Kavaklı Belediyesi eski Başkanı Orhan Tıraşoğlu’na kumpas kurarak 2002 yılında tutuklanmasına neden oldukları iddiasıyla, emekli askerlerin de arasında bulunduğu 3’ü tutuklu 8 sanığın FETÖ davasına başlandı.

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Adnan Eren ve Celalettin Kekeçoğlu hazır bulunurken diğer tutuklu sanık Adnan Güler, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

Tutuksuz sanıklar eski İstanbul Jandarma Alay Komutanı emekli albay Hami Çakır, Demet Özel, Murat Üretir ve emekli astsubay Şener Turan da hazır bulunduğu duruşmada, kumpas soruşturmasını başlatan ve sanıklardan şikayetçi olan eski Kavaklı Belediye Başkanı Orhan Tıraşoğlu ve kardeşi Erol Tıraşoğlu ile eski İstanbul Jandarma Alay Komutanı emekli general Halil İbrahim Tüysüz’ün de aralarında bulunduğu 7 kişi "müşteki" sıfatıyla yer aldı.

“Orhan Tıraşoğlu rüşvet istedi”

Savunması alınan sanıklardan Adnan Güner, örgütle hiçbir bağlantısı olmadığını belirterek, müteahhitlik yaptığı dönemde, 1999 yılında Kavaklı’da bir arsayı kat karşılığı inşaat yapmak için projelendirdiğini ve imar almak için gittiği belediyede eski belediye başkanı Tıraşoğlu’nun kendisinden rüşvet istediğini kaydetti.

Belediye Başkanı Orhan Tıraşoğlu’nun kendisine, ‘meclis üyelerini ikna edemiyorum. O araziyi mezarlık yapacağız. Çok para istiyorlar. Dozer, kamyon istiyorlar. 1 milyon dolar istiyorlar. Ben de kendime bir Mercedes istiyorum’ dediğini öne süren tutuklu sanık Adnan Güner, “Araya birilerini koydum ancak fiyat inmedi. Büyükçekmece savcılığına gidip şikayet ettim. Dozerden kamyonetten vazgeçtiler. 1 milyon doları 600 bin dolara düşürdü. ‘Mercedes beğeneceğim, onu alacaksın’ dedi. Aradan 2 yıl geçti, 2 sivil geldi ifade vermem gerektiğini söylediler. O dönem jandarma karakolu vardı, gittim. Orada 50’nin üzerinde şikayetçi vardı. İfade verdim. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra Orhan Tıraşoğlu beni aradı, bazı belgeler istedi. İki villa almışım da ödeyememişim ona karşılık Mercedes’i almışım gibi göstermek istiyordu. Savcıya gittim. Aynısını söyledim. ‘Suç üstü yapacağız’ dedi. Kameraya çekme olayı da rüşveti belgelemek içindi. Evimi kurşunladılar. Tehdit edildim. Evimin kurşunlanmasından sonra beldeyi terk ettim bir daha da gitmedim” ifadelerini kullandı.

“FETÖ’cü olsam şikayetimden vazgeçmezdim”

Karakolda şikayetçi olduğunu ancak DGM’de görülen ilk duruşmada şikayetini geri aldığını kaydeden Güner, “Malım mülküm gitti. FETÖ’cü falan değilim. FETÖ’nün F’sini bilmem. Ailemde bilmez. Kimseye kumpas kurmadım. 15-20 senedir benimle uğraşıyor. 62 yaşındayım. Beylikdüzü’nde Orhan Tıraşoğlu çetesi oluştu. Onlardan bahsetmiyorlar. Bana karşı derin bir husumet beslemiş. Kendi canını kurtarmak için FETÖ davalarını fırsat bilip intikam almak için beni içeri attırdı. FETÖ’cü olsam şikayetimden vazgeçmezdim. Beraatımı talep ediyorum” dedi.

Müşteki Orhan Tıraşoğlu’nun davanın sanıklarından Demet Özel ile birliktelik yaşadığı görüntüleri, kendisine ait internet sitesinde yayınlamasıyla suçlanan tutuklu sanıklardan Adnan Eren de, "Demet Özel’in videosunu gözünü bantlayarak yayımladım. Yayın yasağı çıktı onu da uyguladım. Haberleri daha sonra kaldırdım. Hiç bir şekilde maddi manevi görüşmem olmamıştır. Bu kişiler darbeden sonra, ’FETÖ’cüler bana tuzak kurdu’ diyerek bizleri FETÖ’cü olarak lanse etmektedir ne hikmetse. Ben FETÖ aleyhine de haberler yapmıştım. Zeki Bingöl, benim tutuklanmamdan sonra kaçmış gibi yazılmış iddianamede. Ona haber veren ben değilim. Ben hiç bir terör örgütü üyesi değilim, gazetecilik görevimi yaptım" ifadesini kullandı.

FETÖ firarisi Tuncay Opçin ile hayatında bir kere 3 dakika görüştüğünü ve kartvizitini verdiğini de öne süren Eren, "Orhan Tıraşoğlu’nun görüntü CD’lerinin kendisine nasıl geldiğine" yönelik soruya da, "Yerel gazetemi kurdum 2012’de ve web sitesinde de gazetenin adresi vardı. Kapıma postayla gelmişti. Meslek hayatımda, daha önce de gelmişti bana kimi CD’ler. Gelenlerden bazılarını teyit ettikten sonra kullandım. Görüntüler çok kısadır zaten, Demet Özel’in yüzünü mozaikleyip, kimliğini gizleyerek yayınladım" şeklinde konuştu.

“Karşılıklı isteyerek birlikte oldum”

Şikayetçi Orhan Tıraşoğlu ile görüntüleri soruşturma dosyasına giren ve ilk ifadesinde Tıraşoğlu’nun içkisine ilaç koyup kendisine tecavüz ettiğini iddia eden tutuksuz sanık Demet Özel de savunmasını yaptı. Sanık Özel, "44 yaşında evliyim. Ben Orhan ile birlikte hep çalıştım, kadın kollarında aktif çalışıyordum. Karşılıklı, isteyerek eşimden ayrıyken bir kere birlikte oldum. Bir hayranlığım vardı ona" dedi.

3 sanığa ev hapisli tahliye

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Adnan Eren, Celalettin Kekeçoğlu ve Adnan Güler’in delil durumu ve tutuklu kaldıkları süreye göre tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti, bu sanıklar hakkında "ev hapsi" tedbiri uygulanmasına hükmetti.

Müştekilerin müdahillik talebini kabul eden ve tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin devamını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

İlk kumpas soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklar Adnan Güner, Celalettin Kekeçoğlu, gazeteci Adnan Eren ile tutuksuz sanıklar dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanı Hami Çakır, Murat Üretir, Şenel Turan, Şener Toraman’ın "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlarından 15,5 yıldan 43 yıla kadar, Demet Özel’in ise, "örgüte üye olmamakla birlikte bilerek isteyerek yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Söz konusu soruşturmayla ilgili, "FETÖ’nün başarıya ulaştığı ilk kumpas soruşturması" ifadesi kullanılan iddianamede, suç tarihinde Fatih Üniversitesi rektörü olan şüpheli Şerif Ali Tekalan’ın terör örgütünün yöneticilerinden ve örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in veliahtı olduğu, halen yurt dışında kaçak olarak yaşadığı ve Türkiye aleyhine faaliyetlerine devam ettiği kaydediliyor.

Firari Tekalan’ın eski adı Kavaklı olan Beylikdüzü Belediye Başkanı müşteki Orhan Tıraşoğlu’nu, Gülen ile bir toplantıda tanışmasından bir süre sonra, belediyede beraberinde iki kişiyle ziyaret ettiği anlatılan iddianamede, Tekalan’ın Tıraşoğlu’ndan, Beylikdüzü’nde yeni yapılan Fatih Camisi’nin altındaki dükkanları veya 11 dönüm arsayı Fatih Kolejlerine ücretsiz tahsis etmesi talebinde bulunduğu, talebinin reddedilmesinden sonra, firari şüpheli Zeki Bingöl ve örgüt üyeleri aracılığıyla Tıraşoğlu hakkında kumpas soruşturmaları başlattığı aktarılıyor.