Başta koronavirüs (COVİD-19) olmak üzere birçok hastalıkla savaşta en önemli silah olan bağışıklık sistemini güçlendiren en kritik element çinkodur. Dolayısıyla böyle zamanlarda çinko alımının önemi daha da artıyor. Günlük çinko ihtiyacının kadınlar için 8 miligram, erkekler için ise 11 miligram olduğu belirtiliyor. Peki hangi yiyeceklerde çinko var ve çinkoyu daha fazla tüketmek için neler yiyebiliriz? İşte koronavirüsle savaşta en önemli silah olan çinko zengini besinler…

SIĞIR ETİ

85 gram sığır etinde 7.0 miligram çinko bulunur..

NOHUT

Geçmişten günümüze kadar Türk mutfağının en önemli besinlerinden olan nohutuun 150 gramında 2,5 miligram çinko bulunuyor.

YAĞSIZ KIYMA

Çinko bakımından zengin olan gıdalarda biri olan yağsız kıymanın 85 gramında 5.3 miligram çinko bulunur.

DANA CİĞERİ

Dana ciğerinde de bol miktarda çinko bulunuyor. 100 gram ciğer yerseniz vücudunuza 4 miligram çinko giriyor.

MANTAR

Mantar da günlük beslenmenize kolayca dahil edebileceğiniz çinko kaynaklarından. 100 gram mantardaki çinko miktarı türüne göre 7,66 miligrama kadar çıkabiliyor.

ISPANAK

Ispanak çinko zengini sebzelerin başında geliyor. 150 gram ıspanak 1,4 miligram çinko içeriyor.

CEVİZ

Sağlık açısından pek çok yararı bulunan ceviz çinko açısından da önemli bir kaynaktır. 28 gram cevizde 1,3 miligram çinko vardır.

KEFİR

Kefir ve yoğurt da çinko açısından oldukça zengin gıdalar. Bu süt ürünlerinin 170 gramında 1,4 miligram çinko var.

ÇİĞ KABAK ÇEKİRDEĞİ

Ayrıca çiğ kabak çekirdeğini bu aralar bol bol çıtlatmanızı tavsiye ederiz. Zira 150 gram kabak çekirdeğindeki çinko miktarı tam 6,6 miligram.

KAKAO

Kakao en zengin çinko kaynaklarından biri olarak biliniyor. 1 yemek kaşığı kakaoda 1,9 miligram çinko bulunuyor.

SİYAH PİRİNÇ

Siyah pirinç ya da yabani pirinç olarak bilinen bu tahılın 1 kasesinde 4,4 miligram çinko var.

DENİZ ÜRÜNLERİ

Yengeç, ıstakoz, istiridye gibi deniz ürünleri de çinko açısından zengindir. İstiridyenin 85 gramında 14,1 miligram, yengecin 85 gramında 6,5 miligram, ıstakozun 85 gramında ise 3,4 miligram çinko bulunur..

TAVUK

Pişmiş tavuğun 100 gramı 1 miligram çinko içeriyor..

DANA ETİ

Dana eti de zengin bir çinko kaynağı. 85 gram dana etinde 7 miligram çinko bulunuyor. Dana yanağı hem ekonomik hem de çok lezzetli bir seçenek olabilir..

BEZELYE

1 kase pişmiş bezelye 1,2 miligram çinko içeriyor.

SARIMSAK

Sarımsağın çinko miktarı ise 100 gramda 2,99 miligrama kadar çıkabiliyor. Sarımsağı mümkünse çiğ tüketmeye çalışın.

YER FISTIĞI

Vejetaryenlerin favori protein kaynaklarından yer fıstığı kavrulduğunda aynı zamanda önemli bir çinko deposu haline geliyor. 28 gram yer fıstığında 0,9 miligram çinko var.

BROKOLİ

Brokoliyi de çinko kaynağı olarak tüketebilirsiniz. Çiğ brokolinin 100 gramında 0,77 miligram, pişmiş brokolinin 100 gramında ise 0,54 miligram çinko var.

İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 150'den fazla ülkede görülen koronavirüs salgını giderek korkutucu hale geliyor. Uzmanlar koronavirüse karşı tüketilmesi gereken besinleri açıkladı.

Sıcaklığın azalmasıyla doğru orantılı olarak su tüketimi de azalır. Ancak vücudumuzun su ihtiyacı her mevsimde devam eder. Bu nedenle özellikle gripten korunmak için günde 2-2,5 litre su tüketin.

Vitamin ve minerallerle bağışıklığınızı güçlü tutmalısınız.Özellikle D vitamini, çinko, demir ve B12 seviyelerinizi kontrol ettirmeniz gerekiyor. Buna bağlı beslenmeli ve gerekiyorsa takviyeler yapmalıyız.
Baharatlara yer açın: zerdeçal, zencefil, kırmızı pul biber, karabiber, kekik sizin için mükemmel koruma kalkanı oluşturacaktır.

Propolis veya arı sütü, bal mutlaka tüketin.

Soğan, sarımsak gibi yiyeceklerin güçlü antibiyotiklerden olduğunu unutmamak gerek ve yemeklerinizde mutlaka bolca kullanın.

Yoğurt, kefir, sirke, turşu gibi probiyotik içeriği yüksek gıdalar tüketin ki bağırsak sağlığınız sizi her türlü mikroplardan arınmada en önemli organ. Her gün bir bardak kefir içmek kışın hastalıklardan korur.

Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Özellikle soğuk deniz balıkları yüksek miktarda antioksidan etki gösteren Omega 3 içerir. Yapılan birçok çalışma Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle kolon ve prostat kanserlerinin önlenmesinde yararlı olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle haftada 2 kez mutlaka balık tüketilmelidir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir. Bu nedenle beslenmenizde mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltın.