Şanlıurfa'da bulunan Özak Tekstil'de yetkili sendikalarından istifa ederek BİRTEK-SEN’e geçen işçilerin, işten çıkarmalara karşı başlattığı grev 18 gündür devam ediyor. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Eskişehir’den işçilerin direnişi ve hakları için ses yükseltti. Platform üyeleri Kanatlı AVM önünden "Özak işçisi yalnız değildir", "direne direne kazanacağız", "direnen işçiler yenilmezler", "patronlardan hesabı emekçiler soracak", "işçilerin gücü sermayeyi yenecek" sloganlarıyla Ulus Anıtı'na kadar yürüdü. Basın açıklamasını platform adına Sertaç Durdu yaptı.

“ÖZAK İŞÇİLERİ 18 GÜNDÜR SERMAYENİN TÜM ARAÇLARINA KARŞI DİRENİYOR!”

Anayasal hak olan sendika seçme özgürlüğünü kullanan Özak Tekstil işçilerinin 18 gündür atılan arkadaşlarının tekrar işe alınması, sendika seçme haklarına saygı duyulması, direnişte geçen sürede uğradıkları maddi zararların karşılanması talepleriyle direnişte olduklarını aktaran Sertaç Durdu, direnişteki işçilerin yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“Taleplerinin karşısında ise sarı sendika Öz İplik-İş, Urfa valisi, jandarma ve diyanete bağlı İl müftülüğü hep birlikte işçilerin karşısına dikilmiş, Özak patronunun yanında saf tutarak işçilerin birliğini dağıtmaya, direnişi bitirmeye çalışıyorlar. İşçiler her türlü baskı ve şiddete maruz bırakılıyorlar. Jandarma barikat kurarak işçileri fabrikaya yaklaştırmıyor. İşçiler ve üye oldukları BİRTEK-SEN yöneticileri yerlerde tekmeleniyor, coplu biber gazlı saldırı ile her gün gözaltına alınıyorlar. Ancak işçiler her türlü müdahaleye rağmen ne birliklerini bozuyorlar, ne de mücadeleden geri duruyorlar. Çünkü onları bu mücadeleye iten koşullara karşı ‘artık yeter’ diyorlar.”

Durdu, “Özak Tekstil Fabrikası’nda çalışan işçilerin yaşadıkları şiddet, baskı, mobbing ve tacize karşı durmayan aksine baskıya ortak olan bağlı oldukları Öz-İplik-İş’ten BİRTEK SEN - Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına geçtiler” diyerek şöyle devam etti:

“Özak işçileri direnişleri boyunca karşı karşıya kaldıkları zulümden çok şey öğrendiler. 18 gündür Urfa OSB’de yaşanan tablo işçilerin canlarının, haklarının nasıl hiçe sayıldığını ama patronun iki dudağı arasından çıkan bir lafın devletin bütün organlarınca nasıl emir telakki etiğini de bize gösterdi. Direniş başlar başlamaz Urfa Valiliği eylem ve etkinlik yasağı ilan etti. Urfa’da adeta fiili bir OHAL ilan edildi. Yağmurdan camiye sığınan işçilere Urfa müftüsü camiyi kapattı. Kadın işçilerin aileleri aranarak direniş gayrimeşru gösterilmeye çalışıldı ama Özak işçilerinin direnişi ve mücadelesi bütün bu baskılar karşısında dimdik durdukları için bozulmadı.”

“Özak Tekstil işçileri Urfa’da insan olma mücadelesi veriyorlar” diyen Durdu, “Bütün bu yaşananlar ülkede kölelik koşullarına karşı yan yana gelerek sesini duyurmak isteyen işçilere de bir mesaj anlamı taşıyor. 'Hakkınızı aramaya kalkarsanız sizin de başınıza bunlar gelir, hak aramaya kalkmayın' diyorlar. Ancak biz de tüm emek ve demokrasi güçleri, işçiler, emekçiler olarak diyoruz ki; “sizin zulmünüz varsa bizim de dayanışmamız, direnişimiz, sınıf kardeşliğimiz var.” Özak işçilerinin bu kararlı mücadelesini bizler de Eskişehir’den selamlıyoruz” sözlerinin ardından Eskişehirli tüm işçi ve emekçileri mücadeleye sahip çıkmaya davet etti.