ESKİŞEHİR HABER

Meteor yağmuru Eskişehir'den de izlenebilecek

Abone Ol

Eskişehir'deki gökyüzü meraklıları, 12-13 Ağustos'taki meteor yağmurunu "Perseid meteor yağmuru" etkinliğinde izleyebilecek.

Her yıl ağustos aylarında kendisini gösteren Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biri. Her yıl Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay, en yoğun 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemleniyor.

12-13 Ağustos gecesi Yusuflar Mahallesi'nde gerçekleştirilecek etkinlikte de gökyüzü tutkunları bu doğa olayını gözlemlemek üzere bir araya gelecek.

"Çadırınız, yiyeceğiniz, içeceğiniz sizden; şölen gökyüzünden!" sloganıyla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından duyurulan etkinliğe katılım için 0 222 230 35 16 numaralı telefonu arayarak rezervasyon yaptırıp, Gençlik merkezi önünde gitmeniz yeterli.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR? NASIL OLUŞUR? Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur. Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenir. Her yıl Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay en yoğun 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenir. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid gök taşı yağmuru adı verilmiştir.

Gökbilimciler, Perseid göktaşı yağmurlarının oluşma nedenini güneş sisteminde başıboş dolaşan küçük parçaların yeryüzü atmosferine girip yanmasıyla meydana geldiğini söylüyorlar. Göktaşı akıntılarını gözlemek için özel bir alete ihtiyaç duyulmadan çıplak gözle izlenme şansının yüksek. Perseid göktaşı yağmurunu izlemek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor. Perseid akıntısında yeryüzünde saatte 60'a yakın meteor yanması izlenebilecek.

METEOR YAĞMURU NASIL GÖZLEMLENİR? Meteor yağmurları sönük, çok geniş uzay açıda gerçekleşen ve çok kısa süren gök olayları olduğundan, yoğun ışık kirliliğine maruz kalan şehir merkezlerinden iyi görülemezler. Bunlar hızlı ve rastgele gerçekleşen olaylar olduğundan, dürbün veya teleskop türü optik cihazlarla da gözlenmesi mümkün değildir. Bu gök olayının en iyi izlenebileceği yerler, ışık kirliliğinden uzak, açık alanlar olacaktır. Perseid yağmurunu izlemek için kullanılacak en iyi gözlemsel alet "insan gözü"dür. Ayrıca çok geniş açılı görüşe sahip (balık gözü lensli) kameralarla da kayıt yapılabilir

YUSUFLAR MAHALLESİ'NE NASIL GİDİLİR? Tepebaşı, Yusuflar Mahallesi Yolu - Tepebaşı, Eskişehir arası mesafe yaklaşık olarak15 Kmdir. Bu yolculuk arabayla tahminen 24 dakika sürecektir. Uçak ile seyahat etmeyi planlıyorsanız, 14 Km olan yolculuğu yaklaşık olarak 31 dakika sürede tamamlayabilirsiniz.