Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Mersin’de Akdeniz Bölge Komutanlığı Yeni Rıhtım ve İskele Açılış Törenine katıldı. Gökçeada fırkateyninin Libya’nın Misrata açıklarında 17 düzensiz göçmeni kurtardığını hatırlatan Akar, “Bu ve benzeri faaliyetler TSK’nın çok çeşitli coğrafyalarda barışa, istikrara ve huzura yaptığı insani katkıları göstermektedir” diye konuştu.

Pençe Kilit Operasyonu’na ilişkin bilgi veren Akar, “Başarıyla devam ediyor. Şu ana kadar 73 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristlere ait 102 mağara, sığınak tahrip, 524 el yapımı patlayıcı imha edildi. Operasyonda 10 kahraman silah arkadaşımız şehit oldu. Şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarının ve onların kıymetli ailelerinin göz yaşlarının hesabını sorduk. Teröristlerde ciddi bir korku, endişe, panik hakim. Terör örgütünde çöküş alametleri var” ifadelerini kullandı. Akar, sınır güvenliği konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

‘SAHTE VİDEOLARLA ALGI’

“Mehmetçik, ‘Hudut namustur’ anlayışla gece-gündüz demeden mücadelesini büyük bir fedakârlık ve kahramanlıkla sürdürüyor. Yapılan tüm açıklamalara, bilgilendirmelere rağmen maalesef bazıları gerçekleri anlamamakta, dinlememekte, görmemekte, duymamakta ısrar ediyorlar. Hudutların korunması milli bir meseledir. Bunun herkes tarafından anlaşılması lazım. Mehmetçik hudutlarda kendisine sağlanan imkanları en etkin şekilde kullanıyor. Yapılması gerekenleri başarılı şekilde yapıyor. Mehmetçiğin tek beklentisi hudutlarda kahramanca ve fedakarca yapılan faaliyetlere, emeğine saygı gösterilmesidir. Yalan haberler, sahte videolar, dezenformasyonla farklı bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bunlara karşı sağduyu sahipleri dikkatli, müteyakkız olmalı ve bunlara karşı gerçekleri görebilmeli.”

‘2 BİN 65 KİŞİ YAKALANDI’

Akar, yıl başından bugüne kadar sınırlarda 2 bin 65 kişinin yakalandığını, 132 bin 473 kişinin engellendiğini bildirdi.

Akar, Suriyeli sığınmacılarla ilgili gelişmelere ilişkin ise şunları söyledi: “Güvenliklerinden emin olduklarında dönecekler. Zaten dönmeye de başladılar. Suriye’nin, TSK tarafından terörden, teröristten arındırılmış bölgesinde yaklaşık 5 milyon Suriyeli bulunmakta. Türkiye’de daha önce 4 milyon civarında Suriyeli vardı. Son zamanlardaki dönüşlerle birlikte 3 milyon 700 bin civarında Suriyeli, Türkiye’de bulunmaktadır. Sığınmacıların BM kriterlerine uygun güvenli, gönüllü ve saygın bir şekilde dönüşleri için gerekli şartların oluşmasına yönelik her türlü çaba da ülkemiz tarafından gösterilmektedir. Bu konu, siyasi tartışma yapılmamalıdır. Şu anda da Türkiye kendine yakışanı yapmaktadır.”

YUNANİSTAN’A TEPKİ

Akar, Yunanistan ile Ege, Akdeniz ve Kıbrıs’ta yaşanan sorunlara dikkat çekerken de şöyle konuştu:

“Maalesef Yunanistan provokatif eylem ve söylemleri ile yayılmacı ve saldırgan politikalarını sürdürüyor. Yunanistan, son FRONTEX olayı ile suçüstü yakalanmış ve nihayet AB olayları sınırlı da olsa görmeye başlamıştır. Tiger Meet Tatbikatı sırasında FIR, Gayri Askeri Statüdeki Adalar ve personel kurtarma sahalarındaki bazı konuları bencilce istismar etmeye çalışması ve tatbikatı Türkiye’nin hak, alâka ve menfaatlerine karşı kullanma gayreti nedeniyle Hava Kuvvetlerimize tatbikattan çekilme talimatı verdik. Hava Kuvvetlerimiz tatbikattan çekildi. Biz barıştan, iyi komşuluk ilişkilerinden, uluslararası hukuktan yanayız. Bütün problemlerin görüşmeler yoluyla çözümünden yanayız. Ancak hakkımızı hukukumuzu çiğnetmeyeceğimizi herkesin bilmesi lazım.”

11 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye’nin kuzeyindeki terör inlerini yerle bir etmeyi sürdürüyor. Barış Pınarı ve Zeytin Dalı bölgelerine saldırı hazırlığında oldukları tespit edilen 11 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi” denildi.