Milli Eğitim Bakanlığı, resmi internet sitesi üzerinden Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu 2021'i adaylarla paylaştı.

LGS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre 2021 LGS tercihleri 05-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında tercihler yapılacak. Kısaca zaman dar ve hızlı hareket edilmesi gerekiyor.

Benim amacım bu kısa süre içinde çocuklarımızın LGS’ den alınan puanlar doğrultusunda, doğru liseye yerleşebilmesi.

Doğru lise tercihi yapılmadığında çocuklarımızın yaşamlarında büyük sorunlara neden olacaktır. Doğru tercih konusunda bilinçli veliler ve çocukları tatlı bir telaşa girdiler bile.

Yapılacak ilk iş, öğrenciyi tanımak ve kişiliğine uygun okul seçimi yapabilmektir.

Bu konu elbet zor, o yaşta bir çocuğun meslekleri tanıması da…

Çocuğunuzun üniversitede okuyacağı bölüme göre lise seçmelisiniz.

Mühendislik veya tıp gibi alanlarında eğitim görmek isteyenler Fen Liselerine; hukuk, siyasal ve uluslararası ilişkileri gibi mesleklere yönelmek isteyen öğrenciler ise Sosyal Bilimler ya da Anadolu Liselerine yönelmeli.

Nereden bileceğim çocuğumun hangi mesleği seçeceğini, daha o kadar küçük ve toy ki diyenleri duyar gibiyim. Ancak koşullar bu… Ve meslek seçimiyle ilgili kararı vermek durumundasınız.

Çocuğunuzun hangi derslere ilgisi daha fazla bunu bilirsiniz zaten. Okulunuzda rehber öğretmenleriniz bu güne kadar pek çok test uyguladılar; eğer bu konuyla ilgili çocuğunuz ya da rehber öğretmeniniz size geri bildirim yapmamışsa mutlaka bu konuyla ilgili hem sınıf öğretmeniyle hem de rehber öğretmeninizle konuşun derim.

Bu testler uygulanmamışsa; bu konuda uzmanlardan yardım alınması ve öğrencilerin daha yakından tanınması için bazı testlerin uygulanması (kişilik testi, zekâ testi vb.) en doğru adım olacaktır.

Okul tercih edecek veli ve öğrencilerin dikkat etmesi gereken bir başka konu da:“Öğrencilerin yeteneklerini dikkate alan ve geliştiren bir okul seçmeleri… Gideceğiniz okul sizin yeteneklerinizi göz önünde bulundurarak eğitim vermeli; çünkü her birimiz farklı bir öğrenme biçimine sahibiz.”

Yalnız , “başarı sırası” gözetilerek yapılan tercihler “doğru tercih” değildir.