ESMEK kursunun temelinin Emek Mahallesi’nde atıldığını söyleyen Ayşe Ünlüce, “2001 yılında Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’in talimatıyla ‘Her Ev Bir Atölye Olacak’ sloganıyla yola çıktık. Bu atölye çalışmalarının ilki Emek Mahallesi’nde başladı, o yüzden yeri bende çok ayrıdır. Görüyorum ki kadınlarımız ESMEK sayesinde artık çok daha güçlü” dedi. 

Ayşe Ünlüce, kursların açıldığı ilk zamanlarda tek merkezde ve üç branşta olduğunu hatırlatarak, “ESMEK bugün 16 farklı merkezde 266 branşla eğitimlerini sürdürüyor. Çifteler, İnönü, Mihalgazi, Sarıcakaya, Sivrihisar,  Mahmudiye, Beylikova, Alpu’da ESMEK kurslarımız sayesinde kırsalda hayat canlandı. Ayrıca Şirintepe de bu hafta açılan yeni merkezimizde de eğitimler başladı. Her yıl yaklaşık ortalama 25 bin hemşehrimize hizmet veren ESMEK merkezlerimizde bugüne kadar 350 binden fazla kişiye dokundu. Yeni dönemde de merkezimizi olmadığı ilçelerde ve büyük nüfuslu mahallelerde ESMEK merkezlerimizi açmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediyesi’nin anneleri unutmadığını, oyunevleri sayesinde kolaylık sağladığını ifade eden Ayşe Ünlüce, “Kurslara katılım oranlarını yükseltmek ve daha geniş kitlelere ulaşmak adına 3-6 yaş grubu çocukları olan anneler de çocuklarını ESMEK'ler bünyesinde açılan oyun evlerine bırakıp kurslara katılabiliyorlar, kursiyerimiz olmayan vatandaşlarda devlet dairelerindeki işlerini halletmek için, pazara, hastaneye gitmek için de çocuklarını uzman eğitimcilerimizin olduğu oyunevelerine bırakabiliyor” dedi. 

Eskişehir’de 25 yıl önce başlayan dönüşümde ESMEK’in katkısının büyük olduğunu belirten Ayşe Ünlüce, “Bir kentte kadınlar sosyal hayatın içinde yer alıyorsa, aktif olarak söz sahibiyse o kentler mutlaka büyük bir gelişim ve dönüşüm gösteriyor. Biz kadınlarımıza kurslarımızla beraber bir yol açtık ve sizler bu yola çok önemli adımlarla kat ettiniz. Hepinizle gurur duyuyorum” diye konuştu.