DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, asgari ücretin, insan onuruna yakışır bir ücret olmasını sağlayabilmek için 13 bin 200 TL olması gerektiğini vurguladı.
Asgari ücret komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık’ta gerçekleştirecek.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin en düşük 7 bin 785 lira olması gerektiğini ifade ederken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olması gerektiğini dile getirdi.

DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, asgari ücretle ile ilgili değerlendirmede bulundu.

DİSK olarak asgari ücretin, 13 bin 200 lira olarak belirlenmesini talep ettiklerini dile getiren Ayaz, “Bunun nedeni de asgari ücretin insan onuruna yakışır bir ücret olmasını sağlamak. Bu hem uluslararası anlamda baktığımızda asgari ücretin aslında bir aile açısından kıstas alınması gerektiği yani bir kişi olarak bakılmaması gerektiğidir. Asgari ücretin bir aileyi geçindirdiğini ve ona göre belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Şu anda resmi enflasyonun düşük hesaplandığının altını çizen Ayaz, “Hayat pahalılığı var, ciddi bir yoksullaşma ve gelir kaybı var. Şimdi bunları esas aldığımızda kiralar ne kadar arttı, gıda fiyatları ne kadar arttı bir yıl içinde ve diğer kalemler ne oranda arttı? Resmi enflasyonda bunları göremiyoruz. Asgari ücrete gerçekçi anlamda bir artış yapılmalı. Sonuç olarak asgari ücretle çalışan milyonlarca insan sendikasız. Burada devletin bu örgütsüz emekçi kesimin haklarını koruyacak noktada asgari ücreti yükseltmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Ayaz, “Bu biraz talihsiz bir açıklama oldu. Asgari ücret tespit komisyonu toplantısı başlamadan önce bir açıklama yapıldı. Yetersiz bir açıklama. Biz işçileri açlığa mı mahkûm edeceğiz? Açlık sınırının altında mı talep edeceğiz asgari ücreti? Biz daha iyi bir ücret için mücadele ediyoruz. Sendikaların görevi bu, mücadelesi de bu. Asgari ücret komisyonunda bulunan sendikanın görevi de oradaki ücreti en iyi noktaya çekmek. Hem masada hem sokakta mücadele etmek. Daha siz başlamadan önce 7 bin 700 civarında rakam açıklarsanız bunun 100 lira üstünü mü kabul edeceksiniz? Sonuç olarak bütün sendikalar asgari ücretin iyi bir noktaya gelmesi için mücadele etmelidir. TÜRK İŞ diğer konfederasyonlarla görüşerek taleplerini yenilemelerini, yükseltmelerini istiyoruz” diye belirtti.