42 Afrika Parlamenter Birliği Konferansına katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuşma yaptı.  Mustafa Şentop, gerçekleştirdiği konuşmasına; Türkiye’den selam getirdiğini söyleyerek başladı. Mustafa Şentop, Cibuti'de gerçekleşen sel felaketinde hayatımı yitirmiş kişiler için başsağlığı, yaralılar içinde acil şifalar diledi.

TBMM Başkanı Şentop, Türkiye Cumhuriyeti'nin Afrika kıtasına verdiği önemi anlatarak üzerindeki en büyük yatırım yapan ülkenin Türkiye olması, kamu ve özel sektör çerçevesinde yapılan yatırımlara bakılınca, gerçekleşen yatırımların toplamında en çok istihdam oranı oluşturan ülkenin Türkiye olduğunu belirti.  Mustafa Şentop, bazı ülkelerin hala Afrika da dahil olmak üzere tüm kıtalarda milletlerin kendi kaderlerini tayin etmesinden dolayı rahatsızlık duyduklarını ve bu ülkeler de demokratik seçimler aracılığıyla iktidarlara gelen hükümetlere müdahale etmeyi kendilerinde hak gördüklerini belirtti.      

Mustafa Şentop, birçok batılı ülkelerin demokrasiyi yalnızca kendi çıkarları doğrultusunda bir araç olarak görmektedir ve özgürlüğü yalnızca kendilerine hak olarak gördüklerini belirtti. Bu devletlerin kendilerine hak olarak gördükleri huzur, kalkınma gibi özgürlük kavramlarını Afrika ve diğer coğrafyalardaki ülkeler için bir lüks olarak görüyorlar, dedi.

Mustafa Şentop, S- 400 meselesine yönelik olarak ABD’nin verdiği sözleri yerine getirmediğini ve bununla beraber Türkiye’nin S-400’leri kullanmaması yönünde isteklerini dile getirmektedirler, dedi. Mustafa Şentop, yalnızca kendi planları ve istekleri doğrultusunda hareket ettiklerini ve Türkiye’yi düşündükleri falan yok, dedi. Türkiye’nin hiçbir tarafa aldırış etmeden milletinin güvenliği için gereken adımları atacağını belirtti.