MELBOURNE (AA) – RECEP ŞAKAR - Avustralya'da açılan ilk Türk tekvando okulunun kurucusu ve Victoria Eyaleti Tekvando Federasyonu Başkanı Cemal Hasan, 41 yılda yaklaşık 35 bin sporcu yetiştirdi.

Avustralya'ya 1974 yılında ailesi ile 13 yaşındayken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden göç eden Cemal Hasan, 3 yıl sonra açtığı ülkedeki ilk Türk tekvando okulu, yetiştirdiği öğrenciler ve spora bakışı hakkında açıklamalarda bulundu.

Tekvando sporunda 41. yılını geride bırakan kara kuşak sahibi ve Victoria Eyaleti Tekvando Federasyonu Başkanı Cemal Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avustralya Milli Takımı'na gönderdiği profesyonel sporcuların yanı sıra toplumun farklı kademelerinde görev yapan yaklaşık 35 bin sporcu yetiştirdiğini belirtti.

Okullarında tekvandonun yanı sıra Uzak doğu sporlarını da öğrettiklerini hatırlatan Hasan, "Bu öğrencilerin içerisinde politikaya girenler, avukat, polis olanlar, her dalda talebem var. Allah'a çok şükür bazen yaşlı bir adam geliyor, bakıyorsun torununu getiriyor. Diyor ki; ben delikanlıyken senin okulunda tekvando yapıyordum şimdi de torunumu getiriyorum. 1977'den beri burada tekvando ve kick boks dersleri vermeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.


- Kick boksta 3 dünya şampiyonu


Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası'nda Avustralya Milli Takımı'na kızı ile 4 sporcu verdiğini belirten 57 yaşındaki Cemal Hasan, "2011 yılındaki Commonwealth Olimpiyatları'nda 2 altın madalya kazandık. 2008 Pekin Olimpiyatları'na oğlum Burak Hasan katıldı ve iyi bir derece elde etti. Kick boksta 3 tane dünya şampiyonu yetiştirdik, çok başarılı talebelerim var." değerlendirmesini yaptı.


- Türk talebeler, birer konsolosluk gibi olmalı


Cemal Hasan, sporu bir hedef olarak değil, koydukları hedefe ulaşmada bir vasıta olarak gördüklerini dile getirerek, Avustralya doğumlu ve Türkiye'den gelen Türk gençlerinin topluma faydalı bireyler olarak yetişmeleri için gayret gösterdiklerini vurguladı.

Yetiştirdikleri Türk çocuklarının her birine "Avustralya'da Türkleri temsil eden birer konsolosluk" gibi oldukları hatırlatmasında bulunduklarını belirten Hasan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyoruz ki sokakta yürürken toplumumuzu, ailenizi düşüneceksiniz. Aksi takdirde yaptığınız yaramazlıklar, yaptığınız kötü şeyler hem toplumumuza hem de ailenize mal olur, onların yüzünü eğersiniz. Bundan dolayı Allah'a çok şükür, yüzde 70-80 başarılı oluyoruz."


- Saygısı olmayan talebeyi bir saniye tutmam


Tekvando için gelen gençlerin sadece spor yapmadıklarını, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan korunabilmeleri için özel programlara tabi tutulduklarına işaret eden Hasan, "Yoksa çocuk dünya şampiyonu olmuş ama büyüğüne küçüğüne saygısı yok. Ben onun gözünün yaşına bakmam, öyle talebeyi de burada bir saniye tutmam. Bizim istediğimiz annesine, babasına, hocasına, toplumuna, vatanına faydalı çocuklar olsunlar." diye görüş bildirdi.