SPOR KULÜPLERİNE A.Ş. ZORUNLULUĞU GELİYOR

Kulüpler birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş oluşturabilecek. Kulüpler için ‘denk bütçe’ kuralı getirilecek. Böylelikle takımlar gelirinden fazla borçlanamayacak. Sporcular ve menajerler, noter huzurunda iki yıllık sözleşme imzalayacak ve menajer komisyon ücretinin üst sınır yüzde 5 olacak. Federasyon başkanlığı görevi en fazla üç dönem yapılabilecek.

İzmir Milletvekili Alpay Özalan ile 98 milletvekilinin imza attığı 61 maddelik ‘Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi’ TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Futboldan basketbola bütün spor branşlarını kapsayan teklifin gerekçesinde; sporun gençleri alkol düşkünlüğü, uyuşturucu madde, suçluluk, kumar gibi alışkanlıklardan koruduğu ve spor kulüplerinin hukuki, finansal, şirketleşme, halka açılma gibi birçok sorunla birlikte mali sorunlarının olduğu belirtildi.

Teklifin yasalaşması durumunda; spor anonim şirketi ve spor kulübüne getirilecek yönetici tanımıyla yönetim kurulu üyeleri dışındaki kişiler de sorumluluk kapsamına alınacak. Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerine özgü ‘temel ilkeler’ ile ‘bütçe ve harcama ilkeleri’ getirilecek. Borçlanma ve alacak temliki sınırıyla kurallara uyulmaması durumunda yöneticilere şahsi malvarlıkları ile sorumluluk getirilecek. Bu kapsamda hapis cezası da düzenlenecek.

Spor kulüpleri ‘dernek’ vasfından çıkarılacak. Kulüpler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tescille kurulacak. Spor kulüpleri, ticari amaçla kurulabilecek. Kulüplerde kurul üyesi olabilmek için ‘belirli suçlardan mahkûm olmama’ şartı olacak. Spor disiplini kapsamında ‘hak mahrumiyeti’ cezası alanların üyelikleri sona erecek. Daha önce dernek statüsünde bulunan spor kulüplerinin ‘kamu yararına çalışma’ durumları korunacak ve ‘kamu yararına çalışma’ statüsü kazanmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlenecek. Spor kulüpleri birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde ‘üst kuruluş’ kurabilecek. Bakanlık denetimi yanında spor kulüplerini ‘bağımsız denetim kuruluşları’ denetleyebilecek. Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, ‘profesyonel şube’ açabilecek.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri için ‘denk bütçe’ kuralı getirilecek. Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesi, belirlenen kriterler kapsamında sınırlandırılacak. Belirli bir miktar üzerindeki ödeme ve tahsilatlar finans kuruluşları üzerinden yapılacak. Spor kulübü ve spor anonim şirketi yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumlulukları düzenlenecek. Bütçe ve harcama ilkelerine ilişkin spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, doğrudan ya da dolaylı hâkimiyeti bulunan kişiler lehine sorumluluk yüklenemeyecek ve borçlarını devralamayacak.

Bağlı ve bağımsız spor federasyonu ayrımı kaldırılarak tüm federasyonlar ‘spor federasyonu’ şeklinde yapılandırılacak. Federasyonlar, kanunla ya da cumhurbaşkanı kararnamesi ile kurulacak. Spor federasyonlarının merkezinin Ankara’da olması şartı kaldırılacak, ancak genel kurulları Ankara’da yapılacak. Federasyonların yönetim kurulu üye sayısı 11 asıl, 11 yedek olarak düzenlenecek. Bu kapsamda en az iki üyesi milli sporcu olmak üzere ilgili spor dalında faal olmayan lisanslı sporcu olması zorunlu olacak. Federasyon başkan adaylığında aranan ‘belirli suçlardan mahkûm olmama şartı’ genişletilecek.

Bir kimse, üst üste veya aralıklı olarak en fazla üç dönem federasyon başkanlığı yapabilecek. Federasyon başkan adaylarının adaylık şartlarını taşıyıp taşımadıkları ise Bakanlık tarafından değerlendirilecek.

Borçlanmaya ilişkin sınırlamalar getirilecek ve belirli bir miktar üzerindeki ödeme ve tahsilat işlemleri finans kuruluşları üzerinden yapılacak. Mevzuata aykırı iş ve işlemlerden dolayı kusurları bulunan federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyeleri zarardan sorumlu olacak. ‘Görev süresini aşacak şekilde’ federasyonu borç altına sokacak işlem yapılamayacak.

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun yapısı da yeniden düzenlenecek. Menajerlik ücretine yüzde 5 olarak üst sınır getirilecek. Futbolcu ile menajer arasında en fazla iki yıllık ve noter huzurunda sözleşme yapılabilecek. Ayrıca ücret üst sınırına uyulmaması durumunda yöneticiler hem malvarlıkları ile hem de cezai olarak sorumlu olacak.