LGS sınavına 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin bulunduğu 8. sınıf öğrencileri girebilecek.. Deprem bölgesindeki öğrencilerin mağduriyetini önlemek amacıyla, bu yılki sınavda ikinci dönem konuları sorulmayacak.

LGS merkezi sınavı, ülke genelinde 15 bin 532 okulda ve 81 bin 570 salonda düzenlenecek. Toplamda 465 bin 274 sınav görevlisi, iki oturumda görev alacak.

Sınavın hazırlığı, 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin dikkate alınmasıyla yapıldı. Deprem bölgesindeki yaklaşık 256 bin öğrenciden 67 bini, kendi talepleriyle 71 ilde sınava girecek. Geri kalan öğrencilerin sınav başvuruları merkezi olarak gerçekleştirildi.

Öğrenciler isteğe bağlı olarak LGS merkezi sınavına girebilecekler. Sınava katılmayan öğrenciler, yerel yerleştirme yöntemiyle liselere yerleştirilecekler. Sınav giriş belgeleri, sınav günü öğrencilerin sınav saatinden önce hazır olmalı. 

Sınav günü öğrencilerin yanlarında geçerli bir kimlik belgesi, en az 2 kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak bir silgi bulundurmaları gerekiyor.

Sınav iki oturum halinde gerçekleştirilecek. Sabah saat 09.30'da başlayacak sözel oturumda, Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplamda 50 soru sorulacak ve öğrencilere 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.

Öğleden sonra saat 11.30'da başlayacak sayısal oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden toplamda 40 soru sorulacak ve öğrencilere 80 dakika süre verilecek. İki oturum arasındaki 45 dakikalık sürede öğrenciler, okul bahçesinde serbest zaman geçirebilecekler.

Sınavın ardından, öğrenciler bir gün sonra okullarından sınav kitapçıklarını alabilecekler. Cevap anahtarı ise sınav sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanacak.

Merkezi sınav sonuçları 26 Haziran'da ilan edilecek ve öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayınlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak.