Bu yazımda sizlere kredi kartı hakkında aslında çoğumuzun bildiği ancak dikkate mutlaka alınması gereken kredi kartı gerçeklerinde bir sohbetle merhaba demek istedim.
Hayatımıza girip bizimle birlikte bir bütün olan gerçektir kredi kartları. Kredi kartları ile tanışmamızdan ve imkânlarından faydalanmaya başladığımız günden bu yana vazgeçilmez bir ödeme aracımız olan kredi kartları doğru kullanıldığında gerçekten de hayatımızı kolaylaştıran bir unsur olsa da ya yanlış kullanımı başımıza neler getirebilir düşüncesi bile korkunç…
Dünyanın en yaygın ödeme araçlarından birisi kredi kartıdır. Pek çok banka müşterisi bu aracı kullansa da kredi kartı ancak gerekli şartları karşılayanlara verilir.


Kredi kartı alma şartlarından bazıları bankalara göre değişkenlik gösterir. Fakat bazı genel kurallar ve yasal gereklilikler söz konusudur. En önemli şart, kart alacak kişinin yasal olarak belirtilen yaşın üzerinde olmasıdır. Bununla birlikte başvuru yapan kişinin maddi geliri, mesleği, kredi notu, geçmiş dönemdeki finansal davranışları gibi faktörler de dikkate alınır.
Ödeme aracı olarak kredi kartı kullanmak ve bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız, bazı şartları karşılamanız gerekmektedir. Yasal olarak reşit olduktan sonra kart başvurusu yapabilir, değerlendirme sonucunu bekleyebilirsiniz. Değerlendirme sürecinde kredi notunuzdan maaşınıza kadar pek çok faktörün belirleyici unsur olduğunu unutmamalısınız.


Kredi kartı limiti belirlenirken yapılan hesaplamalar son düzenlemeler doğrultusunda şu şekildedir: Bireye verilecek kredi kartının limiti ilk yıl için gelirinin maksimum iki katı, ilk yıldan sonra ise gelirinin maksimum dört katı olacak şekilde hesaplanır. Gelirinizin her yıl arttığı hesaba katıldığında her yeni yılda kredi kartınızın limitinin de artacağı söylenebilir.
Kredi kartına sahip olmak limitimizi istediğimiz gibi kullanmak anlamına gelse de  günü geldiğinde ödemelerini yapabilmek oldukça önemlidir.


Kredi kartı limiti ve kartlarla yapılan alışverişleri, harcamaya hazır borç paraya benzetebiliriz; borç verilen para cüzdanın içinde durur ve istediğimiz zaman alıp kullanabiliriz. Ancak her ay o borç parayı yerine geri koymamız gerekir. Böylece tekrar tekrar kullanabilmemiz mümkün olur.


Doğru ve sorumlu bir şekilde kullanırsanız kredi kartınız size birçok avantaj sağlar. Örneğin, kartınızla taksitli alışveriş yapabilirsiniz. Böylece aylık bütçenizi sarmadan ihtiyaçlarınızı daha kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz. Üstelik düzenlenen kart kampanyalarından yararlanabilir ve alışverişlerde para puan kazanabilirsiniz.


Öte yandan, acil nakit sıkıntısı yaşadığınızda kartınızdan nakit avans çekebilirsiniz. Karttan nakit avans çekmek ihtiyaç kredisi başvuru şartlarını yerine getirmekten daha kolaydır. Zira herhangi bir başvuru yapmadan kullanılabilir limitiniz kadar nakit avans çekebilirsiniz. Ancak nakit avans kullanım ücreti ve faizlerine dikkat etmeniz gerekir. Nakit avans maliyetleri genellikle oldukça yüksektir.


Kredi kartı veya hesap kartınız olmadan internet üzerinden alışveriş yapmak mümkün değildir. Ancak burada kriterimiz güvenebileceğimiz sitelerden alışverişlerimizi gerçekleştirmek olmalıdır.


İnternet alışverişlerinde kredi kartı numaranızı ve kartınızın arka yüzünde yer alan CVV kodu gibi bilgileri de ödeme formuna girerek satıcı ile paylaşmanız gerekiyor. Sanırım kimse güvenilmeyen bir yere bu bilgileri vermeyi tercih etmez, etmemelidir de.


Bütün bunların haricinde, kredi kartınızı kullanarak gider takibi yapabilirsiniz. Kredi kartı harcamalarınızın yer aldığı hesap özetinizde nereye ne kadar harcadığınızı kolayca görebilirsiniz. Kredi kartınızı kullanarak fatura ödemeleri yapabilir veya bu ödemeler için otomatik ödeme talimatları verebilirsiniz.


Kredi kartı borcunuz her ay kartınızın hesap kesim tarihi itibarıyla hesaplanır. Hesap kesim tarihi, belirli bir dönemde kartınızla yaptığınız harcamaların hesaplandığı tarihtir. Hesap kesim tarihinizden 10 gün sonrası da kart borcunuzu ödemeniz gereken son tarihidir. Bu bilgilerin her biri aylık olarak size gönderilecek kredi kartı hesap özetinde yer alır.
Şimdi bilmeniz gereken en önemli kavramlara ve faiz konusuna gelelim…


Kredi kartınızın son ödeme tarihi itibarıyla dönem borcu toplamanı ödemeniz gerekir. Dönem borcu toplamını ödemediğiniz takdirde borç bakiyesine alışveriş faizi hesaplanır. Dönem borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda minimum veya asgari ödeme olarak da bilinen ödemeyi yapabilirsiniz ki bu ödemeyi yapmak zaten zorunludur.


Eğer, dönem borcunu değil de, asgari ödemeyi yaparsanız kalan bakiyenize gecikme faizi hesaplanır. Bu faizler bir sonraki hesap kesim tarihi itibarıyla gelecek borç bakiyenize eklenir. Dönem borcunuzun tamamını son ödeme tarihine kadar öderseniz herhangi bir faiz ödemeniz gerekmez.


Dönem borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda mutlaka asgari ödemeyi yapmanız gerekir. Gecikme faizi ödemenizi gerektireceği gibi, asgari ödeme yapmamak kredi notunuzu düşürür. Kredi notunuzun düşmesi de gelecekteki kredi alımı veya kredi kartı limit artışı gibi yeni kredili ürün açılış taleplerinizin geri çevrilmesine neden olur. Ayrıca bir takvim yılı içerisinde en fazla üç defa asgari ödeme yapmazsanız toplam dönem borcunuzu ödeyene dek kartınız kullanıma kapatılır.


Bununla birlikte, her kredili ürün gibi kredi kartı borçları da ciddi sorumluluk getirir. Kredi kartı asgari borç ödemelerinizi 90 gün geciktirmeniz durumunda yasal takibe alınabilirsiniz. Bu da bankanın borcunuzu istenmeyen şekillerde tahsil etmesi ve kredi notunuzun kötü bir seviyeye gerilemesi anlamına gelir ki kimsenin tercihi değildir tabi ki.


Uzmanların kredi kartını doğru kullanımı hakkında ki önerileri


Ödeyebileceğinizden daha fazlasını harcamayın. Borçlarınız için %30 sınırını uygulayın, yani kazancınızın %30 u kadarı kadar borçlanın. Kredi kartınıza faiz ödememek için dönem borcu toplamını ödeyin. Dönem borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda asgari ödemeleri mutlaka yapın. Kredi notunuzun düşmemesi için asgari ödemeleri kaçırmayın şeklinde sıralanmakta…


Kredi kartları doğru ve sorumlu bir şekilde kullandığınızda kredi kartınızın size avantaj sağlayacağını, yanlış ve sorumsuz bir şekilde kullandığınızda başınıza dert olacağını unutmayın. Unutmayalım ki bankaların kredi kartı müşterilerinden birçoğu icra takibindedir.