Türk Olmak

Türk adının ne anlama geldiği ve ne zamandan beridir kullanıla geldiği ile ilgili doktrinsel tartışmalar bulunmakla birlikte, Tevrat’ta Türk’ün Hz. Nuh’un oğlu Yafes’in oğlu veya torunu olduğu yazılıdır. Bununla birlikte eski Çin ve Roma eserlerinde Türklerden söz edilmektedir. Arapça kaynaklarda Yafesin oğlunun yerleştiği bölge ıssız olduğu için, seddin önünde kalan millet terk edilmiş anlamında terik denmiştir. Türkçede türemekten ‘TÜRK’ ifadesi aynı soydan gelen ve aynı dili konuşan millet karşılığı olarak kullanılmıştır. Başka bir kaynakta güçlü kuvvetli doğan türeyen anlamındadır. 
Uygurcada ‘Türk’ güçlü anlamında Divan-ı Lügati’t Türk’te ‘olgun’ anlamında kullanılmaktadır. Ziya Gökalp’e göre Türk töreli, anlamındadır. Türk kelimesi bir millet adı olarak ilk Orhun Kitabelerinde geçmiştir ve Türk adı Göktürklerden sonra hızla yayılmıştır. 
Fatih Ceza Kanunnamesinde; Eğer biregu hamr içse, Türk veya Şehirli olsa kadı tazir ura… Maddesinde köylü Müslüman olarak kullanılmıştır. Buradan Türklerin Osmanlıdaki genel durumunu ortaya koyamasak da bir kanun maddesinde hangi manada kullanıldığı belirgin bir şekilde ortadadır. Türk olmak kırsalda yaşarken söz konusu vatan, bayrak olunca ‘Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ sözüne sarılıp savaşmaktır belkide.
Kuran-ı Kerimin Maide suresin 54. Ayetinde ‘Ey İman edenler sizden kim dininden dönerse Allah sevdiği ve kendisini seven müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı onurlu ve zorlu bir toplum getirecektir. Bunlar Allah yolunda savaşırlar ve hiçbir kınayanın kınamasından korkmazlar’ buyurulmuştur. Ayette belirtilen topluluğun Türkler olduğu bir çok alimin ortak görüşüdür. 
Bir diğer taraftan Kaşgarlı Mahmut’a göre Türk adı bu millete tanrı tarafından verilmiştir. Hadislerde ‘Siz Türklerle Savaşmadıkça kıyamet kopmayacaktır. Onlar Yüzleri kılıflı kalkanlar gibidir.(Müslim) 
Anayaysa 66/1 de ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür ; burada da vatandaşlığın tanımı yapılmış ve genellik ilkesi ön planda HERKES demiş Çünkü… Etnik köken, ırkın, herhangi bir önemi olmadan vatandaşlık bağı varsa herkes Türk kabul edilmiş. 1982 anayasasında da Türklük; Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olmak anlamında kullanılıp objektif bir ölçüt kullanılmıştır. Olması gereken de budur zaten…
************
Türk olmak; istikamet kızıl elma deyip beklemesinler demektir mütevazıce…
Türk olmak; mevzu vatansa hepimiz ölelim değilse hepiniz ölün demektir.
Türk olmak; Size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum diyebilmektir ATATÜRK gibi. 
Türk olmak; Devletin menfaatlerini şahsi menfaatlerden üstün tutabilmektir. 
Türk olmak; makam sevdalısı değil üretme sevdalısı olabilmektir aslında..
Türk olmak; bilimde sanatta gelişmek için ömür vermektir. 
Türk olmak menfaatperest olmak demek değildir. 
Türk olmak; tarladan gelip nasırlı ellerle yağmurlu havada vatan için dua edebilmektir.
Türk olmak yüzyıllardır mazlumlara kucak açmaktır. 
Tarih değiştirip tarih yazmaktır, günlük çıkarlar peşinde koşmamaktır.                     Hayatın verdiklerine ya nasip, vermediklerine ise kısmet demektir.           Türk olmak;aşkını ölesiye sevmektir. Sevdiğinin elini tutamadan toprak olmaktır.                                                      Türk olmak; Abdurrahim Karakoç'un İsyanlı Sukut şiirini hece hece yaşamaktır.      En önemlisi de Türk olmak; bayrak için gözünü kırpmadan şehit olmaktır.