Tabipleri Birliği... Türkiye'nin bütün tıp camiasını temsil etme iddiasında olan bir birliğin Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı saldırıda kendi nefsi müdafaasını yaptığı operasyonda böyle davranması kabul edilebilir bir şey değildir." diye konuştu.

Demircan, Zeytin Dalı Harekatı'nda yaralanan askerlerin sağlık durumları konusundaki soruya da "Buradaki askerlerimiz gayet iyiler. Bizim yaralılarımız iyi. Türkiye'de halkımızın bu konuda hiçbir şekilde endişe etmesine gerek yok. En son imkanları sunacak şekilde yapılıyor." cevabını verdi.

Ruh sağlığı tedavisinin SGK kapsamına alınmasına ilişkin çalışmaların ne durumda olduğunun sorulması üzerine Demircan, "Bu çalışma yapılıyor. Sonuçlandığı zaman paylaşılacak. SGK bu konuda bir çalışma içerisinde." bilgisini paylaştı.