Dünyaca ünlü klarinet sanatçılarımızdan Ecesu Sertesen, sosyal medyada 2010 yılında Eskişehir'de verdiği bir konserin fotoğrafını paylaştı ve Eskişehir'de konser verdiği o günü andı...

"11 çibörek yediğimi hatırlıyorum"
Paylaşımında o yıllarda 72 kilo olduğunu da hatırlatan Ecesu Sertesen, "72 kiloyum, bu fotoğrafta ayağım kırık, alerji yüzünden kortizon alıyorum. Eskişehir’de oda müziği konseri var. 11 çibörek yediğimi hatırlıyorum. İnanılmaz. Yıl 2010 :) 20 kilo verdim bir sonraki yıl. Tüm sene spor yaparak hem de. Az evvel tost yedim pişmanım ondan paylaştım" diye yazdı. 

Ecesu Sertesen kimdir?

1987 doğumlu Ecesu Sertesen, 1998 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Feza Çetin ile başladı. İsrailli klarinetçi Chen Halevi'nin, Cem Mansur'un referansı ile 2003, 2004 ve 2005 yıllarında masterclasslara aktif olarak katıldı. Kasım 2005 tarihinde Bulgaristan'da, Lubomir Pipkov Ulusal Müzik Okulu tarafından düzenlenen 'II. Uluslararası Genç Virtüözler Yarışması'nda üçüncülük ödülü kazandı. 2007'de Sabine Meyer'e kendini dinletme şansı yakaladı ve Haziran 2008'de Almanya'nın Lübeck şehrinde, Lübeck Musik Hochschule'nin sınavlarında en yüksek puanı aldı; Sabine Meyer ve Reiner Wehle ile uzun bir süre çalıştı. 2008 Ankara Müzik Festivali kapsamında Ronald Van Spaendonck ile yaptığı özel çalışma sonrası Brüksel Kraliyet Akademisi Konservatuvarı'na yüksek lisans eğitimi için davet edildi. 2008 Mayıs ayında İTÜ - Musfata Kemal Amfisi'nde A. Copland'ın Klarinet Konçertosu'nu başarıyla seslendirdi. 

Fazıl Say başta olmak üzere birçok sanatçıdan övgüler aldı. 2008 Eylül ayında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin açmış olduğu kadro sınavını kazanarak kurumun orkestrasında klarinet sanatçısı olarak çalışmaya başladı. 
2008'den beri İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde klarinet sanatçısı olarak görev alan sanatçı, operanın seslendirdiği tüm eserlerde 1. ve 2. klarinet olarak gerekse de operanın sezon içindeki sahneüstü konserlerinde solist olarak sahneye çıkmış ve çıkmaya devam etmektedir.

 Fazıl Say'ın "Hayyam"ını da Eskişehir'de çalmıştı 
17 - 18 Şubat 2012 tarihlerinde, orkestra şefi Naci Özgüç yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ile Ecesu Sertesen, Fazıl Say'ın Op. 36, 'Hayyam' Klarinet Konçertosu'nu büyük başarı ile seslendirdi. Dünya ve Türkiye Prömiyerlerini gerçekleştiren dünyaca ünlü klarinetçi Sabine Meyer'in ardından, Fazıl Say'ın isteği ile genç ve yetenekli klarinetçi Ecesu Sertesen, değerli orkestra şefi Naci Özgüç ile birlikte büyük bir başarıya imza attı. Başta Fazıl Say olmak üzere klasik müzik camiasının büyük beğenisini topladı.

2014'te de Eskişehir Senfoni ile Türkiye prömiyerini yapmıştı

Kurucusu olduğu İstanbul Wind Ensemble Oda Müziği Grubu ile 2012 Ağustos ayında Samos, Genç Artistler Festivali'ne davet edildi, grup başarılı performansı ile adından hayli sözettirdi. Gerek Türkiye gerekse de yurtdışında hala aktif olarak festivallere davet edilmektedirler. 2013'ün ilk günlerinde Buffet Crampon markasının Türkiye sanatçısı oldu. Hemen ardından Dünya Klarinetçiler Birliği'nin (World Clarinet Alliance) kısıtlı sayıdaki Dünyaca Tanınmış Solist Klarinetçilerinin arasına alındı. (VIP List). 24, 25 Ocak 2014 Tarihinde Hasan Niyazi Tura Klarinet Konçertosu'nun Türkiye Prömiyerini Tolga Taviş yönetimindeki, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdi.

24, 25 ve 26 Nisan 2014 tarihlerinde, Almanya'nın Freiberg Şehrinde, 40. Jazz Günleri'nin açılış konserine solist olarak davet edilen Ecesu Sertesen, Genel Müzik Direktörü Raoul Grüneis yönetimindeki Mittelsächsischen Philharmonie Orkestrası ile 'Klasik Jazz ile Buluşuyor' başlığı altındaki konserinde Leonard Bernstein, 'Prelude, Fugue & Riffs' eseri ve Hasan Niyazi Tura, Klarinet Konçertosu'nu seslendirdi. Freiberg, Döbeln ve Mittweida'da gerçekleşen üç konser sonrasında müzik eleştirmenleri tarafından klarinetçiliği ve yorumu, 'eşsiz' ve 'kadife gibi' şeklinde kaleme alındı. Sanatçı, şu an solo ve oda müziği kariyeri ile paralel, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nda klarinet sanatçısı olarak görev yapmaktadır.