Ülke genelinde düşük gelirli ailelere yönelik destek kampanyaları devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla, prim borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, 31 Aralık 2024'e kadar devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek.

Bu destek kapsamında, düşük gelirli ailelerin 18 yaş altı çocukları, 20 yaş altı lise öğrencileri ve 25 yaş altı üniversite öğrencileri genel sağlık sigortası (GSS) kapsamına alınıyor. Üniversite öğrencileri, mezun olduktan sonra 25 yaşını geçmemek kaydıyla 2 yıl boyunca ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

GSS primi 402.44 TL olarak belirlenmiş durumda. Gelir testine girmesi gerekenler ise herhangi bir işte çalışmayan ve ailesinin ödeme gücü olmayan kişiler. Gelir testinde, kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise primleri devlet karşılıyor. Geliri bu miktarın üzerinde olanlar ise kendi primlerini ödemek zorunda.

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurarak genel sağlık sigortası kapsamındaki haklardan yararlanabiliyorlar. Bu süreçte ödemeleri gereken prim tutarı ise 536 lira olarak belirlenmiş.

6 AY BOYUNCA ÜCRETSİZ

SGK'dan birçok kişiyi etkileyecek karar! O uygulama resmen sona eriyor SGK'dan birçok kişiyi etkileyecek karar! O uygulama resmen sona eriyor

GSS borcu olanlar, bu yıl sonuna kadar ücretsiz sağlık hizmeti alabilirken borç yükümlülükleri devam ediyor. 18 yaşından küçük Türk vatandaşları, anne veya babalarının sigortalı olmasına bakılmaksızın prim ödemeden sağlık hizmetinden yararlanabiliyorlar. Gençler için GSS prim ödeme yükümlülüğü, eğitimlerini tamamladıktan sonra başlıyor ve 2 yıl boyunca devam ediyor. GSS borcu olanlar, yıl sonuna kadar ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek, ancak borç yükümlülükleri devam ediyor.

BORÇLAR SİLİNİYOR

Düzenleme kapsamında, Bağ-Kur veya GSS prim borcu olanlar da devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Ancak, bu hizmetten faydalanmak için borçların ödenmesi gerekiyor. Gelir testi sonucunda, geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların borçları siliniyor. Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toplu olarak ödenmiyor. Ancak sigortalılar, hizmet borçlanmaları ve isteğe bağlı sigorta primlerini toplu olarak ödeyebiliyor. İşçi, memur veya Bağ-Kur'lular, ödedikleri malullük, yaşlılık veya ölüm sigorta primlerini geri alabilirler.