Türkiye, petrol keşfine Akdeniz ve Karadeniz'in yanı sıra ülkemizde de devam ediyor. Adana'da petrol keşfinin müjdesinin yakında verileceğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Adana'daki petrol keşfini yakında ilan edeceğiz.' diye konuştu.

MAKSİMUM ÜRETİME ULAŞTIĞINDA HANELERİN DOĞAL GAZ İHTİYACINI KENDİ GAZIMIZLA KARŞILAMIŞ OLACAĞIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandırdı.

Karadeniz'deki doğal gaz üretimi ne zaman 40 milyon metreküpe ulaşır sorusu üzerine Bakan Dönmez şunu söyledi:

"Petrolde ithalatımız toplam ihtiyacımızın neredeyse yüzde 92 seviyesinde. Yüzde 8'lik bir üretimimiz var. Doğal gazda daha kötü. Yüzde 1 üretimimiz var. Yüzde 99'nu ise ithal ediyoruz. Ama bu Karadeniz'deki keşifle birlikte bu oranları tersine çevirmeye başlayacağız. İlk fazda 10 kuyu tamamlayacağız. 10 kuyudan günlük 10 milyon metreküplük bir üretim hedefliyoruz. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde 10 kuyuyu 40 kuyuya tamamlayacağız. Böylece 40 milyon metreküpe ulaşmış olacağız. Maksimum üretime ulaştığında Türkiye'deki hanelerin doğal gaz ihtiyacının hemen hemen tamamını kendi gazımızla karşılar hale geleceğiz. Hem deniz hem de karada çok ciddi çalışma var. Şu anda 5 bin 200 kişi çalışıyor. Karadeniz'de şuan 3'ü sondaj olmak üzere 34 gemimiz var. Bu rakam Temmuz-Ağustos gibi 45'e ulaşacak. Biz Filyos'u kıyı lojistik merkezi olarak değerlendiriyoruz."

Adana'daki petrol keşfini yaskında ilan edeceklerini duyuran Bakan Dönmez, ''Petrolle ilgili, TPAO son 4-5 yılda günlük 41.000 olan üretimimizi 61.000 varile çıkarttı. Yani yüzde 50'lik bir artış var ama yeter mi yetmez. Özel sektör üretimi de yaklaşık 15.000 varil. Tüketimimizin yüzde 8'ini üretiyoruz. Geçmişte güvenlik problemi nedeniyle giremediğimiz, araştırma yapamadığımız birçok sahaya şimdi güvenlik birimlerimiz temizleyip bize veriyor. Gabar'da 'Şehit Esma Çevik Sahası' olarak isimlendirdiğimiz sahada iki tane üretim kuyusu açtık.Günlük üretimleri 2000 ila 3000 varil arasında. Geçmişte kapatılmış kuyular var. O kuyulardan tekrar değerlendiriyoruz. Üretime aldıklarımız var. Şimdi İç Anadolu ve Batı Anadolu'ya doğru kaydırıyoruz. Adana'daki petrol keşfini yakında ilan edeceğiz.'' dedi.