Masterchef Türkiye'de yarışmacılara tur yarışında verilen ürün soya sosu oldu. Soya sosu bir süredir mutfaklarımızda da yaygın olarak kullandığımız ve severek tüketilen bir sos olmasıyla birlikte en çok merak edilen soslardan biri olmaya da devam ediyor.

SOYA SOSU NEDİR?

Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Soya sosu, oldukça tuzlu bir yapıya sahiptir. Uzakdoğu ülkelerinde milattan önceye dayanan bir tarihi vardır. Kore, Çin ve Japonya kültürlerinde önemli bir yere sahiptir. O yıllarda oldukça pahalı bir baharat olan tuza alternatif olarak geliştirilmiştir. Özellikle kıtlık yaşanan dönemlerde, soya soslu yiyecekler, vücudun tuz ihtiyacını karşılaması amacıyla tercih edilmiştir. 

Soya sosu nasıl yapılır? Evde soya sosu yapımı tarifi ve malzemeleri

SOYA SOSUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Soya sosu, yüzyıllardır pek çok ülkenin mutfağında adeta demirbaş haline gelmiş bir ürün. Soya soslu yiyecekler, sadece lezzetleri yüzünden değil, aynı zamanda sağlıklı olmaları sebebi ile de tercih edilmektedir. Singapur Üniversitesi’nde soya sosu üzerine yapılan bir araştırma, bu lezzetli maddenin antioksidan yapısını kanıtladı. Araştırmaya göre, soya sosu en az kırmızı şarap kadar antioksidan özelliğe sahip. Aynı zamanda bol miktarda laktik asit içeriyor. Soya soslu yiyeceklerin anti alerjin özelliği de oldukça yüksek. Soya sosu ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta ise içerisindeki tuz miktarı. Bu lezzetli sosun bol miktarda tuzlu olduğunu unutmamak gerek.

SOYA SOSU İLE HANGİ YEMEKLER YAPILIR?

Soya sosundan ballı soyalı tavuk kalça, soya soslu tavuklu krep, soya soslu lokum tavuk, soya soslu noodle, tavuklu soya soslu makarna ve domates-soya soslu ve tulum peynirli makarna gibi yemekler yapılmaktadır.

Soya Sosu Nedir, Nasıl Yapılır? Zararlı Mı?

SOYA NE DEMEK?

"Soya" kelimesi, soya sosu için kullanılan Japonca bir kelime olan "shoyu" kelimesinden gelir. Aslında, soyanın ismi de soya sosundan ortaya çıkmıştır.

SOYA SOSU TARİFİ

Yapımı için malzemeler

1 yemek kaşığı kaya tuzu

5 su bardağı su

500 gram kuru soya fasulyesi

3 yemek kaşığı buğday unu

SOYA SOSU TARİFİ NASIL YAPILIR?

Soya fasulyesini yumuşayana kadar haşlayın. Sonra süzüp bir kaba alın.

Üzerine unu ilave edin ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru bir tepsiye çok ince bir tabaka halinde yayın.

Güneş gören bir yerde küflenene kadar 7 ila 10 gün bekletin. Bu esnada hiç karıştırmayın ve dokunmayın.

Küflendikten sonra tepsiden alıp derin bir kaba koyun. Kaya tuzunu 5 su bardağı suda eritin. Tuzlu suyu küflenmiş hamurun üzerine ekleyin. Ağzını kapatıp güneş gören bir yerde 3 hafta daha bekletin. Bu sürenin sonunda çok ince bir süzgeçten geçirin. Bu işlemlerden sonra soya sosunu tariflerinizde kullanmaya başlayabilirsiniz.