Çölyak hastalığı gluten içeren besinlerin yenmesi ile bağırsaklarda oluşan aşırı hassasiyet sonucu meydana gelen ve sürekli bir yaşam tarzı değişikliği gerektiren bir gastrointestinal sistem hastalığıdır. Gluten tüketildiği takdirde çölyak hastalığı alevlenmeleri yaşayan hastalar diyetlerine ve yaşam tarzı değişikliklerine oldukça dikkat etmeleri gerekiyor.

Dünyada çölyak hastalığı prevelansı her geçen gün artmakta ve özellikle Türkiye ve Batı Afrika’da sıkça görülen bu çölyak hastalığı eğer tedavi edilmezse tüm dünyayı tehdit edeceğe benziyor. Her ne kadar tedavi edilse de bu hastalığa sahip kişiler diyetlerine uymadığı takdirde çeşitli alevlenmeler yaşanacak ve hastalığın tedavisi zorlaşacaktır.

Doktorlar tarafından Türkiye’de sıklığının artacağı düşünülen çölyak hastalığı büyük ölçüde kontrol altına alındı. Glutensiz diyetle tedavinin mümkün olduğunu ve çölyak hastalığına sahip olmayan kişilerle aynı hayata sahip olacakları ise dikkatlerden kaçmayan bir ayrıntıdır.

Gluten içermeyen besinlerin yenmesi bu hastalıkta son derece önemlidir. Aksi takdirde ince bağırsak allerjisi olarak adlandırılan bu hastalık ömür boyu hastalığa sahip kişileri yaşam standartlarından alıkoyacaktır.

Glutensiz diyetse bir mucizevi etki yaratarak hastalığı büyük ölçüde seyrini değiştirmektedir. Gluten içermeyen gıdaların başında ise yeşil sebze ve meyveler gelmektedir. Unlu gıdalarda kesinlikle glutensiz unları tercih etmeniz gerekir.

Çölyak hastalığına sahipseniz glutensiz gıdalarla beslenmenize dikkat etmeniz hayatınızda büyük ölçüde değişikliklere yol açacaktır. Doktorunuzla sıkı bir iletişimde bulunmanız sağlığınız ve geleceğiniz açısından oldukça önemlidir.