Geçici veya sürekli ödemeler arasında çocuklu ailelere verilen para yardımları dikkat çekiyor. Çocuğu olan ihtiyaç sahibi ailelere 3 bin 708 liraya kadar nakdi yardım yapılıyor.

Öğrenci belgesiyle başvuru yapan ihtiyaç sahibi ailelere 3 bin 708 liraya kadar ödeme! Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan dar gelirli ailelere destekler sunuyor. Çocuğu okuyan aileler birçok destek için devlet kapısını çalabiliyor. Çocukları okuyan aileler, çocuğun gittiği sınıfa göre para yardımı alıyor. Üniversiteye giden çocuğu olan kişiler dahi bu ödemelerden faydalanabiliyor. Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilen taleplere göre, uygun görülen kişilere para yardımı yapılıyor.

Çocuklu ve düşük gelirli aileler SED yardımları alabiliyor. İl müdürlükleri, sosyal yardımlaşma dernekleri veya e-Devlet üzerinden yapılabilecek başvurular çocuğun eğitim sistemine göre değişiklik gösterecek.

Ocak ayında asgari ücret, memur ve emekli maaşına yapılan zam sonrası sosyal yardım ödemeleri de artış göstermişti. SED ödeme miktarları değişirken okul öncesine giden çocuk için 2.059 lira verilmeye başladı.

3 BİN 708 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
İlköğretime giden çocuğa 3.090 lira, ortaöğretime giden çocuk için 3.295 lira ödeme yapılacak. Ortaöğretim çağında olan ve okumayan bir çocuğa 2.059 lira verilecek. Yükseköğretime giden bir çocuk için verilen miktar 3.708 lira oluyor.

Çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken ailelere ödenen bu parayla, çocukların bakımı ve beslemesi destekleniyor. Geçici bir süreyle verilen SED yardımları yılın belirli bölümlerinde hesaplara yatırılıyor.

SED yardımları almak için, bağlı bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine, sosyal yardımlaşma derneklerine başvuru yapmak gerekiyor. E-Devlet üzerinden yapılan başvurular da kabul ediliyor.

SED ödemeleri alabilmek için; ödemeyi alacak olan çocuğun öğrenci belgesi ve sağlık belgesinin mutlaka verilmesi gerekiyor. Sosyal ve ekonomik destek ödemesi için başvuru dilekçesinin sunulmasıyla değerlendirme süreci başlıyor.

Bu ödemeleri almak için şu şartlar aranıyor:

Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

1-2 çocuklu ailelere 350 lira, 3 çocuklu ailelere 450 lira, 4 çocuklu ailelere 550 lira, 5 ve üzeri çocuk sayısında bulunan ailelere 650 lira nakdi yardım sağlanıyor.