Ukrayna vatandaşlığının Türk vatandaşlar tarafından tercih edilmesinin en önemli nedeni; yaşam şartlarının Türk vatandaşı için uygun olmasıdır. Yaşam şartlarının kolay olma nedenlerinin başında ise Türk lirasının Ukrayna para birimi karşısında daha değerli olmasıdır. Yani eğer belirli bir geliriniz ve iyi bir birikiminiz varsa Ukrayna vatandaşlığı almak mantıklı olacaktır. Peki, nasıl vatandaşlık alabilirsiniz?

Şartlar Neler?

  • 5 yıl boyunca ülkede yaşamış olmak.
  • Ukraynacaya hakim olmalısınız. Buna önem veren Ukrayna devleti sizi hem yazılı hem de sözlü sınava tabii tutmaktadır.
  • Anayasaya hakim olmalısınız. Bunun için de yazılı sınava tabii tutulacaksınız.
  • Yeterli maddi durumunuz olup olmadığı kontrol ediliyor.

Anne - Babanızdan Biri Ukrayna Vatandaşı mı?

Eğer anne - babanızdan biri Ukrayna vatandaşı ise sizin de vatandaşlık almanız çok kolaydır. Doğumunuz Ukrayna'da gerçekleştiyse direkt olarak vatandaş olursunuz. Doğumunuzun başka bir ülkede gerçekleşmesi durumunda ise vatandaşlık alabilmeniz için Ukrayna'da ikamet ediyor olmanız gerekir.

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık

Ukrayna vatandaşlığı almak için en kolay yol evliliktir. Eğer bir Ukrayna vatandaşı ile evliyseniz vatandaşlık için önünüzde çok az engel var demektir. Evliliğiniz süresince Ukrayna'ya girişleriniz vizesiz hatta pasaportsuz olacaktır. Ülkeye giriş yaptıktan sonra vatandaşlık için başvuru yapmanız kolaylaşacaktır.

Ancak başvuru yapabilmeniz için 5 yıldır ülkede yaşıyor olmanız ya da bir Ukraynalı ile 2 yıldır evli olmanız ve bu süreyi ülkede geçirmiş olmanız gerekir. Tüm bu şartları yerine getirmiş olsanız bile yine de vatandaşlık koşullarını yerine getirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Yatırım Yoluyla Vatandaşlık

Yatırım yoluyla vatandaşlık almak çoğu ülke için mümkündür. Ukrayna'da bu ülkeler arasında bulunuyor. Eğer yeterli bir birikiminiz varsa bu yolla vatandaşlık almak oldukça kolaydır.

Ancak yapacağınız yatırımın tamamen ülke ekonomisine katkısı olması gerekmektedir. Yani ya bir iş ya da bir şirket kurmanız gerekmektedir. Yapacağınız yatırımın tutarı ise en az 100.000 dolar olmalıdır.

Doğum Yoluyla Vatandaşlık Alınır Mı?

Sadece doğumunuzun ülkede gerçekleşmiş olması vatandaş olmanıza yeterli değildir. Bu durumun tek istisnası ise; çocuğun ailesinin olmaması durumudur.