Saadet Partisi Odunpazarı İlçe Başkan Yardımcısı Cüneyt Sağdıç şu ifadeleri kullandı;

"Geçtiğimiz haftanın en popüler gündemi TOKİ oldu. Her ne kadar bir seçim propagandası olarak tasarlansa da Milletimizin istifadesine sunulması nedeniyle minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum. Bu projenin açıklanması bile konut fiyatlarındaki fahiş artışları nispeten de olsa yavaşlatacağına inanıyorum. 

Tabi oldu bittiye gelmesine de gönlümüz razı değil. Belli ki, aceleyle ve telaş içinde hazırlanmış bu proje.  Finansal detayları iyice düşünülmüş ama diğer ayrıntılar belli değil. Ne zaman belli olur, o da belli değil. Mesela “Evler nasıl?, “Binalar hangi muhite yapılacak” vs. Seçim yatırımı olarak ilan edilmesiyle başlayan süreç, rekor sayıda başvuru ile devam ediyor. 500 bin konutu 5 yılda bitirip teslim edeceklerini vaat ediyorlar. Çok büyük bir iddia. 500 bin konutu 5 yılda bitirebilirler mi? Ekonomimizin hali ortada. Ekonomik sorunların sebebi olarak gösterilen küresel kriz tüm şiddetiyle devam ediyor. Uzunca bir sürede devam edecek gibi. Bu koşullarda 500 bin konutun 5 yılda bitmesi düşük bir ihtimal. 

Nereden biliyoruz?
2019 yılından beri yılan hikayesine dönen 500 konutluk Mamuca projesinden biliyoruz. 500 konutu 5 yılda bitirip bitiremeyecekleri belli olmayanların 500.000 konutu 5 yılda bitireceği iddiası, çok çok büyük bir iddia. 

Biz yine olumlu tarafından bakalım ama kuradan vatandaşa konut çıksa mı iyi çıkmasa mı iyi orası da meçhul. Yılda iki kez zamlanacak olması ve zam oranlarının klasik bir şekilde memur maaş zam oranına endekslenmesi zulümdür. Siz iddia ettiğiniz gibi 5 yılda konutları bitireceksiniz, ama toplamda 40 kez taksitleri zamlayacaksınız. Allah’tan reva mı bu? İşin uzmanları birtakım hesaplamalar paylaşıyor. 

Bu hesaplara göre taksitler bittiğinde 10-15 milyona mal olacak konutlar. Bunun neresi sosyal konut projesi? Tefeciden borç alsanız veya modern tefeciler olan bankalardan kredi alsanız bile bu bedellerin onda biri etmiyor. Bu nasıl bir insafsızlıktır?

Vatandaş ucuz yolla bir ev alabilirim hayaliyle yoğun bir ilgi gösteriyor şu anda. Geçmiş yıllarda  bir şekilde TOKİ’den ev alanlar içerisinde memnun olan da olmayan da var. Ama kesinlikle memnun olan bir kesim var. Kim bunlar? TOKİ’lerin etrafından arsa-arazi alıp başka yerde olsa 500-600 bin etmeyecek evleri milyonlarla satanlar oldukça memnun bu projelerden. Aynı muhitte aynı metrekare bir TOKİ dairesi alan vatandaşımız ise “Ucuz ev aldım, kira öder gibi ödedim veya ödüyorum” diye dursun. 

Ama maalesef  elindeki daireyi, TOKİ’lerin etrafında yapılan aynı alana sahip lüks evlerin yarısına bile satamıyor. Toplumun belli bir kesimine kazandıran sosyal proje olmaz. Umarız yeni yapılacak olan TOKİ konutlarında kazanan vatandaş olur."