Son dönemde artış gösteren “cash trapping” yöntemiyle dolandırıcılar, ATM’lerden çekilen paraları para çıkış haznesine müdahale ederek ele geçiriyor. Uzmanlar, kullanıcıların bu tuzağa karşı dikkatli olmasını istiyor.

ATM’lerde Yeni Dolandırıcılık Yöntemi

Bankamatiklerde “cash trapping” (nakit tuzağı) olarak adlandırılan yeni dolandırıcılık yönteminde, ATM’lerin para çıkış haznesine gizlice yerleştirilen yapışkan veya engelleyici düzeneklerle kullanıcıların paraları sıkıştırılıyor. Vatandaşlar cihazın arızalandığını sanarak uzaklaştığında, dolandırıcılar pusuda bekleyerek parayı alıyor.

Sıradan Arıza Gibi Görünüyor

Uzmanlar, ATM’den para çekmeye çalışırken paranın çıkmaması durumunda bunun sıradan bir teknik arıza olmayabileceğini belirtiyor. Özellikle para çıkışında uyarı vermeyen sistemlerde, kullanıcılar olayın farkına varamadan dolandırıcıların ağına düşebiliyor.

Güvenlikli ATM’ler Bile Yeterli Olmayabiliyor

Almanya merkezli Sparkasse Bankası, söz konusu yöntemin güvenlik sistemleriyle donatılmış ATM’lerde dahi etkili olabildiğini duyurdu. Banka, dolandırıcıların ATM’lerin dış yapısına yaptıkları küçük müdahalelerle bu sistemleri aşabildiğine dikkat çekti.

Uzmanlar, bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı para çekmeden önce çıkış haznesinde yapay bir kaplama olup olmadığını kontrol edilmesi gerektiğiniz ve hazneyi hafifçe elle yoklayarak şüpheli bir yapı olup olmadığını anlamaya çalışılması gerektiğini aktardı.

Yakında Türkiye’ye Gelebilir! Bu Tabelayı Görünce Şaşırmayın
Yakında Türkiye’ye Gelebilir! Bu Tabelayı Görünce Şaşırmayın
İçeriği Görüntüle

Öte yandan işlem sırasında ATM başından uzaklaşmamak ve çevreyi dikkatlice gözlemlemek de önem arz ediyor.