GAZETECİ AYDIN ENGİN YAŞAMINI YİTİRDİ

Engin, T24 internet sitesinde, 11 Şubat 2022’de yayınlanan son yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Aydın Engin'i bir süre nadasa bırakmak iyi olacak. Nadas'ın ne olduğunu bilmeyen kentli okurlar için bilgi notu: Nadas tarlanın sürülüp, sulanıp ekime hazırlanması ama o yıl ekilmemesidir. Ben de beni nadasa bırakıyorum. Ne kadar sürer bu nadas?  Bilmiyorum. Umarım kısa sürer. Şey… Bugün benim 81 yaşımdaki son günüm.”

AYDIN ENGİN KİMDİR?

12 Şubat 1941’de İzmir’in Ödemiş ilçesinde doğdu. 1957 yılında Ödemiş Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenim hayatını tamamlamadan siyaset, gazetecilik ve tiyatro dünyasına adım attı. Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda oyuncu oldu. Yılmaz Güney’in özel senaristi olarak çalıştı.  1967'de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. "Devri Süleyman" adlı oyunu yazdı ve yönetti.

1969 yılında haftalık Yeni Ortam Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürü olarak gazeteciliğe adım attı. 12 Mart 1971 darbesinde tutuklandı. Tahliye olduktan sonra, günlük olarak yayınlanan Yeni Ortam’ın Yazı İşleri Müdürü ve köşe yazarı oldu. 12 Mart sonrasında kurulan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Partinin kurucularından, akademisyen/edebiyatçı Oya Baydar ile evlendi. 1980 öncesinde Politika Gazetesi'nde Genel Yayın Müdürlüğü görevini yürüttü. 

1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka yargılama kapsamında 7,5 yıl hapse mahkum edildi. Bir yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980'de yurt dışına gitti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 12 yıl boyunca yurda dönemedi.

1974 yılından itibaren yazılarını Yeni Ortam, Politika, Türkiye Postası, Cumhuriyet, Birgün, Agos ve T24’te “Tırmık” başlığı ile kaleme aldı.