Sosyal medyada dolaşırken dikkatimi çekti. Eskişehir de bir bayanın başlattığı kampanya birçok ilden destek görerek büyümeye devam etmiş ve hanımlar arası dayanışma güzel bir amaca hizmet için küçücük ve kimsesiz çocuklara sıcacık kıyafetler haline gelerek güzel bir dayanışmaya örnek olmuş.

Konuyu biraz araştırmak istedim. Karşılaştığım bilgiler karşısında çok duygulandığımı söyleyebilirim.

O halde birlikte bu güzel yürekli insanların yaptıklarını kampanyanın ilk adımını atan Mahide ÇALIŞIR hanım ile sohbete çevirelim.

Mahide hanım merhaba… Çok özel bir kampanya ile birçok kişinin dikkatini çekmiş ve desteklerini kazanmışsınız. Sizi tanıyarak başlayalım sohbetimize.

Hoş geldiniz Saim Bey. 15 yaşının dan bu yana çalışan bir bayanım. Önceleri tezgahtar olarak başladığım iş hayatımın büyük bölümünü genellikle çamaşır ve gece kıyafetleri satan firmalarla çalışarak geçirdim. Daha sonra kendi işyerimi açarak iş insanı olma yolunda adımlar atmaya devam ettim. Çocuk yaşlardan bugüne el örgüsü işlere merakım vardı. İşyerimde örgü ipleri satışına başlama sebebim de buydu. Hem tuhafiye ürünlerini satışa sunan bir iş yapıyorum ve hem de isteyen müşterilerime beğendikleri iplerden istedikleri örgü işlerini yaparak kazanç elde ediyorum.

Peki Mahide Hanım burada olma sebebimiz olan başlattığınız bu kampanya. Nasıl şekillendi?

Saim bey ben müşterilerin talep ettiği kazak, bere, eldiven, patik, hırka vb. ürünleri örerken hep bir fazla örüp biriktirdim. Amacım biriktirdiğim bu el emeği ürünleri yetiştirme yurdunda ki çocuklarımıza hediye etmekti. 20 civarında ürün birikmişti. Pandemi sürecinde kısıtlamalar başlayınca evde fazla vakit geçirmemiz söz konusuydu biliyorsunuz. Bu süreçte örgü örmeye daha fazla zaman ayırdım.

Bizim müşterilerimiz hep tanıdık bildik insanlardan oluşur. Bu konuyu onlarla da paylaştım. Herkes birbirine benim düşüncelerimi aktardığında bana talepler gelmeye başladı. Birçok bayan ördüğü ürünleri ile destek olmak istediler. Kadınlarımız örmeyi seviyor, harika şeyler yapıyorlar. Öremeyen bayanlar ise ipleri alıp ördürerek bu kampanyaya destek olmaya çalışıyorlar. Bazıları ise oyuncak, bebek bezi, hazır örülmüş ürünler alarak destek vermeye çalıştılar.

Kendi sosyal medya hesaplarımdan tanıtımlar yapmaya başladım. Bozüyük, Bilecik, Kütahya, Afyon gibi illerden hanımlar bana yazmaya ve ulaşmaya başladılar. Yirmi yelek derken yüz oldu iki yüz oldu. Biranda kıyafetler, bebek bezi, şampuanlar…

Mahide hanım bir yandan anlatıyor, bir yandan da gelen müşterileri ile ilgileniyor. Tavrını, müşterileriyle konuşmalarını takip ettiğimde sanırsınız hepsi akraba, eş, dost.

Fırsat buldukça sohbetimiz devam ediyor. Gözlerinin içinde ki pırıltı bu kampanyanın kendisinde ki heyecanı ve azmi anlatırcasına.

Mahide hanım müthiş bir bayan dayanışması ile oluşan güzel bir kampanya oluşmuş. Bu kampanya için bir tarih var mı?

Şubat 15 gibi teslim edeceğiz. Daha sonrası için şimdiden bir şey söylemek doğru olmaz. Ama bu sevgi ve paylaşma isteği bizim içimizde hep var.

Siz hep bayanlardan bahsettiniz. Biliyorum erkekler örgü öremez belki ama bu kampanyaya onları dahil etmeniz mümkün değil mi?

Saim bey tabi ki erkekler de bu güzel çalışmaya destek olabilirler. Onlardan örgü örmelerini bekleyemeyiz ama hanımlarını teşvik edebilir, çevresindeki bayanları destek vermeye yönlendirebilir veya 0-3 yaş arası çocukların ihtiyacı olabilecek kıyafet, oyuncak, şampuan, bebek bezi ve diğer ihtiyaç ürünleri ile destek verebilirler. Biz para kabul etmiyoruz. Bir de hediye edilecek ürünlerin yeni olmasını talep ediyoruz. Kullanılmış ürünleri kabul etmiyoruz.

Mahide hanım bu yaptığınız kampanya çok özel ve taktir edilecek bir çalışma. İlgili kurumlar sizleri yönlendiriyorlar mı?

Bizim ürünleri teslim edeceğimiz hayır kurumu müdürümüz ve ilgili diğer çalışanlar sayın valimizin onayı ile beni firmamda ziyaret ettiler.

Kendilerine örgü ile başladığımız bu kampanyanın farklı şekillerde destek gördüğünü ayakkabı, bebek gereçleri, hazır kıyafet vb. ürünlerinde verilmek istendiğini ilettim.

Yurt müdürümüz kimin gönlünden ne kopuyorsa hediye edebilirler diyerek bizlere yol açtılar. Şimdi Şubat 15’e kadar kimin ne isterse hediye edebileceği bir kampanyaya dönüşmüş durumda.

Biliyoruz ki devlet o çocuklarımıza her türlü ihtiyaçlarına cevap veriyor. Bizde çorbada tuzumuz olsun istedik. O çocuklar hepimizin evlatları. Belki o çocuklar bizleri görmeyecek, belki bizlere gülümsemeyecek ama bileceğiz ki sırtlarında ilmek ilmek işlediğimiz sevgimiz, emeğimiz olacak.

Mahide hanım bu kampanyaya destek vermek isteyenler size nasıl ulaşacaklar?

Eğer destekleri olsun istiyorlarsa Mahide Çalışır ismiyle Facebook ve Instagram sosyal medya hesaplarımdan ve firmamın bulunduğu Çamlıca Mahallesi Tombakzade Bulvarı 87/A tepebaşı Eskişehir adresinden bizlere ulaşabilirler.

Mahide hanım sizler örgü işleriyle başladığınız bu kampanyanın bu kadar büyümesini,  şehir dışından destekler geleceğini önceleri hiç düşünmemişsiniz. Şimdi çığ gibi büyüyen bir kampanyanın öncüsü olmak size ve örgüleriyle ilmek ilmek sevgilerini işleyen bayanlarda sanırım duygu ve düşünceler daha farklı yaşanmakta. Destek veren bayanların neler düşündüğünden biraz bahseder misiniz?

Saim bey buraya gelip örgü örerek destek vermek isteyen 70 li yaşlarda büyüklerimiz var, 14-15 yaşlarında kızlarımız var. Her yaştan bayanlar evlerinde ördükleri birbirinden güzel birçok ürün ile destek verirken gözlerindeki mutluluk. Heyecan anlatılamaz.

Örgü örmek bir meziyet, siz bu işin içinde olan insanlarsınız. Kadınlarımız örgü örmeyi seviyor mu?

Saim bey bayan olup ta örgü örmeye yabancı yoktur sanırım. Bizler çocuk yaşlarda büyüklerimizden öğrendik.

Günümüzde her şey hazır hale geldi. Galiba bayanlarımız örgü işlerinden biraz uzaklaştı.

Bu kampanya dönemi birazda pandemi sürecine denk gelince evde kalmak zorunda kaldık. Bu süreç uzadıkça farklı bir şeylerle uğraşma ihtiyacı doğdu. Örgü örmek belki de bu süreçte bayanlarımız içinde güzel bir uğraş oldu. Bir de tabi bu örgülerin bir hayır işine dönmesi mutlu bir heyecana sebep oldu.

Mahide hanım ürün tesliminde sizler çocuklarımızın yanında olabilecek misiniz? Sanırım o heyecanı yaşamak istersiniz?

Saim bey bunu gerçekten çok istiyorum. Ancak biliyorsunuz bir pandemi süreci yaşamaktayız ve bu sebepten dolayı yanlarında olabilmem zor görünüyor. Yetkili görevlilere teslim etmek ve o minik yavruların bu hediyeleri kullanması bizlere büyük huzur ve mutluluk verecek.

Ellerinde, sırtlarında, ayaklarında el emeklerimiz, göz nurlarımızın olduğunu bilmek inanın büyük mutluluk.

Peki Mahide Hanım bu kampanyaya iştirak etmek isteyenlere iletmek istedikleriniz nelerdir?

Sizin aracılığınız ile destek veren tüm yüreği güzel insanlara teşekkür ederim. Basın bu süreçte bizi yalnız bırakmadı. İlgilenen herkese sevgilerimizi iletiyoruz.

Kampanyamıza destek vermek isteyen herkesi bekliyoruz. Evinde örgü örüp çocuklarımıza hediye etmek isteyen bayanlarımıza, çocukların ihtiyacı olabilecek ürünleri ile katılan tüm halkımıza çocuklarımız adına şükranlarımızı sunarım. İyi ki varlar…

Eskişehir Haber olarak bizlerde sizi ve katılımcı olan o kocaman yürekli insanları tebrik ediyor, minik yavrulara sevgilerimizi gönderiyoruz.

Bugün merak ettiğim bu özel kampanyanın detaylarını öğrenmek adına Mahide hanımın işyerini ziyaret ederek yüce gönüllü insanların neler yaptıklarını sizlere aktarmaya çalıştım.

Saim’le Döne Döne den bu günlük bu kadar. Bir sonraki merak ettiğim konu Emniyet Müdürlüğümüzün çalışmaları olacak. Eskişehir İl Emniyet Müdürümüz bir sonraki yazımın konuğu olacaktır diyerek sağlıklı günler diliyorum.