ESKİŞEHİR HABER

ABD'de büyük isyan! İşte son fotoğraflar

Abone Ol

Kentte polisin orantısız güç kullanımını protesto eden binlerce kişi sokaklara döküldü. Polis, protestoculara göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Çıkan çatışmada protestocular ise polise taş atarak karşılık verdi. Protestocular, "Nefes alamıyorum", "Bu, ben olabilirdim" sloganları attı. Bazı protestocular ise, "Siyahileri öldürmeyi bırakın" yazılı pankart taşıdı. Protestoculardan Anita Murray, "Buraya salgının tam ortasına gelmek korkutucu. Ama nasıl uzak durabilirdim?" diye konuştu.

ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis tarafından elleri kelepçelenip yere yatırılan 40 yaşlarındaki George Floyd adlı siyahi vatandaşın nefessiz kalarak hayatını kaybetmesi ülkede infiale neden oldu. ABD polisinin gözaltına almak istediği sırada öldürdüğü ve "Nefes alamıyorum" diyen silahsız siyahi vatandaşın son görüntüleri, sosyal medyada hızla yayılınca binlerce kişi polis şiddetine tepki gösterdi.

ABD'de siyahı vatandaşın polis şiddetiyle ölümü protesto edildi

ABD'nin Minneapolis kentinde, George Floyd adlı siyahi vatandaşın gözaltına alındığı sırada polis tarafından boğularak öldürülmesi protesto edildi.

Beyaz bir polisin dizini 5 dakika boyunca bir siyahi adamın boynuna bastırdığını izledik. Birinin yardım isteğini duyduğunuz zaman yardım etmeniz gerekir. Bu polis en temel insani konuda başarısız oldu" ifadelerini kullandı. George Floyd'un bir iş yeri sahibinin sahtecilik şikayeti üzerine eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istendiği, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Kalabalık grup daha sonra polis memurların çalıştığı Minneapolis Polis Merkezine yürüdü. Protestocular polis araçlarına spreyle yazı yazarken binaya taş attı. Polis ise göz yaşartıcı gaz, köpük mermileri ve ses bombası ile protestoculara müdahale etti. Polis, 1 protestocunun vurulduktan sonra hafif yaralandığını bildirdi.

ABD'nin Minneapolis kentinde polisin gözaltına almaya çalışırken öldürdüğü George Floyd'un ardından başlayan protestolar şiddet eylemlerine dönüştü. Protestocular marketleri yağmalamaya başlarken, bir dükkana girmeye çalışan kişi ise dükkan sahibi tarafından vuruldu.

Son polis şiddeti, Eric Garner olayını hatırlattı Öte yandan ABD'deki son polis şiddeti, 2014 yılında New York'un Staten Island bölgesinde 43 yaşındaki siyahi Eric Garner olayını akıllara getirdi. Garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle polis tarafından boğazı sıkılarak gözaltına alınmaya çalışılırken hayatını kaybetmişti. Garner, "Nefes alamıyorum" derken yere yatırılmasının ardından fenalaşmış, ambulansla hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetmişti.

O sırada George Floyd'un, "Lütfen, nefes alamıyorum. Beni öldürme" diyerek bir süre sonra hareketsiz kaldığı kameraya yansıdı. Ülkede tepki çeken olayın ardından 4 polisin görevlerinden uzaklaştırıldığı duyurulurken Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) katılımıyla inceleme başlatıldığı bildirildi. Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey ise yaşanan olayın ardından yaptığı açıklamada, "ABD'de siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı.

"ABD'de siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı" Sosyal medyada yer alan görüntülerde ABD polisinin yere yatırdığı George Floyd'un boynuna diziyle bastırarak diğer ekipleri beklediği görüldü.

ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde 46 yaşındaki George Floyd adlı siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesinin yankıları sürüyor. Yaşanan olayın ardından başlayan protestolar yağma olayına dönüştü. Kentte polis ile protestocular çatışmaya devam ederken, diğer yandan dükkanlar yağmalanmaya başladı. Dükkan sahipleri ise yağmaya karşı silahla önlem alırken, bir kişinin yağmalamaya çalıştığı dükkan sahibi tarafından vurulduğu bildirildi. Polis Departmanı Sözcüsü John Elder bugün yaptığı açıklamada, öldürülen şahsın yerel saatle 23.25 sıralarında Bloomington Bulvarı yakınlarındaki East Lake Caddesi'nde bir mücevher dükkanının önünde bulunduğunu belirtti.

Protestocular gösterilerin ikinci gününde polis araçları ve iş yerlerinin camlarını kırarken, dükkanları yağmalamaya başladı. Kentteki Target adlı büyük bir mağazanın yağmalandığı anlar kameraya yansıdı. Gösteriler şiddet olaylarına dönerken, protestocular yağmalamak için girdikleri dükkanlara zarar da verdi. Bazı iş yerlerinin rafları kırılırken, bazı iş yerleri ateşe verildi. İnşaat halindeki bir bina ise ateşe verilmesi sonucu çöktü.

Eyalette tansiyon yükselmeye devam ederken, kalabalık bir grup 3. bölgedeki Minneapolis Polis Merkezi'nde toplanarak binaya saldırdı. Polis, gruba biber gazı ile müdahale etmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, kentteki durumun kontrolden çıktığını ve yerel polise destek amacıyla bölgeye 50 askerin gönderildiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Minneapolis kentinde polis şiddetiyle hayatını kaybeden George Floyd adlı siyahi vatandaş ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu çok üzücü bir olay" dedi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise, "George Floyd'un ölümü bir suçtur" ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot gönderilmesi kapsamında Florida'da bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD'de George Floyd adlı siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesine yönelik soru üzerine Trump, "Bu çok üzücü bir olay. Kapsamlı bir rapor alacağım. Olanlar çok üzücü" şeklinde konuştu.

Minnesota Valisi Tim Walz ise şiddet olaylarının ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada, bölgedeki durumun son derece tehlikeli bir duruma dönüştüğünü ifade ederek göstericilere seslendi. Vali Walz, "Herkesin güvenliği için lütfen bölgeyi terk edin. İtfaiyecilerin ve sağlık görevlilerinin olay yerine ulaşmasına izin verin. Acınızı halka açık bir gösteriye katılarak eyleme dönüştürmeyi planlıyorsanız lütfen kendi sağlığınızı ve çevrenizdeki insanların sağlığını korumak için bunu barışçıl ve güvenli bir şekilde yapın" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde George Floyd'un ABD polisinin kendisini gözaltına almak istediği sırada diziyle boğazına bastırması sonucu "Nefes alamıyorum" diyerek bir süre sonra hareketsiz kaldığı kameraya yansımıştı. Silahsız siyahi vatandaşın son görüntüleri sosyal medyada hızla yayılınca binlerce kişi polis şiddetine karşı tepki amacıyla sokaklara döküldü. George Floyd'un bir iş yeri sahibinin sahtecilik şikayeti üzerine eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istendiği, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi

ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd'un polis şiddetiyle öldürülmesinin ardından Minneapolis'te başlayan şiddet olaylarına yönelik, "Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da Ulusal Muhafızları gönderip işimi halledeceğim" dedi. ABD'nin Minnesota eyaleti Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un polis tarafından nefessiz bırakılarak hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolarda dükkanların yağmalanması ve polis merkezinin ateşe verilmesine Başkan Donald Trump'tan sert tepki geldi. Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, "Arkama yaslanıp Amerika'nın muhteşem şehri Minneapolis'te olanları izleyemem" dedi. Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey'i işaret eden Trump, kentte "lider eksikliği" olduğunu ifade etti. Trump, "Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da Ulusal Muhafızları gönderip işimi halledeceğim" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Minnoseta eyaletinin Minneapolis kentinde George Floyd adlı siyahi vatandaşın polis tarafından gözaltına alınmak istenirken öldürülmesinin ardından başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. Minnesota eyaletinin dışında birçok şehirde özellikle siyahilerin haklarını savunan "Black Lives Matter" grubu tarafından gösteriler düzenlendi. Tennessee eyaletinin Memphis kentindeki gösterilerde protestocular, polis merkezinin önünde toplanarak yolu kapatmaya çalıştı. Gösterilerde 2 protestocunun tutuklandığı aktarıldı.

"Floyd'u öldüren adam neden hapiste değil" ABD genelinde gösteriler devam ederken Minneapolis Belediye Başkanı Jacop Frey, Floyd'un ölümüne neden olan polis ile ilgili dava açılması gerektiğini ifade etti. Frey, "Son 36 saattir her şeyden mühim soruyla boğuşuyorum. George Floyd'u öldüren adam neden hapiste değil? Hiçbir tehdit görmedim. Bu tür bir gücün gerektiğine işaret eden hiçbir şey görmedim" ifadelerini kullandı. Başkan Frey, daha önce polisin Floyd'a müdahalesi nedeniyle şehirdeki siyahi vatandaşlardan da özür dilemişti.

ABD'nin Minneapolis kentinde George Floyd'un polis şiddeti ile öldürülmesi sonucu başlayan gösteriler Memphis ve Los Angeles'a sıçradı. Göstericiler, polis merkezlerine yürüyerek yolları kapattı.

Kaliforniya eyaletinin en büyük kenti Los Angeles'taki gösteride ise bir araya gelen yüzlerce kişi, Los Angeles Belediyesi ve Polis Merkezine yürüdü. Yürüyüş sırasında Los Angeles'ın ana yollarından biri olan 101 numaralı otobanını trafiğe kapatan göstericiler, otoyolda bulunan polis aracına saldırdı. Polis, araçla bölgeden çıkmaya çalışırken aracın üzerinden düşen 1 gösterici yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Çevrede bulunan bina ve polis merkezinin duvarlarına sprey boya ile yazı yazdı. Los Angeles polisi, şehir genelinde trafik konusunda uyarı yaparken tansiyonun daha fazla yükselmemesi için kalabalığı uzaktan yönlendirmeye çalıştı. Los Angeles Polis Departmanı Şefi Robert Arcoss herhangi bir tutuklama olmadığını belirterek, "Endişeliyim. Göstericiler çok fazla şiddet içeriyor" dedi.

Birleşmiş Milletler, (BM) ABD’de polis tarafından öldürülen siyahi gencin ölümünü kınadı. ABD’de dün Minneapolis kentinde polis tarafından öldürülen siyahi genç George Floyd için binlerce kişi sokaklara çıkarak, protesto düzenledi. Birleşmiş Milletler, (BM) ABD’de polis tarafından öldürülen siyahi genç Floyd’un ölümünü kınadı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yaptığı açıklamada "ABD’de polis memurları ve toplum üyeleri tarafından silahsız Afro-Amerikalıların öldürüldüğü uzun bir çizginin devamı.

Bu tür ölümlerin önüne geçilebilmesi için ABD'deki prosedür ve sistemin değişmesi gerektiği ve her şeyden daha önemlisinin, aşırı güç kullanımına başvuran polis memurlarının işlenen suçlardan yargılanması ve ceza alması gerekli” dedi. Bachelet, "Polis, aşırı güç kullanarak mevcut durumu daha fazla tırmandırmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yüksek Komiser, ABD makamları, bu tür polis cinayetleri durdurmak veya gerçekleştirildiğinde adaletin yerini bulması için ciddi önlemler alması gerektiğini belirterek, şiddet ve mülke zarar vermenin polis vahşeti ve gizli ırkçılık problemlerini asla çözmeyeceğini ifade etti. Bachelet, göstericileri şiddete değil barışçıl şekilde hareket etme çağrısında bulundu.

ABD'de George Floyd adlı siyahi vatandaşın polis şiddetiyle ölümünün ardından başlayan protestolar şiddetini arttırken Minneapolis Polis Merkezi ateşe verildi. Minnesota Valisi Tim Walz eyalette acil durum ilan ettiğini ve Ulusal Muhafızları bölgeye sevk ettiğini açıkladı.

Minneapolis Belediye Başkanı yardım istedi Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, polis tarafından boğularak öldürülen Floyd için yapılan protestolarının önüne geçilebilmesi için Minnesota Ulusal Muhafız Güçlerinin görevlendirilmesi çağrısında bulundu. Belediye Başkanı, olayların daha fazla büyümesine asla izin vermeyeceklerini açıkladı. Başkanın çağrısı üzerine Minnesota Valiliği, Minneapolis’te polise yardımcı olması için bölgeye Ulusal Muhafız güçlerinin gönderileceğini duyurdu.

ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis tarafından nefessiz bırakılarak hayatını kaybeden George Floyd adlı siyah vatandaşın ölümünün ardından başlayan ırkçılık isyanı büyüyerek devam ediyor. Dün alışveriş merkezlerinin ve marketlerin yağmalandığı kentte, protestocular bu kez George Floyd'un ölümüne neden olan polisin görev yaptığı Minneapolis Polis Merkezine girerek binayı ateşe verdi. Barikatı aşan yüzlerce protestocu, binaya girerek etrafı dağıttı ve daha sonra binayı ateşe verdi.

ABD'de siyahi George Floyd'un ölümüne neden olan polis memuru tutuklandı.

Artan şiddet olayları üzerine bölgedeki otobüs ve hafif raylı sistemlerin de durdurulduğu bildirildi. Minnesota Valisi Tim Walz düzenlediği basın toplantısında eyalet genelinde acil durum ilan ettiğini, Ulusal Muhafızların bölgeye sevk edildiğini bildirdi. Vali Walz, "Ekipmanları tedarik etmek ve mevcut durumu iyileştirmek için bu kararı aldık" diye konuştu. Walz Twitter'dan yaptığı açıklamada ise "George Floyd'un ölümü daha fazla ölüm ve yıkıma değil, adalete ve sistemli değişime yol açmalıdır" ifadelerini kullandı.

Vali Walz, "George Floyd'un ailesinin dediği gibi, insanların incinmesini istemezdi. Hayatını insanları koruyarak yaşadı. George Floyd'u hatırlamak ve adalet aramak için bir araya gelelim. Vali olarak her zaman protesto hakkını savunacağım. Acıyı bu şekilde ifade eder, trajediyi işler ve değişim oluştururuz. Bu yüzden yerel yetkililerimizin talebiyle Minnesota'daki barışçıl göstericileri, bölge sakinleri ve küçük işletmeleri korumak için Minnesota Ulusal Muhafızlarını görevlendiriyorum" diye konuştu.

ABD'nin Louisville kentinde Mart ayında polis tarafından öldürülen siyahi Breonna Taylor için düzenlenen protestolarda ateş açılması sonucu 1'i ağır 7 kişi yaralandı. ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis şiddetiyle hayatını kaybeden George Floyd adlı siyah vatandaşın ölümünün ardından başlayan ırkçılık karşıtı gösterilerde ülke genelinde tansiyon yükseliyor.

Louisville Belediye Başkanı Greg Fischer, Twitter ve Facebook'tan yaptığı açıklamalarda, Breonna Taylor'ın annesinin adalet için çabalarken barışçıl davranılması istediğini belirterek protestoculara seslendi. Öte yandan 26 yaşındaki acil servis teknisyeni Breonna Taylor, 13 Mart'ta Louisville narkotik birimi görevlileri tarafından evinin önünde 8 kez vurularak öldürülmüştü. Taylor'ın evinde uyuşturucu madde bulunmazken, ailesi Mayıs ayı başında polise dava açmıştı.

Kentucky eyaletinin Louisville şehrinde protestocular, geçtiğimiz Mart ayında polis tarafından evinin önünde 8 kurşunla vurularak öldürülen siyahi Breonna Taylor için sokağa çıktı. Gösteriler sırasında silah sesleri yükselirken Louisville polisi tarafından yapılan açıklamada, 1'i ağır en 7 kişinin yaralandığını bildirdi. Açıklamada ayrıca, bazı kişilerin de tutuklandığı belirtildi. Polis Sözcüsü Lamont Washington ise ateşin emniyet güçleri tarafından açılmadığını belirterek yaralananların sivil olduğunu aktardı. Gösteriye 500 ila 600 kişinin katıldığı ifade edilirken 6 saatin ardından yağan yağmur sonrası göstericilerin dağıldığı bildirildi.

ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde polisin geçtiğimiz günlerde George Floyd isimli siyahi bir vatandaşı boğarak öldürmesinin ardından kentte büyük çaplı olaylar başladı. Minneapolis Kamu Güvenliği Komiseri John Harrington, yaptığı açıklamada yapılan soruşturma kapsamında Floyd’un ölümüne neden olan polis memuru Derek Chauvin'in federal soruşturma kapsamında tutukladığını duyurdu

Floyd'un ölümünün ardından Minnesota Valisi Tim Walz, yaptığı açıklamada “Adalet hızlı olacak” ifadelerini kullanmıştı. Walz, Floyd'un ölümüyle ilgili ayrıntılı ve şeffaf bir soruşturma sözü vermişti. Vali Walz, kentte çıkan olaylara değinerek, yaklaşık 200 işletmenin hasar gördüğünü veya yağmalandığını ifade etti. Vali, alışveriş merkezlerinin ateşe verildiğini ve bazı bölgelerde marketlerde yağmalama olaylarının hala devam ettiğini aktardı. Vali Walz, “Devlet güvenliği ele alacak. Acı çekenlere saygı ve onur göstermenin zamanı geldi“ ifadelerini kulland

ABD'de Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde George Floyd isimli siyahi şüphelinin polisler tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesi tepki çekmeye devam ediyor.

Efsane futbolcu, George Floyd'un öldürülmesine tepki gösterdi, mesajları ifşa etti Minneapolis'te George Floyd'un polisler tarafından öldürülmesinin ardından tepkiler devam ediyor. Son olarak İngiliz efsane futbolcudan da sert tepkiler geldi.

Dolandırıcılık şüphesiyle yakalanan ve gözaltına alınmak istenen Flody, polis ekiplerinin sokak ortasında orantısız güç uygulaması sebebiyle yaşamını yitirmişti.

Bir polis memurunun, diziyle George Floyd'un boğazına basarak dakikalarca nefessiz bıraktığı ve hayatını kaybetmesine sebebiyet verdiği skandal görüntüler sadece Amerika'da değil tüm dünyada geniş yankı uyandırdı.

''NEFES ALAMIYORUM, LÜTFEN'' Görüntülerde, George Floyd'un yaşamını yitirmeden önce defalarca "Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen" şeklinde yalvardığı ancak polislerin herhangi bir şekilde geri adım atmadığı görülüyordu.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, George Floyd’un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurmuştu. Kentte ise çıkan olaylar nedeniyle 'kırmızı alarm' verildi.

ŞEHİRDE KIRMIZI ALARM VERİLDİ Belediye Başkanı Frey daha sonra ise Facebook hesabından yeni bir paylaşım yaptı ve siyahi toplumundan özür dileyerek "Amerika’da siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı" dedi.

Minneapolis kentinde halk sokaklara dökülerek polisin orantısız güç kullanmasını protesto ederken spor dünyası da bu vahşete sessiz kalamadı.

LeBron James, ilk olarak olaylara tepki göstermiş ve 2016 yılında Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick tarafından ırkçılığa karşı başlatılan 'diz çökme' protestosunu hatırlatmıştı. George Floyd'un öldürüldüğü an ile Colin Kaepernick'in ikonik duruşu arasındaki benzerliğe dikkati çeken LeBron James, "Şimdi anladınız mı bunun neden yapıldığını? Yoksa sizin için bazı şeyler hala net değil mi?" paylaşımında bulunmuştu.