ESKİŞEHİR HABER

Eskişehir'de geçen ve çekilen filmler... İzlemenin tam zamanı...

Abone Ol

Koronavirüsü salgını ile mücadelenin sürdüğü bugünlerde "evdekal" çağrılarına uyan Eskişehirliler için, Eskişehir'de geçen ve Eskişehir'de çekilen filmleri derledik... Şimdi "evde kalıp" izlemenin tam zamanı...

Devrim Arabaları (2009) Yönetmenliğini Tolga Örnek’in yaptığı Devrim Arabaları filmi, Eskişehir'de yapılan Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in hikayesini anlatıyor. Halen TÜLOMSAŞ'taki özel müzesinde sergilenen Devrim'in hikayesinde, 60 darbesinden sonra Celal Gürsel, yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder. Görev TCDD işletmesine verilir. Otomobillerin tanıtımı için seçilen tarih Cumhuriyet Bayramı’dır. Eskişehir’de bir atölyede çalışmaya başlayan, 23 mühendisin projeyi tamamlamak için yalnızca 130 günü vardır. O ekibin günümüze de ışık olacak azmi tam da bu günler için birebir... (ESKİŞEHİR HABER)

Usta (2009) Yönetmenliğini Bahadır Karataş'ın yaptığı filmde Altın Portakal ödüllü film, yıllar sonra Eskişehir'in havacılık aşkını da beyaz perdeye taşıyan önemli filmlerden biri olmuştu. Usta’da başrolleri Yetkin Dikinciler, Fadik Sevin Atasoy, Şevket Çoruh ve Hasibe Eren paylaştı. Eskişehir ile bütünleşen filmlerden biri olan Usta, uçak yapma tutkusu ile yanıp tutuşan Eskişehirli bir ustanın hikayesini anlatıyor... (ESKİŞEHİR HABER)

Şafak Bekçileri (1963) Halit Refiğ'in yönettiği 1963 tarihli Şafak Bekçileri, Eskişehir'de çekilen ilk film kabul edilmektedir. Göksel Arsoy, Leyla Sayar, Nilüfer Aydan, Ahmet Tarık Tekçe, Ekrem Bora, Hüseyin Baradan, Sami Hazinses, Necdet Tosun gibi oyuncuların yer aldığı film, Yeşilçam’ın o tarihlerdeki en büyük prodüksiyonu olarak Eskişehir'in havacılık aşkını da perdeye yansıtmıştır. O döneme ait Eskişehir'den çok özel görüntülerin de yer aldığı film gişede büyük hasılat yapmış, Yeşilçam'da havacılıkla ilgili ilk film de kabul edilmektedir. (ESKİŞEHİR HABER)

Adını Sen Koy (2009) Tuna Kiremitçi'nin Eskişehir'de çekilen ilk uzun metrajlı filmi Adını Sen Koy, Eskişehir'de geçen bir aşk öyküsü... Filmin başrollerini Melis Birkan, Cemal Toktaş, Ali ıl ve usta oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan paylaşıyor... (ESKİŞEHİR HABER)

Borç - 2018 Borç, yönetmenliğini ve senaristliğini Vuslat Saraçoğlu'nun gerçekleştirdiği 2018 yapımı dramatik bir film. Film, 37. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde "Ulusal Yarışma" kategorisinde "En İyi Film" ödülü olan Altın Lale Ödülü'nü kazanmıştı. Eskişehir'de karısı Mukaddes ve kızları Simge ile birlikte yaşan Tufan, küçük bir matbaada çalışmaktadır. Bir gece yaşlı yan komşuları Huriye fenalaşır ve Tufan'ların kapısını çalar ve olaylar gelişir... (ESKİŞEHİR HABER)

Anadolu Kartalları (2011) Yönetmenliğini Ömer Vargı'nın yaptığı Anadolu Kartalları, 2011 yapımı Türk filmi. Filmin başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Özge Özpirinçci ve Çağatay Ulusoy oynuyor. Filmin çekimlerinin bir bölümü de Eskişehir'de eski Hava Hastanesi binasında çekilmişti. Filmin bir diğer önemli özelliği de Türk Hava Kuvvetleri’nin 100.yılı anısına çekilmiş olmasıdır. Filmde, Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. Yılına özel olarak tasarlanmış F-16 Fighting Falcon uçağının Solo Türk versiyonu da tanıtılmıştı. (ESKİŞEHİR HABER)

Yengeç Oyunu (2009) Eskişehir'de çekilmiş ve 2009'da vizyona giren bir diğer film de Yengeç Oyunu... Asya idealist bir akademisyendir. Bir üniversitenin tarih bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Yeni bir hayat kurmak için 5 yaşındaki kızıyla birlikte doğduğu kent olan Eskişehir’e gelir, üniversitede iş bulur. Öğrencileriyle birlikte yürüttüğü proje çerçevesinde incelenen bazı belgeler onları, Osmanlı döneminde işlenen bir namus cinayetin davasına götürür... (ESKİŞEHİR HABER)

Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (2011) Eskişehir'de çekilmiş ödüllü filmlerden biri de "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi"... Celal Tan bir anayasa profesörüdür. Hem ailesi hem de çevresi tarafından örnek gösterilen bir kişidir. Eşini kaybettikten sonra, hayatını kurtardığı, genç bir öğrencisiyle evlenmiştir. Celal Tan’ın altmış beşinci doğum günü için, ailesi ona sürpriz bir doğum günü organizasyonu tertip eder, ama... (ESKİŞEHİR HABER)

Misafir (2011) Ozan Aksungur’un senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerini Halit Ergenç, Lale Mansur, Yeşim Ceren Bozoğlu ve Murat Mahmutyazıcıoğlu paylaşıyor. Oktay, Paris’te yaşadığı uzun yıllar sonrasında memleketi Eskişehir'e geri döner. Fakat babaevine döndüğü ilk geceden itibaren geçmişte kalan izlerle yüzleşmek zorundadır. (ESKİŞEHİR HABER)

Masallardan Geriye Kalan (2020) Masallardan Geriye Kalan, Eskişehir'de çekilmiş en yeni filmlerden... Üniversitede doçent olan bir adam ile yüksek lisans öğrencisi bir kız arasında yaşanan aşkı konu ediyor. Evren ve Hece arasında beklenmedik bir zamanda, hızla gelişen aşkı konu edinen filmde, aşkın karşı taraftan çok kişinin kendisiyle ilgili olduğu gözler önüne seriliyor. Yönetmenliğini ve senarsitliğini Mustafa Uğur Yağcıoğlu'nun üstlendiği filmin başrollerinde Özgür Çevik, İlayda Akdoğan ve Tuba Ünsal yer alıyor.(ESKİŞEHİR HABER)

Kral Midas’ın Hazinesi (2019) Eskişehir'de çekilen komedi filmi Kral Midas’ın Hazinesi, şans eseri buldukları define haritasının peşine düşen üç arkadaşın hikayesini konu ediyor. Eskişehir’de yaşayan Kahveci İbrahim, Yunus ve Rambo Ali, bir gece başlarına geleceklerden habersiz, domuz avına çıkar. Domuzların peşine takılan üç kafadar, kendilerini bir anda çukurun içinde bulur. Çukurdan kendirlerini kurtarmaya çalışan ekip, bu sırada çukurun içerisinde bir madalyon bulur ve olaylar gelişir... (ESKİŞEHİR HABER)