Sütün üreticinin istediği fiyata gelmediğini ve 7,50 lira olarak belirlenen süt fiyatının üreticiyi kurtarmadığını aktaran Gedik, yemin çuvalının 380 liraya kadar ulaştığını ve üreticilerin hayvanlarına bakamadığı için kestirmek zorunda kaldığını belirtti.

Milli İrade Gazetesinden Ufuk Azbay'a konuşan ve üreticinin artan maliyetlerden dolayı işin içinden çıkamaz hale geldiğini söyleyen Gedik, “700 üyemin de hepsi aynı sıkıntıyı yaşıyor. Süt para yapmadığı için süt ineklerimiz şu anda mezbahada kesimde. Süt para yapmış olsa neden kesime verelim. Bir üretici 20 bin liraya ineği kestiriyor, nasıl 60 bin lira ithal hayvan alıp getirsin. Ben bölgemizde 20 ton süt toplarken şu anda 5 ton daha az topluyorum, süt ineklerimiz bitiyor” şeklinde konuştu. Bir işçinin maliyeti 7-8 bin liraya ulaştığını ifade eden Gedik, oluşan maliyetlerle üreticinin hayvanına bakamayacağının altını çizdi.

Üreticinin maliyetinin katlanarak artmasından tüketicinin de etkileneceğini belirten Gedik, “Vatandaş peyniri 100 liradan aldığını söylüyor. İlerleyen günlerde peyniri 200 liradan bile zor bulacak. Süt toplayan firmalar bile süt bulamayacak ve dışarıdan almak zorunda kalacak. Üretici bitmek üzere bu üreticiyi yetkililerin kurtarması gerekiyor. Üreticilerimiz can çekişiyor. Tarımla hayvancılık iç içe işler hepimiz aynı durumdayız. Sadece süt üreticisi değil tarım üreticisi de can çekişiyor. Biz sütün fiyatına zam istemiyoruz, bizim girdilerimize zam gelmesin yeter biz yine 7,50’den süt satarız. Bu şekilde devam ederse biz çiftçiliği bırakacağız. Şu anda çiftçi bitti. Üreticilerin yüzde 20’si hayvanlarını kestirdi. Bu yıl sonuna kadar bu sayının yüzde 50’ye ulaşmasından endişe ediyorum” diye konuştu. Üreticinin düştüğü zaman kaldırmanın zor olacağına dikkat çeken Gedik, hayvancılığa destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Maliyetleri karşılayamadıklarını aktaran Gedik, “Acilen çözüm bulunmalı. Hayvanı satan adam, sattım kurtuldum diyor. Kendimiz ürettiğimiz için yeme katkı sunabiliyorduk, şimdi bunu da yapamıyoruz ne ilaca ne de yeme yetişebiliyoruz” sözlerini kaydetti.

‘MARKETTEN SÜT ALMAKTAN UTANIYORUM’

120 hayvanı satmak zorunda kaldığını dile getiren süt üreticisi İbrahim Mutlu, “Günlük 3 ton üretiyordum ama ineklerimizi kestirmek zorunda kaldım. Ben süt üreticisiydim hayvanlarımı sattıktan sonra marketten süt almak zorunda kaldım bunu söylemekten utanıyorum” ifadelerini kullandı.