AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak’tan CHP’li Belediyelere Eleştiri AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak’tan CHP’li Belediyelere Eleştiri

Alışveriş merkezleri ve iş yerlerinde sıkça kullanılan el kurutma makineleri, eldeki nemi almak için pratik bir çözüm gibi görünse de uzmanlara göre aslında bu cihazlar ortamdaki bakteri ve mikropları yayıyor.

Yapılan bir araştırma, farklı noktalardaki el kurutma makinelerinden örnekler alarak bakteri kolonilerinin büyümesini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, el kurutma makinesinin altında tutulan jel, bakteri ve mantarla kaplanmıştı. ATV Haber'de konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin'e göre, el kurutma makinelerini kullananların ellerinde normal peçeteyi kullananlara göre 60 kat daha fazla bakteri bulunuyor. Ayrıca, bu cihazlar ortamda bulunan bütün mikroorganizmaları ortama yayıp elinize veriyor.

Yeni nesil cihazlar olan jet akımla elleri kurutan cihazlar, elleri daha fazla kirletiyor. Normal peçeteyle kurutmaya göre, el kurutma cihazları ellerinizde 1300 kat daha fazla mikroorganizma bırakıyor. Bu nedenle, ellerinizi 20 saniye yıkamış olsanız bile el kurutma cihazlarını kullandığınızda bakteriler size bulaşabilir. Peçeteyle kurutma, el kurutma cihazlarına göre daha hijyenik bir kurulama yöntemidir.

Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Eren Eroğlu ise, bu cihazların filtre sistemlerinin yeterli sıklıkta ve temizlikte temizlenmesi gerektiğini belirtti.