DENİZLİ (AA) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) tarafından düzenlenen Özel Olimpiyatlar Ulusal Oyunları, Denizli'de başladı.

Pamukkale Üniversitesi Spor Salonu'nda düzenlenen oyunların açılışında konuşan TÖSSED Onursal Başkanı Dilek Sabancı, 35 yıl önce özel eğitim gereksinimi olan bireylerin önündeki engelleri kaldırarak onları sosyal hayatın içine çekebilmek, diğer bireylerle spor ve sosyal alanlarda bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

Etkinliklerle binlerce çocuğun hayatına dokunduklarını belirten Sabancı, "Bugünkü ulusal etkinliğimizde, Türkiye'nin dört bir yanından gelen çocuklarımızın başarısını alkışlayan, yanımızda olan herkese teşekkür ederiz. Amacımız özel çocuklarımızı dar sınırlardan çıkarıp yaşamın akışı içine çekmek, diğer bireylerle spor ve sosyal alanlarda bir araya gelmelerini sağlamak. Oyunlarda özel sporcularımızın neler başarabildiğini görüyoruz. Mücadelelerine ve mutluluklarına ortak oluyoruz. Ne kadar güçlü ve istekli olduklarını biliyoruz." diye konuştu.

PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ise özel sporcuları üniversitede ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını, sporun her birey için önemli olduğunu, özellikle belirli bir eğitimle yapıldığında bir yaşam biçimine dönüştüğünde, kişilere hem bedensel hem de zihinsel olarak büyük fayda sağladığını belirtti.

Zihinsel engelli sporcuların atletizm, masa tenisi, yüzme, basketbol, futbol ve voleybol branşlarında yaptığı müsabakalara 32 ilden 760 sporcu katılıyor.

Oyunlarda, PAÜ'den 300 gönüllü üniversite öğrencisi görev alıyor.

PAÜ spor tesislerinde 7 branş düzenlenen yarışlar, yarın sona erecek.


- Özel Olimpiyatlar Ulusal Oyunları

Zihinsel engellileri, çeşitli spor dallarında diğer bireylerle bir araya getirerek toplumsal hayata katmayı hedefleyen Özel Olimpiyatlar Türkiye'nin temelleri 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ve Sakıp Sabancı'nın önderliğinde atıldı.

Oyunlar, basketbol, voleybol ve futbol gibi takım branşlarının yanı sıra atletizm, yüzme ve masa tenisi gibi bireysel branşlarda düzenleniyor.

Organizasyonun amacı ise zihinsel engelli bireylerin fizik kondisyonlarını, motor becerilerini, yeteneklerini geliştirmek ve cesaretlerini sergilemelerine, toplum ile ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olmak.