Eskişehir Adliyesi alt zemin katında hizmet veren hukuk mahkemeleri, ceza mahkemeleri ve savcılık ön büroları, dar alanlarda bulunuyordu.
Ancak, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda zemin kattaki kafeterya alanı boşaltılarak bu alana yeni ön bürolar inşa edildi. İnşa edilen ön bürolar, vatandaşların adalet hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak üzere tasarlandı.
Vatandaşların evrak işlemlerini gerçekleştirebilecekleri bankolar, bekleme ve dinlenme alanları oluşturulan ön bürolarda, sıramatik sistemi de kuruldu. Ayrıca, yaşlı ve engelli vatandaşların işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilmeleri için Engelli Destek Birimi oluşturuldu. Bu sayede, vatandaşlar ve avukatlar işlemlerini aynı anda gerçekleştirebiliyorlar.
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, ön büroların aksak ve yavaş bir biçimde çalıştığını belirtti. Yeldan, ön büroların hizmete girmesiyle vatandaşların adalete olan erişimlerinin kolaylaşacağını ve adli hizmetlerin hızlanacağını ifade etti.
Adalet Bakanlığı'nın 'Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında faaliyet gösteren ön bürolar, vatandaşların kapı kapı dolaşmadan tek bir birimden işlemlerini yapmalarını sağlıyor. Peyzaj düzenlemesiyle, sıra numaratörleriyle, engelli destek birimi ve bekleme koltuklarıyla özel bir bankayı andıran ön bürolar, Eskişehir Adliyesi'ne farklı bir hava katıyor.
Ön büro birimlerinde; kapalı dosyalarda mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören ve taraf avukatlarının talebi ile kapak bilgisi, belge ve karar örneği kimlik tespiti yapılarak verilebilecek.
Soruşturma dosyalarına ibraz edilen dilekçe, belge ya da diğer evraklar teslim alınıp işlemler yapılabilecek. Başka yer Cumhuriyet Başsavcılığı veya diğer mercilere gönderilmesi talebiyle verilen dilekçe, belge ya da diğer evraklar teslim alınarak gönderilecek.