Yumurta dondurma işlemi bir kadının üreme fonksiyonlarını korumak amacıyla yapılan, yumurta(oosit) adı verilen kadın üreme hücresinin ileride çocuk sahibi olmak amacıyla dondurularak saklanması işlemidir.

Kimler Yumurta Dondurabilir?

2014 yılında yapılan yeni düzenleme sonrasında tıbbi gereklilik ile kadınlara yumurta dondurma hakkı verilmiştir. Önceleri yalnızca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, son düzenlemelerle yumurta rezervi az olan her kadın yumurtalarını dondurup ileride istediği zaman anne olma şansını koruma altına alabilmektedir.

Yumurta dondurma için gerekli tıbbi zorunluluk halleri şunlardır:

  • Kemoterapi, Radyoterapi gibi yumurta hücrelerine zarar veren tedaviler öncesinde.
  • Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar öncesin de.
  • Düşük over rezervi olan ya da aile öyküsünde erken menopoz hikayesi olan henüz gebelik yaşamamış kadınlar.
  • Kariyer odaklı yaşayan ve anneliği 30’lu yaşların sonrasına erteleyen kadınlar, bunu üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile belgelendirerek yumurta dondurma işlemi yapabilmektedir.

Düşük Over Rezervim olduğunu nasıl anlarım?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarımızın yapacağı ultrasonografi kontrolü ve AMH testi ile yumurtalık rezerviniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yumurta Dondurma Nasıl Uygulanıyor?

Yumurta dondurma işlemi için kadınlarda yumurtalıkların hormonlar ile uyarılması gerekmektedir. Tedavi adetin 2-3’üncü günü başlar ve yaklaşık 12-15 gün sürer. Bu süreçte hastaya yumurtalık uyarıcı hormon ilaçları verilir ve normalin üzerinde yumurta üretmesi sağlanır. Yumurta dondurulması için kullanılan yumurta elde etme teknikleri tüp bebek işlemleri ile benzerlik göstermektedir. Toplanan yumurta hücreleri laboratuvarda vitrifikasyon adı verilen özel yöntem kullanılarak dondurulur. Dondurulan yumurtalar -196 derecede sıvı azot tanklarında saklanır. Elde edilen yumurta hücresi dondurulduğunda, kadının o anki yaşının özelliklerini taşımaktadır. Böylece çözme işlemi sonrası sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi sağlanabilmektedir.

Dondurulan Yumurtalar Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Yasalar gereği yumurtaların saklama süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Kişi, 5 senenin sonunda kendi isteğiyle saklama süresini daha uzun sürelere uzatmak isterse Bakanlık izni ile bu süre uzatılabilir. Yumurta dondurma işlemi yaptıran kişi, yumurtalarının saklanması konusunda her yıl ilgili kuruma yazılı onay vermek zorundadır. Yumurtaları dondurulan kişi artık yumurtaları kullanmama kararı aldıysa ve saklanmasını devam ettirmek istemiyorsa tek seçenek yumurtaların imha edilmesidir. Bunun için tüp bebek merkezine başvurarak imha nedenini belirten ve imzasının olduğu talep dilekçesini vermesi gerekmektedir. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına bildirim yapılarak yumurtalar imha edilmektedir.

Yumurta Dondurma niçin önemli?

Bir kadının üreme hücresi olan yumurtanın yaşlanması hamile kalmayı zorlaştırır. Sağlıklı ve kaliteli yumurtası olan bir kadın 50 ‘li yaşlarda da gebe kalabilir. 30 yaşındaki bir kadının dondurulan yumurtaları 40 yaşına geldiğinde de aynı kalır. Döllenme için yumurtanın genç kalması gerekir. Yaş ilerledikçe özellikle de 35 yaşından sonra folikül sayısı azalır ve yumurta kalitesi düşer, 40 yaşından sonra genetik olarak sağlıklı yumurta bulma olasılığımız azalır . Over (yumurtalık) rezervi azalan kadının da kendiliğinden ya da tedaviyle gebe kalma şansı azalır, hatta gebelik olsa bile düşük riski artar. Özellikle 35 yaşından önce yumurta dondurma işlemi ne kadar erken yapılırsa sağlıklı yumurta elde etme şansımız o kadar artar , unutmamalı ki sağlıklı yumurta demek sağlıklı gebelik demektir.

Yumurta Dondurma İşleminde Merkez Seçimi Önemli mi?

Yumurta dondurmanın güvenli ve başarılı yapılabilmesi için bu hizmeti veren merkezin deneyimli ve teknolojik altyapısı güçlü bir embriyoloji laboratuvarının ve deneyimli laboratuvar ekibinin olması gerekmektedir. Fertillife sağlık grubumuz bünyesinde, dünyada en son uygulanan ve başarısı kanıtlanmış tüm yöntem ve teknikler uygulanmakta olup yumurta dondurma işleminde hızlı dondurma tekniği olan vitrifikasyon yöntemi kullanılmaktadır.

Vitrifikasyon yöntemi yumurta dondurma konusunda çok başarılı sonuçlar vermektedir. Vitrifikasyon tekniğinin başarılı olması için doğru uygulama çok önemlidir. Hızlı ve doğru dondurmanın yanı sıra hızlı ve doğru çözme de aynı şekilde önem taşımaktadır. Düşük over rezervi tanısı konmuş veya erken menopoz riski olan kadınlarda zaten elde edilen yumurta sayısı ve kalitesi son derece sınırlı olduğundan, dondurma işlemi sırasında veya sonrasında kaybın mümkün olan en düşük düzeyde olması gerekir. Merkezlerimizde bu konuda deneyimli embriyologlar görev yapmaktadır. Deneyimimiz ve teknolojik altyapımız sayesinde, bu yöntem kullanılarak yaptığımız dondurma ve çözme işlemlerinde elde edilen gebelik sonuçlarımız, normal gebelik sonuçlarımızla benzerdir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise dondurulmuş olan yumurtaların saklanma koşulları ve bakımları . Dondurulan hücreler - 196 derecede sıvı nitrojen içeren tanklarda saklanmaktadır. Sıvı nitrojen uçucu özelliğe sahip olduğundan sık sık tankların kontrolü yapılıp, bu tanklar içerisine sıvı nitrojen takviyesi yapılmalıdır. Bu yüzden seçiceğiniz merkezin sağlam ve sağlıklı bir altyapısının olması da önemli bir husustur.