ESKİŞEHİR HABER

Hicri Sezen Parkı'na da beton döküldü... Çok konuşulacak görüntüler

Abone Ol

Eskişehir'de Odunpazarı Belediyesi, tarihi Odunpazarı bölgesinde, koruma altındaki çok sayıda ağacın bulunduğu Hicri Sezen Parkı'ndaki meydan projesine de başladı. Çevresi tamamen kapatılan alanda beton da döküldü. Bu durum Hamamyolu projesinde yaşanan manzaraları ve tepkileri hatırlattı...

Odunpazarı Belediyesi'nin Hamamyolu projesinin devamı olarak ifade edilen "Hicri Sezen Meydanı çevre düzenlemesi projesi" için 18 Mart'ta ihaleye çıkacağını ilk EskisehirHaber.com duyurmuştu. Yapılan ihale sonrasında hemen yer teslimi yapılıp, bayram öncesi çalışmalara başlandığı öğrenildi.

Koruma altında olan çok sayıda ağacın bulunduğu Hicri Sezen Parkı'nın çevresi, Hamamyolu projesinin aksine tamamen kapatılırken, bazı alanlara da beton zemin döküldüğü görüldü. Hamamyolu projesinde de zemine beton dökülmesi tartışmalara neden olmuş, sonrasında kesilen ağaçlar dışında çok sayıda ağacın da kuruduğu görülmüştü.

EskisehirHaber.com, 17 Mart 2020'de yaptığı haberde, ihalenin şartnamesinde bazı dikkat çeken maddelerin olduğunu duyurmuştu. İhale şartnamesinde, Hicri Sezen Parkı'ndaki ağaçlarla ilgili şu maddeler yer alıyordu: "Mevcut bitkilerin korunması hususunda, genel plan, proje, şartname metraj ve keşiflerde belirtilmiş olmasa da yüklenici, idarenin yazılı talimatı olmaksızın hiçbir bitkiyi kesmeyecek ya da söküp alandan uzaklaştırmayacaktır. Yüklenici sözleşme süresi boyunca alan içindeki tüm bitkileri kasıtlı ya da kasıtsız her türlü müdahaleye karşı korumak, makine ve araçlara, kök bölgesi sıkışmaları ve yangın için gerekli ve yeterli önlemlerin alınması ve verilen zararların tanziminden sorumlu olacaktır."

Hicri Sezen Parkı'ndaki beton dökme işlemiyle ilgili bu fotoğrafın da 22 Mayıs'ta sosyal medyada yayınlandığı görüldü.

İhale şartnamesinde ayrıca, "Yüklenici, idarenin önceden izin ya da onay almaksızın mevcut ve yetişmekte olan ağaçlardan dal kesmeyecek, budanmayacak ya da köklerde zedelenmeye yol açabilecek bir işlem yapmayacaktır. Yüklenici, mevcut bitkilerin kök bölgelerinin açıkta kalacağı bir işlem yapmayacaktır. Yüklenici, mevcut ağaç, çalı ve çitlerin 1,5 metreye kadar çevresine hiçbir toprak, moloz, çöp ya da inşaat malzemesi yığmayacaktır. Çalı ve çitlerin 1,5 metreye kadar çevresinde ve ağaçların taç izdüşümü içinde ateş yakılmaması gerekli önlemleri alacaktır. Zorunlu hallerde kök bölgesinin zarar görmemesi için koruyucu ahşap kaplama yapılarak önlem alınacaktır. "Mevcut bitkilerin 1,5 metreye kadar çevresinde yapılacak kazı çalışmaları elle ve bitki köklerine zarar vermeden yapılacaktır" maddelerine de yer verilmişti.

Yıllardır konuşulan Hicri Sezen Parkı'nda uygulanacak proje ile ilgili hem ihale öncesinde, hem de inşaatın başlaması öncesinde Odunpazarı Belediyesi'nin bir duyuru veya paylaşımda bulunmaması da dikkat çekti. Sosyal medyada neden duyuru ve bilgilendirme yapılmadan çalışmalara başlandığı yönünde sorular yöneltildi ve yorumlar yapıldı.

Odunpazarı'nda bulunan Hicri Sezen Parkı'nda başlatılan inşaat çalışmasından son görüntüler...

İşte tarihi Odunpazarı bölgesinin en önemli parklarından Hicri Sezen Parkı'nın eski halinden bazı görüntüler...

Hicri Sezen Parkı'nda bulunan ağaçlar Koruma Kurulu'nun koruması altında, onay olmadan tek bir ağacın değil kesilmesinin, dalına bile zarar verilmesinin cezası olduğu belirtiliyor.

İşte Hicri Sezen Parkı'nın eski halinden bir fotoğraf daha... Odunpazarı Belediyesi'nin mart ayında yapılan ihale ve sonrasında şimdi başlatılan çalışmalar konusunda bir açıklama yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi isteniyor.

Odunpazarı Belediyesi'nin Hamamyolu projesinde de Hamamyolu'nun neredeyse tamamına beton dökülmüş, ayrıca beton bir köprü yapılmıştı. Alanda bu kadar beton dökülmesi yeşil alanın azalması ve ağaçların zarar görmesi açısından da tartışmalara neden olmuş, proje sonrasında kesilen ağaçların yanı sıra çok sayıda ağacın da kuruduğu görülmüştü.