Wasabi suşi ile birlikte tüketilen en değerli soslardan biridir. Bu nedenle hayatınızda hiç görmemeniz gayet doğaldır. Peki ya bu wasabi nerelerde yetişir, nasıl elde edilir? Gelin suşinin kardeşi wasabiyi birlikte inceleyelim.

Wasabi nedir?  

Resmi adıyla Wasabi japonica,olarak bilinen wasabi bitkisi; Japonya, Çin, Tayvan, Kore ve Yeni Zelanda’daki nehir dönemeçlerinde doğal olarak yetişir. Wasabi, sulak alanlarda yetişir ve çevresini tekrar canlandırma girişimi, çok zor olabilir (Bazı uzmanlar, ticari olarak yetiştirmesi en zor bitki olarak değerlendiriyorlar).

Wasabi sosu nasıl yapılır?

Gerçek wasabi, kök kısmından rendelenene kadar acı değildir. Saat yönünde dairesel olarak rendelendiğinde macun kıvamına gelir, acı buharlar bırakır ve geleneksel Japon lokantaları, taze wasabiyi siparişe göre rendeler. Wasabi, 15-20 dakikadan sonra keskinliğini kaybeder, bu yüzden macun kıvamına gelir gelmez hemen servise sunulması gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nde sahte “Wasabi” çok sık tüketilir: Çok daha ucuz olan iki benzer kökün ( yani yabanturpu tozu ve hardalın) boya eklenerek karıştırılmasında olduğu gibi. 

Eğer şanslıysanız bazen macunun içinde sadece ufacık bir parça gerçek wasabi olabilir.

Wasabi yetiştirmesi güç olduğu kadar son derece de pahalıdır. Wasabi’nin yaklaşık yarım kilosu, 100 $’a kadar varabiliyor (zaten kim bu kadar çok wasabi yiyebilir ki?). Eğer suşinizin yanında küçük bir porsiyon wasabi isteseydiniz, sadece wasabi için 3-5 $ civarı bir ödeme yapmanız gerekecekti. Yabanturpu, wasabi bitkisinden çok daha hızlı büyür (wasabinin olgunlaşması 3 yıl sürer), bu yüzden Japonya’da bile orijinal şeylerin yerine genellikle kullanılır. Dünya genelinde, orijinalinin servis edildiği düşünülen lokantalarda wasabinin hemen hemen sadece %5’i servis ediliyor.

Gerçek wasabinin tadı, genelde bizim tükettiğimiz yabanturpu-hardal karışımının tadından daha yumuşaktır. Ağız ve dilde etkisini göstermek yerine gerçek wasabi, daha çok geniz yollarını etkiler. Eğer wasabinin harareti, size soğuk terler döktürüyorsa, muhtemelen hakiki wasabi tüketmiyorsunuz demektir. Bazı Asyalı marketler, hakiki wasabi köklerini 8-10 $ arası değişen fiyatlara satıyorlar. Böylece wasabinin gerçek olduğunu bu fiyatlar sayesinde anlayabiliyorsunuz.

Wasabi nerelerde yetişir?

Japon turbu olarak bilinen Japonya’da nehir yatağında yetişen Japon turbu kökünün içinde yoğun bir acı barınmaktadır. Genelde Japon yemeklerinde kullanılır ve Japon hardalı olarak da bilinir. Wasabi dikkatli şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Wasabi suşi ile yenir mi?

Bu sos suşi ile tüketildiğinde lezzet verir ve suşinin olmazsa olmaz soslarından biridir.